Två hotfulla incidenter när han skulle leverera gods, har gjort Anders Nygren Forssling försiktig. ”Jag får inte råka illa ut. Två av mina barn har bara mig”, säger han. Fackkompisen Janne Kirkhaug har aldrig upplevt något bråk i Tjärna Ängar.
Close
Två hotfulla incidenter när han skulle leverera gods, har gjort Anders Nygren Forssling försiktig. ”Jag får inte råka illa ut. Två av mina barn har bara mig”, säger han. Fackkompisen Janne Kirkhaug har aldrig upplevt något bråk i Tjärna Ängar.
Close
Röster från Tjärna Ängar

”Jag var skiträdd!”

Chaufförer. Åkeriförarna Janne ”Kirre” Kirkhaug och Anders Nygren Forssling är kompisar genom facket. Kirre har kört mat till Tjärna centrum utan incidenter. Anders har råkat illa ut två gånger, men inte där.

Chaufförerna kommer till centrala Borlänge i fläckade arbetskläder. ”Gurkmasen” Kirre (från Västerås) har levererat grönsaker till Tjärna centrum tidiga morgnar.

– Men då är orosmomenten inte vakna. Vi är solo, men de som kör livsmedel för lastbilscentralen Maserfrakt till mataffären är alltid två. En som står och bevakar och en som kör in varorna.

Privat handlar Kirre bara i centrumet ibland, och hämtar paket.

– Jag har aldrig märkt av något bråk. Ungdomarna kan väl vara lite kaxiga men de har aldrig gjort mig något, säger han.

Två händelser har avskräckt Anders – inte från Tjärna Ängar utan bostadsområdet Jakobsgårdarna. Det ligger några kilometer från ”ängarna”, kallas Jax – och har också en hög andel nysvenskar. Så här berättar Anders:

– Jag och kollegan skulle lossa sex pall till en livsmedelsbutik vid Jaxtorget. De vägde väl en 700, 800 kilo styck. Vi behövde köra upp en bit på trottoaren för att komma intill, men en bil stod i vägen.

En polisbil dök upp och Anders bad om hjälp att be ägaren flytta bilen, bara en liten bit. Ett tiotal människor närmade sig, brydde sig inte om polisen.

– I stället plockade de upp mobilerna och kollade registreringsnumret på lastbilen. Till slut hade 50, 60 personer samlats kring oss. Stämningen var hotfull. Nu, Krille, drar vi sista pallen sen sticker vi, sa jag till kollegan.

Sagt och gjort.

– Jag var skiträdd, säger Anders och stryker av sig mössan.

Den andra incidenten inträffade vid samma torg, men en annan affär. Anders och kollegan skulle leverera åtta ton ris genom en ”jättesmal öppning”.

– Det kommer aldrig att gå, sa jag till tjejen som jobbade. Hon ringde ägaren.

Han kom med en man i sällskap och gjorde klart: Trångt eller ej. Riset ska längst in i butiken, beskriver Anders.

– Vi fick bära säckarna för hand, säkert ett ton ris. Det kändes väldigt olustigt, vi ville bara därifrån. Tänk om ett gäng samlats kring lastbilen när vi skulle vidare? Näe, jag vill fan inte åka till Jax mer. Hellre jobbar jag över fyra timmar.

Är dörren för liten så är dörren för liten, anmärker Kirre.

– Visst, vi hade kunnat ställa pallen där och dra, men vad hade hänt då? Vi tog inte den risken, säger Anders.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Funktionärer, skyddsombud och förtroendevalda från Transport besökte UPS-terminalen i Göteborg.

UPS-förare: Press och stress leder till fusk

Åkeri. Orimliga prestationskrav, dåligt utrustade bilar och toppstyrning. Chaufförerna på UPS har tröttnat på bristerna på arbetsplatserna och börjat organisera sig.

UPS-bilar saknar AC: ”Som att jobba i en bastu”

Arbetsmiljö. UPS-chaufförer larmar. Deras bilar blir stekheta på sommaren och saknar aircondition. Företagets lösning: Drick mer vatten.

Adam Vinrot Borlänge 8 juni vid examensdagen på transportprogrammet, fick avdelning 88:s stipendium. Foto: Privat

Adam Vinrot

…nybliven student som fick Dalaavdelningens stipendium på sin examensdag vid transportprogrammet på Hushagsgymnasiet, Borlänge, den 8 juni.

