Lönegap som på 1930-talet

Lönerapport. Löneskillnaderna mellan arbetare och tjänstemän fortsätter att öka. Medellönen per månad för tjänstemän är nu 13 500 kronor högre än för anställda inom LO:s avtalsområden, visar Landsorganisationens årliga lönerapport.

Lönerna har alltid varit högre för tjänstemän än för arbetare. Och högre för män än för kvinnor.

Men lönegapet minskade kraftigt under början av förra århundradet. Fram till mitten av 1930-talet hade det halverats – till cirka 50 procent. Och där är vi åter. Lönen för tjänstemän ligger i dag 50 procent över medellönen för arbetare.

– Vi kan inte acceptera att klassamhället breder ut sig, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson i en kommentar till Arbetet.

Han kommenterar också att LO:s lönerapport visar att det ser mörkt ut när det gäller minskade löneskillnaderna mellan män och kvinnor:

– Vårt långsiktiga mål är att utradera skillnaderna helt. För att de inte ska öka ännu mer måste LO-förbunden lyckas med sina samordnade krav om ett löneutrymme på 3 procent.

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män har minskat stadigt på 2000-talet. För tjänstemän.

När det gäller LO-kollektivets kvinnor har löneskillnaderna planat ut och avstannat. Åren 2017–2018 ökade lönen till och med mer för männen än för kvinnorna, med 4,4 procent respektive för 4,3 procent.

Ökad reallön för alla

Medellönen för samtliga kvinnor var 31 700 kronor i månaden år 2018 och för män 35 900 kronor.

Reallönerna har för alla grupper ökat under 2000-talet och därmed köpkraften för alla med lönearbete.

Men för tjänstemännen har lönerna ökat mer än för arbetare under perioden 2000-2018, med 36 procent jämfört med 30 procent.

För personer födda i utlandet ligger medellönerna lägre än för anställda födda i Sverige och det gäller både bland arbetare och tjänstemän. Skillnaderna förklaras till stor del av klass och antal år i Sverige, enligt LO:s rapportförfattare Mats Larsson.

Löneskillnaderna efter födelseland är större bland män än bland kvinnor, men för tjänstemän finns ingen tydlig koppling mellan lön och antal år i Sverige. Troligen är utbildning och yrkeserfarenhet från det gamla hemlandet mer avgörande för tjänstemännens löner, skriver Mats Larsson.

Medellönen för samtliga anställda var 33 900 kronor i månaden enligt 2018 års statistik. För arbetare var medellönen 27 000 kronor och för tjänstemän 40 500 kronor.

Källa: ”Lönerapport 2019 Löneutveckling år 1913–2018 efter klass och kön”, författare: Mats Larsson, Enheten för avtalsfrågor, LO

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Anna Almqvist, LO-ekonom som skrivit rapporten Makteliten.

Anna Almqvist

…LO-ekonom och författare till rapporten Makt­eliten. Den visar att eliten i storföretagen tjänar 73 gånger så mycket som en lastbilschaufför.

Ny motpart sökes?

Förhandlingar. Av Transports 27 kollektivavtal förhandlas 6 avtal med Almegas förbund. Nästa avtalsrörelse kan det bli än färre.

5 tycker till om lönerna

Enkät. Transportarbetaren frågade fem medlemmar vad de tycker om sitt nya kollektivavtal.

Hallå där!

Magnus Wainebro

...busschaufför som tillsammans med branschkollegor firas med en egen dag i dag, den 18 mars.

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Misstänkt insider nekar till allt

Rättsfall. På måndagen inleddes rättegången mot den hamnarbetare som är misstänkt för inblandning i omfattande kokainsmuggling kopplad till hamnen i Helsingborg. Mannen själv säger sig inte vara inblandad i något av det han anklagas för.

Däckskiftarna Nacka

Mycket fusk i liten verkstad?

Däckverkstad. Så var det högsäsong för byte igen – den sista mars kan vinterdäcken tas av. I höstas granskade Skatteverket företag i branschen för att komma åt fusk.

Lastbil med ny front före krocktest med personbil. Foto: Trafikverket

Ny front på lastbilar kan rädda liv

Teknik och trafik. En ny stötdämpande lastbilsfront kan mildra personskador och rädda liv – vid en krock mellan en personbil och en lastbil. Forskare vid Chalmers har konstruerat en prototyp som Trafikverket krocktestat, med positivt resultat enligt myndigheten.

Transport stämmer UPS om handdatorer

Arbetsrätt. UPS-chaufförernas handdatorer används till tidrapporteringen. Den som är utloggad får löneavdrag. Helt fel anser Transport som stämmer UPS och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i Arbetsdomstolen.

Lastbilschaufför och gravid? Berätta för din arbetsgivare så att riskbedömning kan göras.

Viktigt att tidigt bedöma gravidas arbetsmiljö

Arbetsmiljö. Vänta inte med att berätta för din chef om du är lastbilschaufför och blir gravid. Vibrationer, buller, partiklar och tung fysisk belastning kan innebära en risk. Därför är det viktigt att arbetsgivaren tidigt i graviditeten gör en individuell riskbedömning av arbetsmiljön.

Hallå där!

Anna Almqvist

…LO-ekonom och författare till rapporten Makt­eliten. Den visar att eliten i storföretagen tjänar 73 gånger så mycket som en lastbilschaufför.

UPS Göteborg. Foto: John Antonsson

Nytt miljonvite slår mot UPS

Arbetsmiljö. 600 000 kronor i vite för chaufförernas arbetsmiljö. 600000 för terminalarna. Arbetsmiljöverkets beslut står fast då UPS överklagande nekats.

Köldgräns krävs för säkra resor anser Transport.

”Köldgräns krävs för säkra resor”

Serviceresor. Ställ färdtjänst- och skolskjutsfordon vid minus 30 grader, manar facket. Debatten drog i gång i Norrbotten när ett taxibolag stoppade en skolskjuts vid en köldknäpp. Hos Luleå och Älvsby taxi går åsikterna lite isär om en bestämd köldgräns.