Reno Norden Malmö bilar
Close
När Reno Norden i Malmö tog över anställda från den förra entreprenören fick rutinerade sopgubbar sex månaders provanställning.
Close
Upphandling

Osäkerhet vart femte år

Sophämtning. Vart femte år är det dags. Då kommunerna upphandlar sophämtning får landets sopgubbar leta nytt jobb igen. Ingen av landets största kommuner har ställt krav på att personalen ska få följa med efter upphandling av sophämtning.

Sju av de tio största kommunerna i Sverige upphandlar hämtning av hushållssopor. Ingen av dem kräver att personalen ska få följa med till de nya entreprenörerna.

– Ett hot mot fackligt engagemang och människors trygghet, säger Transports centrala ombudsman Joakim Guttman.

Det var på många sätt upphandlingen av sophämtning i Stockholm som låg till grund för sommarens vilda sopstrejk. Reno Norden och Suez ska hämta alla hushållssopor i hela kommunen från och med den 1 oktober. I upphandlingen fanns inga krav på att personalen skulle få följa med, och därför inte heller krav på att några villkor skulle hänga med.

I somras när sopkonflikten just inletts berättade Reno Nordens vd Peter Ekholm att sopgubbarnas förändrade lönevillkor stod klart för Stockholms kommun redan när upphandlingen gjordes. De summor staden betalar till Reno Norden räcker inte till de gamla lönerna.

– Det hade gått att sätta krav på lönenivåer, men det gjordes inte, sa Ekholm till Svenska Dagbladet.

Störst i Sverige

Reno Norden är störst i Sverige på sophämtning. Företaget har funnits i Malmö i många år. Men när bolaget i våras fick ett nytt område började det kärva även där. En del fick följa med från den gamla entreprenören. Men då med provanställning. En person som jobbat som sopgubbe i Malmö i 17 år fick sex månaders provanställning.

Kim Jensen är huvudskyddsombud på Reno Norden i Malmö:

– Jag tycker inte det är bra. Om man har jobbat så många år kan man jobbet. Problemet är att man kan gallra bort de lite äldre för att man tror de är slitna. Vi sopgubbar har ett tungt jobb och håller inte i all evighet.

Han undrar hur det kommer sig att bussförare får behålla sin trygghet när en ny entreprenör vinner, men inte sopgubbar.

– För dem går det automatiskt.

– När man är provanställd är man förstås lite rädd. Du vill inte vara obekväm i arbetsgivarens ögon. Är det dåliga hämtställen så är det inte säkert att du säger det.

Just nu är du ett ganska obekvämt skyddsombud som ställer hårda krav på arbetsgivaren. Hade du vågat göra det som provanställd?

– Jag hade nog tänkt sig för en och två gånger innan jag hade sagt att något är fel. Vad jag förstår var det inget skyddsombud som fick följa med efter förra upphandlingen.

Ekonomiska bekymmer

Reno Nordens ekonomiska bekymmer är numera vida kända. Det är just dåliga upphandlingar som ligger bakom förlustsiffrorna.

– Det har blivit mycket sämre på företaget. Flera gubbar har slutat för att arbetsbelastningen blivit för stor. Alla mår dåligt. Vi har hus och lån och vet inte om jobbet finns kvar om några månader, säger Jensen.

Ingen av de största kommunerna som upphandlar sophämtning ställer krav på att personal ska få följa med, enligt Transportarbetarens undersökning.

Helsingborg är en av de stora kommuner som har hämtning av hushållsavfall i egen regi. Kommunen har däremot lagt ut slamsugning och hämtning av trädgårdsavfall. I den senaste upphandlingen av slamsugning påverkades två anställda. Helsingborg ställde då krav på att båda skulle följa med från Sita till Ohlssons. Och med dem skulle alla villkor och anställningsförmåner följa med. Helsingborg var också den enda av de tio största kommunerna som ställt den typen av krav.

Men går det att kräva att personalen får följa med?

Kommunal har länge kämpat för att busschaufförer ska få vara kvar vid upphandlingar och numera är det ganska vanligt. I Stockholms tunnelbana har personalen fått följa med i varje upphandling sedan slutet av 1990-talet.

Flera parametrar

Lagen om offentlig upphandling är komplicerad och har flera parametrar att väga in.

Om samma krav går att ställa på sophämtning är fortfarande oklart, berättar Petter Florwald, jurist på Upphandlingsmyndigheten.

– Det här är en fråga som debatterats mycket i politiken. Men den har inte prövats juridiskt ännu och vi på Upphandlingsmyndigheten har inte tagit ställning till hur vi ser på det.