Hallå där!
Det var mycket stress som släppte när Qorban Naderi fick permanent uppehållstillstånd. Nu kan han börja planera för framtiden.

Qorban Naderi

…som kom ensam från Afghanistan till Sverige när han var 15 år. Han utbildade sig till lastbilschaufför och fick fast jobb efter studenten. Trots det var han inte säker på att få stanna i Sverige. Men nu har han fått permanent uppehållstillstånd.

Snabbkoll
Illustration av Mattias Käll

6 tips för bemanningsfolk

Bemanning. Vilka villkor gäller för bemanningsanställda? Hur långt måste man åka till jobbet? Och vad händer när man är mellan uppdrag? Svar på det och mycket mer finner du i Transportarbetarens snabbkoll.

Månadens medlem
Ann-Sofie

”Jag gillade jobbet direkt”

Miljöarbetare. Ann-Sofie Hermansson trivs som renhållningsarbetare efter att hon för fyra år sedan tvingades bort från politiken. Hon gillar att vara fri efter jobbet och att slippa det politiska spelet.

Miljöbrott
Gryning i Fornhöjden. Nicklas första stopp är återvinningsstationen som för tillfället är värst drabbad av nedskräpning i kommunen. Foto: Lilly Hallberg

Här används ”sopspioner” i kampen mot brottslig dumpning

Södertälje. Små och stora brott – en sängbotten ställd framför pappersinsamlingen, en brinnande soptipp. I hela landet har kriminell avfallshantering fått ökad uppmärksamhet. I Södertälje arbetar ett par kommunala tjänstemän mot brottsligheten – som ”sopspioner”.

Boel Godner är kommunstyrelsens ordförande i Södertälje. Foto: Liza Simonsson

”Fungerar avskräckande”

Södertälje. – Vi tror att arbetet ger effekt och upplever att problemen minskat de senaste åren. Vi polisanmäler misstänkta fall av illegal dumpning, säger Södertäljes kommunstyrelses ordförande Boel Godner (S).

Här i Kagghamra startade branden i november 2020. Sedan februari 2021 är soptippen täckt av sand.

Think Pink – toppen på misstänkt brottsberg

Avfallshärva. I månader härjade bränder i gigantiska avfallshögar. Men sopbergen i Botkyrka är bara en del i Think Pink-härvan. Utredningen om grovt miljöbrott rör ett tjugotal platser i landet och rättsprocessen kring företagskoncernen har pågått i flera år.

Månadens klubb
APM Terminalsklubbens ordförande Daniel Börjesson och kassören, tillika skyddsombudet, Peter Saltvik. Foto: John Antonsson

Arbetsmiljön största utmaningen

Hamn. Transports klubb på APM Terminals i Göteborg har flera stora utmaningar. Den kanske största: arbetsmiljön ska vara bra samtidigt som jobb försvinner med automatisering.

Arbetsmiljö
Funktionärer, skyddsombud och förtroendevalda från Transport besökte UPS-terminalen i Göteborg.

UPS-förare: Press och stress leder till fusk

Åkeri. Orimliga prestationskrav, dåligt utrustade bilar och toppstyrning. Chaufförerna på UPS har tröttnat på bristerna på arbetsplatserna och börjat organisera sig.

Anders Palmqvist från Transports Malmöavdelning. Foto: John Antonsson

Miljonnota för brister i arbetsmiljön

Viten. Transportarbetarens genomgång visar att Arbetsmiljöverket ställt många krav på UPS. De senaste åtta åren har myndigheten hotat med vite 12 gånger. Som mest 1,2 miljoner kronor.

Först i världen med fyrfack

Miljöarbete. I Södertälje rullar sedan sommaren en eldriven sopbil med fyrfackssortering. Den är hittills världsunik och används för att hämta hushållsavfall. I kommunen finns även planer på att producera egen el till fordonsflottan.

Hallå där!

Ronja Nilsson

…höggravid timmerbilschaufför från Ödängla, Mönsterås kommun, som medverkar i säsongens "Svenska Truckers" på Viaplay.

Månadens klubb
Trivselnivån är hög, tycker förarna Kim Landström (som också är skyddsombud) och Eric Vigren. Foto: Lilly Hallberg

God sammanhållning i ny klubb

Vikbolands Taxi. Två dagar före strejken blev avblåst konstituerades Transportklubben på taxibolaget i Västervik. Men det har varit på gång länge och i dag är så gott som alla med. Stämningen bland färdtjänstförarna är påfallande god.