Hallå där!

Micke Andersson

… som konstruerat en automatisk utrullare för soptunnorna och skapat en verklig snackis i Västmanland.

Micke Andersson vid sopkärlen som körs ut med automatik när det är tömningsdags. Foto: Privat

När rullade din uppfinning i gång?

– Det var i sensomras, i juli–augusti. Vi har tömning varannan vecka, och på premiären stod vi allihop i familjen i fönstret och följde arbetet. Det var roligt, sonen som är 3 år är jätteintresserad av allt som har med lastbilar att göra. Och killen som hämtade klev ur sopbilen, skrattade och tog bilder med sin mobil.

Hur kom du på idén?

– Det var efter att jag missat att rulla ut de fulla soptunnorna en hämtningsdag tidigare under sommaren. Det är mitt ansvar, men jag glömde…

Hur har det gått med uppfinningen?

– Det har fungerat skitbra faktiskt! När killen som i vanliga fall kör sopbilen hade semester var det en yngre tjej som skötte saken, och vi har inte hört annat än att de är nöjda. Och det fungerade bra också när vi hade snö på tomten.

Hur fungerar det praktiskt?

– Soptunnorna står ju vanligen inne vid huset, under tak, på ett timerstyrt golv som skjuter ut tunnorna på morgonen när det är hämtning och drar in dem igen efter ett par timmar. Jag har också en fjärrkontroll så att jag kan styra det om det skulle behövas. Och det finns en säkerhetsfunktion så att om något hamnar framför tunnan så stoppas rörelsen framåt, om jag sätter foten framför så snurrar golvet bara på plats. Det går också väldigt sakta framåt, av säkerhetsskäl, och slår av automatiskt om något skulle fastna.

Du låter väldigt händig?

– Jo, det är jag väl om jag får säga det själv. Jag har jobbat mycket med svarv och fräs tidigare, men är sjukskriven i dag. Knoppen fungerar, men inte kroppen. Jag har fått hjälp av min bror och några vänner med bygget, och haft tillgång till utrustning.

Den automatiska utrullningen har väckt en hel del uppmärksamhet?

– Ja, jag trodde inte att det skulle bli så mycket av det. I går var SVT här och filmade. Här i Virsbo där vi bor har väl en del funderat på vad det är för konstruktion, jag har fått en del reaktioner men är inte så aktiv socialt för att sprida saken.

Fotnot: Konstruktionen som rullar ut sopkärlen hos familjen Andersson i Virsbo, Surahammar kommun, har motor från ett ställverk och ställs in med en omgjord garageportsöppnare.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Bärgare Anton Pontén med son. Foto: Privat

Anton Pontén

…bärgaren som var med och bärgade fordon vid den stora masskrocken i snökaoset på E18 utanför Enköping i mitten av februari.

Foto: Peter Fredriksson/Teknik i Väst Arvika

Första eldrivna sopbilen i Arvika

Miljö. Renhållningsavdelningens första eldrivna sopbil är nu på rull i Arvika, för att minska utsläppen av växthusgaser.

Porträttbild på leende 91-årig, gråhårig man med vit skjorta

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

4 tycker till

Enkät. Hur ser du på din löneutveckling de senaste åren?

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.

Månadens medlem
Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Hallå där!
Bärgare Anton Pontén med son. Foto: Privat

Anton Pontén

…bärgaren som var med och bärgade fordon vid den stora masskrocken i snökaoset på E18 utanför Enköping i mitten av februari.

Foto: Peter Fredriksson/Teknik i Väst Arvika

Första eldrivna sopbilen i Arvika

Miljö. Renhållningsavdelningens första eldrivna sopbil är nu på rull i Arvika, för att minska utsläppen av växthusgaser.

Flygplatskontrollanter strejkar i Tyskland

Bevakning/Flyg. Säkerhetspersonal på 13 flygplatser i Tyskland inledde under natten till den 10 mars en dygnslång ”varningsstrejk”. Facket Verdi kräver bland annat åttaprocentig löneökning och en begränsning av visstidsanställningar.

Transportare ute på kamp på terminaler

Fackligt arbete. Fokus ligger på terminaler på Transports kampdag den 5 mars. Hos Instabee i Bromma träffade folk från Stockholmsavdelningen terminalare och chaufförer.

DHL Express Italy undersöks för grovt skattefusk

Rättsfall. DHL i Italien skattefuskar för att kunna utnyttja billig arbetskraft. Det hävdar åklagarmyndigheten i Milano och den har beslagtagit en halv miljard kronor från företaget.

Månskära över Bromma, dag tre i Ramadan 2024.

Ramadan och arbete

Arbetsvillkor. Lördagen den 1 mars startar den muslimska fastemånaden ramadan. Jobbpass utan mat och dryck kan vara en utmaning, men för de allra flesta fungerar det bra att arbeta som vanligt.