Transportarbeten ringer också till LO-TCO Rättsskydd för att dubbelkolla. Rättsskyddets chef Dan Holke säger samma sak. Ingen vet säkert.

Däremot tillägger han att det är tveksamt om en ny entreprenör kan ta med alla utom ett par ”obekväma” eller ”utslitna”. I lagen om anställningsskydd (las) finns en paragraf som heter 6b. Den handlar om verksamhetsövergång. Den reglerar bland annat på vilket sätt personal och löner och förmåner ska få följa med när anställda ofrivilligt byter arbetsgivare.

Vid en första privatisering av kommunal verksamhet är det alltid en verksamhetsövergång. Vad som gäller när nästa privata entreprenör tar över är inte lika klart. Det finns ett antal kriterier som avgör om las 6b ska gälla eller inte.

– Om en stor del av personalen och kanske sopbilarna hänger med börjar det likna en verksamhetsövergång. Då ska alla dagar på las-listan och alla anställningsförmåner följa med, säger Dan Holke.

Varför provanställning?

Joakim Guttman är central ombudsman på Transport. Han tycker att kommunerna alltid borde kräva att personalen ska få följa med.

– Vad ska de vara provanställda för? De hämtar ofta samma sopor och kör ibland i samma bilar som bara målats om. Jag tycker att personalen och villkoren alltid ska få följa med vid upphandlingar, precis som vid en verksamhetsövergång, säger han. Och fortsätter:

– Den som arbetar på ett företag som upphandlas är aldrig riktigt trygg. Speciellt då det oftast kommer en ny entreprenör som vinner på lägre bud, och så ska mindre folk och färre bilar täcka större områden.

Joakim Guttman är rädd att ständiga arbetsgivarbyten på sikt minskar förutsättningarna för lokalt fackligt engagemang.

– Personer som är obekväma riskerar att inte få följa med till nästa arbetsgivare. Och om de väl får göra det är det med provanställning, då är man lite mer försiktig, säger han.

Vad säger lagen?

Två lagar avgör om eller när personalen får följa med vid upphandling.

1. Den ena är lagen om offentlig upphandling. Den finns till för att alla företag inom EU ska kunna konkurrera på lika villkor. Ofta vinner det lägsta budet. Men det har blivit vanligare med andra så kallade kvalitetskrav.
De krav köparen ställer i en upphandling ska vara proportionerliga. Det går till exempel att kräva att en lastbil ska ha en viss storlek, men inte att det ska vara en Scania.

Med krav på att personal ska följa med, finns en risk att befintlig personal i det vinnande företaget hamnar i ett sämre läge i turordningsreglerna. Då ska de som upphandlar klara av att argumentera för att den gamla personalen borde följa med.

Kraven som ställs i upphandlingen får inte heller diskriminera.

2. Den andra är lagen om anställningsskydd § 6 b. Avsnittet är främst till för att arbetstagare ska skyddas när de flyttas från en arbetsgivare till en annan. Det mest tydliga exemplet är när kommunal verksamhet privatiseras eller läggs ut på entreprenad. Men det kan också vara aktuellt i andra fall. I så fall finns sju olika kriterier som vägs ihop.
Vid verksamhetsövergång flyttas anställningskontrakten över. Dessutom ska alla löner, förmåner och tid på las-listan följa med.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Kenneth Grampe:
    13 september, 2017

    Detta system som är ett resultat av EU medlemskapet. Ett otyg som gör att medlemmarna aldrig kan känna sig säkra. Sophämtingen borde Kommunaliseras!

  2. Tjocke Farbrorn:
    5 september, 2017

    Avseende stockholms upphandlingar av avfallstjänster o den "remake" avs ackordslön mm det medförde...
    Kolla fakta om uppgifterna avs kommunens namnlista över sopgubbar man inte ville entreprenörerna skulle överta/tillåtas anställa vid ett vinnande anbud. Är det ryktet sant bör det få földer

Lästips:

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Vackert på fikarasten. Men halt på vägarna. Bilden tagen från sopbilens hytt, mellan Sten och Virshult, norr om Halmstad.

2024 började med iskyla och snösmocka

Arbetsmiljö. Snö, kyla, halka, blåst – olyckor, inställd trafik, avstängda vägar. I mitten av januari drog årets andra köldvåg in över landet, med en kraftig snösmocka från väst. Åter drabbades yrkestrafiken av stora problem, på flera håll klämd mellan vädrets makter och myndigheters bristande samordning.

Bil med taxiskylt

Kommunalförbund vill bryta med taxibolag

Servicetrafik. Färdtjänst och servicetrafik i Västernorrland kan vara hotade av en konflikt mellan kollektivtrafikmyndigheten och taxibolag verksamma i sammanlagt sju kommuner.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.