Viktor Oharanja utanför gallerian Kupolen i Borlänge. Han vill inte träffas i sitt gamla utdelningsdistrikt Tjärna Ängar, och känner sig fortfarande otrygg efter överfallet i området.
Close
Viktor Oharanja utanför gallerian Kupolen i Borlänge. Han vill inte träffas i sitt gamla utdelningsdistrikt Tjärna Ängar, och känner sig fortfarande otrygg efter överfallet i området.
Close
Röster från Tjärna Ängar

Rånade tidningsbudet känner fortfarande rädsla

Brottsoffer. När Viktor Oharanja var ute på sin utdelningsrunda omringades han av ungdomar. Han blev hotad och rånad på sin tidningsbil. Det skapade diskussion om Tjärna Ängar i hela landet.

– Jag tänker mig noga för var jag går, ser mig för. Det skulle inte kännas tryggt att ses där i centrum, säger Viktor Oharanja.

Natten till den 2 oktober överfölls han på Tjärna Ängar när han var i tjänst. Det var vid 4-tiden och fortfarande mörkt ute. Viktor blev attackerad av tre ungdomar. De uppträdde hotfullt. När Viktor tog upp sin mobil skrek en av killarna att han skulle skjuta.

– Jag såg inte något vapen, men han kom mot mig och gjorde gesten med handen in under jackan, du vet. Och är man där tror man att det är sant, säger Viktor Oharanja.

När Transportarbetaren möter honom har det gått en dryg månad. Det är Viktor som valt platsen, han vill undvika området där överfallet skedde. Ensamarbetet om natten känns också mer utsatt efter det som hänt.

Viktor är tillbaka i tjänst men har bytt utdelningsdistrikt. Efter ett arbetspass går han oftast direkt hem, eller till någon vän. Att komma bort från stan och hälsa på i Arvika eller Falun har varit skönt.

Han hoppas kunna gå en utbildning i Falun för att bli bussförare. Efter rånet kontaktade Viktor Arbetsförmedlingen för att höra om möjligheterna. Viktor påbörjade en sådan utbildning i södra Sverige, där han tidigare bodde. Till Borlänge flyttade han för det är här han har sina närmaste släktingar i landet. Viktor bor nu hos sin morbror med familj.

Vi samtalar på engelska. Viktor Oharanja, som ursprungligen kommer från Nigeria, är närmast tvåspråkig då han lärt engelska sedan förskoleålder i sitt gamla hemland.

– Det som hände mig i Tjärna var en slump. Jag var på fel plats vid fel tidpunkt. Men jag känner fortfarande rädsla, säger han.

Viktor Oharanja tycker att han fått bra stöd från omgivningen och samhället i stort. Både från arbetsgivaren, Tidningstjänst AB (Tab), och facket, Transports avdelning i Dalarna.

– Polisen har också varit väldigt hjälpsam.

Knappt tre veckor efter att Viktor Oharanja attackerades besökte statsminister Stefan Löfven (S) Borlänge och Tjärna Ängar. Det tack vare S-distriktets försorg. Det betydde mycket för Viktor Oharanja att ”the Prime minister” kom. Samtidigt också att Viktor dels fick ställa in det planerade mötet om sin egen utbildning, dels att de som överföll honom fick kännedom om hans identitet. Lokalmedia uppmärksammade mötet på Tjärna Ängar och publicerade bilder.

– Men mötet med Stefan Löfven gjorde mig säkrare, fick mig att tänka att här betyder allas liv något. Everyone’s life matters.

Hallå där!
Det var mycket stress som släppte när Qorban Naderi fick permanent uppehållstillstånd. Nu kan han börja planera för framtiden.

Qorban Naderi

…som kom ensam från Afghanistan till Sverige när han var 15 år. Han utbildade sig till lastbilschaufför och fick fast jobb efter studenten. Trots det var han inte säker på att få stanna i Sverige. Men nu har han fått permanent uppehållstillstånd.

