Konflikt i taxibranschen

Transport kallas till medlare i taxikonflikten

Taxi. (UPPDATERAD) Efter resultatlösa förhandlingar om ett nytt avtal för landet taxiförare varslade Transport den 15 augusti om blockad och strejk. Nu har medlare utsetts för att försöka lösa tvisten mellan arbetsgivare och fack.

Medlingsinstitutet, som tar över när parterna inte kommer överens, berättar i ett pressmeddelande att tre medlare kallats in.

Robert Schön är tidigare vice vd på Industriarbetsgivarna och Ronny Wenngren är före detta förhandlingschef på Svenska Elektrikerförbundet. Bägge två hade sina första medlingsuppdrag 2022.

Den tredje är Gerald Lindberg med erfarenhet som andre ordförande i Livsmedelsarbetareförbundet. Han medlade första gången i år.

Tiden är knapp eftersom Transportarbetareförbundet varslat om konflikt i två steg. Den 25 augusti klockan 04.00 inleds en blockad som innebär stopp för nyanställningar, inhyrda förare och all övertid och mertid för taxibolag som är anslutna till Biltrafikens Arbetsgivareförbund.

Enas inte parterna utlöses strejk, i ett andra steg, med start den 4 september klockan 04.00 vid sex utvalda taxibolag i landet.

Hur snart kommer medlingen att dra i gång?

– Normalt går man i gång så snart som möjligt. Sen är det alltid kalendrar som ska gås igenom. Men preliminärt kommer parterna och medlarna att träffas i morgon, svarar chefsjurist och Medlingsinstitutets presskontakt Per Ewaldsson.

– Sedan kommer arbetet att pågå fortlöpande till dess att en lösning har nåtts, tillägger han.

Transports förbundsordförande Tommy Wreeth bekräftar att förbundet ska träffa medlarna på förmiddagen i morgon fredag. Transport står först på tur eftersom facket lagt varslet.

– Eftersom vi inte lyckades lösa det här med motparten så är det lika bra att medlingen kommer i gång så fort som möjligt. Vi kommer att presentera våra krav, berätta hur långt vi kommit och vilka problemen är, säger han.

Tommy Wreeth hade gärna sett att Medlingsinstitutet utsett medlaren Jan Sjölin (tidigare ombudsman på fackförbundet Kommunal). Han satte sig in i taxi-problematiken som kärvade på samma sätt vid förra avtalsrörelsen.

– Det hade sparat tid. Problemet är att de löneuppgifter som arbetsgivarna lämnade till Tillväxtverket för att få coronastöd under pandemin inte stämmer överens med den lönestatistik de presenterar nu. Det är en differens på 1 200 kronor, säger han.

Arbetsgivare och fack behöver alltså komma överens om vilka lönenivåer som gäller i branschen, för att kunna komma vidare och enas om lönehöjningar för förare med både fast månadslön och chaufförer som får procentlön på inkört belopp.

Läs mer om konflikten

2023-08-15

Transport varslar om strejk inom taxi

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Tecknat avtal på gott och ont

Taxi. Reaktionerna är blandade. Vissa väsentliga krav har lyfts in i det nya taxiavtal som tecknades på onsdagen, framhåller de Transportarbetaren talat med. Andra uttrycker besvikelse över att strejken är avblåst.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nytt avtal för taxi- och färdtjänstförare

Taxi. (UPPDATERAD) Taxistrejken är avblåst. Efter segdragna förhandlingar enades Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i dag, onsdag, till slut om ett nytt avtal för landets taxi- färdtjänst- sjukrese- och skolbussförare.

Avtal 2023

Nytt avtal för reklamutdelare långt bort

Reklamutdelning. I somras sa Transport upp avtalet som kallats Sveriges sämsta. Och uppmanade medlemmar att söka andra jobb. Nu har parterna mötts igen men utsikterna till framgång är små, enligt fackets förhandlare.

Skredet på E6: Tung trafik stora utmaningen

Trafik. Natten till i lördags rasade stora delar av E6:an utanför Stenungsund i ett jordskred. Vägen är nu helt avstängd och trafiken leds om via riksväg 650 över Ucklum. Men Trafikverket vill att tung trafik i stället ska gå via Trollhättan på E45:an.

Bilkö fotad från förarplatsen

Se upp! Med höstmörker kommer fler viltolyckor

Viltolyckor. Hösten är här, så var uppmärksam bakom ratten. Och du som går: Glöm inte reflexer! Under oktober och november ökar antalet skadeanmälningar till försäkringsbolagen om viltolyckor rejält.

Hyllning och tjat om tjänstepension

Pension. På onsdag infaller Tjänstepensionens dag. Och denna försäkring är det hög tid att ägna tid åt, oavsett var du befinner dig i arbetslivet.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.