Snabbkoll
Illustration av Mattias Käll

6 tips för bemanningsfolk

Bemanning. Vilka villkor gäller för bemanningsanställda? Hur långt måste man åka till jobbet? Och vad händer när man är mellan uppdrag? Svar på det och mycket mer finner du i Transportarbetarens snabbkoll.

Månadens medlem
Ann-Sofie

”Jag gillade jobbet direkt”

Miljöarbetare. Ann-Sofie Hermansson trivs som renhållningsarbetare efter att hon för fyra år sedan tvingades bort från politiken. Hon gillar att vara fri efter jobbet och att slippa det politiska spelet.

Miljöbrott
Gryning i Fornhöjden. Nicklas första stopp är återvinningsstationen som för tillfället är värst drabbad av nedskräpning i kommunen. Foto: Lilly Hallberg

Här används ”sopspioner” i kampen mot brottslig dumpning

Södertälje. Små och stora brott – en sängbotten ställd framför pappersinsamlingen, en brinnande soptipp. I hela landet har kriminell avfallshantering fått ökad uppmärksamhet. I Södertälje arbetar ett par kommunala tjänstemän mot brottsligheten – som ”sopspioner”.

Boel Godner är kommunstyrelsens ordförande i Södertälje. Foto: Liza Simonsson

”Fungerar avskräckande”

Södertälje. – Vi tror att arbetet ger effekt och upplever att problemen minskat de senaste åren. Vi polisanmäler misstänkta fall av illegal dumpning, säger Södertäljes kommunstyrelses ordförande Boel Godner (S).

Här i Kagghamra startade branden i november 2020. Sedan februari 2021 är soptippen täckt av sand.

Think Pink – toppen på misstänkt brottsberg

Avfallshärva. I månader härjade bränder i gigantiska avfallshögar. Men sopbergen i Botkyrka är bara en del i Think Pink-härvan. Utredningen om grovt miljöbrott rör ett tjugotal platser i landet och rättsprocessen kring företagskoncernen har pågått i flera år.

Månadens klubb
APM Terminalsklubbens ordförande Daniel Börjesson och kassören, tillika skyddsombudet, Peter Saltvik. Foto: John Antonsson

Arbetsmiljön största utmaningen

Hamn. Transports klubb på APM Terminals i Göteborg har flera stora utmaningar. Den kanske största: arbetsmiljön ska vara bra samtidigt som jobb försvinner med automatisering.

Arbetsmiljö
Funktionärer, skyddsombud och förtroendevalda från Transport besökte UPS-terminalen i Göteborg.

UPS-förare: Press och stress leder till fusk

Åkeri. Orimliga prestationskrav, dåligt utrustade bilar och toppstyrning. Chaufförerna på UPS har tröttnat på bristerna på arbetsplatserna och börjat organisera sig.

Anders Palmqvist från Transports Malmöavdelning. Foto: John Antonsson

Miljonnota för brister i arbetsmiljön

Viten. Transportarbetarens genomgång visar att Arbetsmiljöverket ställt många krav på UPS. De senaste åtta åren har myndigheten hotat med vite 12 gånger. Som mest 1,2 miljoner kronor.

Först i världen med fyrfack

Miljöarbete. I Södertälje rullar sedan sommaren en eldriven sopbil med fyrfackssortering. Den är hittills världsunik och används för att hämta hushållsavfall. I kommunen finns även planer på att producera egen el till fordonsflottan.

Hallå där!

Ronja Nilsson

…höggravid timmerbilschaufför från Ödängla, Mönsterås kommun, som medverkar i säsongens "Svenska Truckers" på Viaplay.

Månadens klubb
Trivselnivån är hög, tycker förarna Kim Landström (som också är skyddsombud) och Eric Vigren. Foto: Lilly Hallberg

God sammanhållning i ny klubb

Vikbolands Taxi. Två dagar före strejken blev avblåst konstituerades Transportklubben på taxibolaget i Västervik. Men det har varit på gång länge och i dag är så gott som alla med. Stämningen bland färdtjänstförarna är påfallande god.