Collage med tidningsurklipp och skärmdumpar med artiklar om olyckan i Mont Blanctunneln 1999.
Close
Tidningsurklipp och skärmdumpar om invigningen, tunnelbranden, hjälteinsatser, rättegången och en minnesstund.. (Efter artikeln hittar du urklippen i större format.)
Close
25 år sen tunnelbranden i Mont Blanc

Lastbil orsakade katastrofen i Alperna 1999

Åkeri. Mitt i den 11 kilometer långa tunneln började Volvo-lastbilen brinna. Några minuter senare var 50 fordon fångade i den giftiga röken. Nu är det 25 år sen branden i Mont Blanctunneln krävde 39 liv.

Klockan var 10.46 den 24 mars 1999 när den belgiske lastbilsföraren Gilbert Degrave körde in i den 11 kilometer långa Mont Blanctunneln med sin Volvo FH12.

Snart började de mötande fordonen blinkade med ljuset till honom.

Han stannade sex kilometer in i tunneln, gick ut, och upptäckte att det kom vit rök från lastbilshytten.

När han försökte släcka elden utbröt en explosionsartad brand från lasten, 20 ton margarin och mjöl.

Tunneln stängdes för trafik redan två minuter senare men då var redan 50 fordon, varav 18 lastbilar, fast.

Vinden gjorde att den franska sidan av tunneln nu snabbt fylldes med giftig rök.

Med sex kilometer till mynningen hade de flesta inte en chans. Branden krävde 39 liv; 28 dödades i sina fordon, 10 avled när de försökte fly och en brandman avled senare av sina skador. Av de döda var fem lastbilsförare från England, Frankrike, Holland och Italien.

Branden i Volvon spred sig till många av de övriga fordonen och var så het att det dröjde 50 timmar innan man kunde börja bärgningsarbetet. Tunneln fick så svåra skador att den inte kunde öppnas förrän tre år senare.

Under en uppmärksammad rättegång dömdes 13 personer för branden eller bristande säkerhet. Bland annat fick tunnelns säkerhetschef sex månaders fängelse och den belgiske lastbilsföraren fyra månaders villkorlig dom.

Den svenska lastbilsjätten Volvo friades helt under rättegången.

Man kunde aldrig konstatera den exakta orsaken till branden men misstänker någon typ av elektriskt fel, cigarrettfimp eller dåligt underhåll av motorn.

 

Artikel om invigningen av tunneln i Svenska Dagbladet den 14 juli 1965.
Artikel om invigningen av tunneln i Svenska Dagbladet den 14 juli 1965.
Artikel på nyhetssajten BBC den 26 mars 1999.
Artikel på nyhetssajten BBC den 26 mars 1999.
Fransk artikel från 1999 om en italiensk säkerhetsvakt som dog när han försökte rädda offer för tunnelbranden i Mont Blanc.
Fransk artikel från 1999 om en italiensk säkerhetsvakt som dog när han försökte rädda offer för tunnelbranden i Mont Blanc.
Artikel i Svenska Dagbladet den 27 mars 1999.
Artikel i Svenska Dagbladet den 27 mars 1999.
Artikel i fransk tidning under rättegången 2005.
Artikel i fransk tidning under rättegången 2005.
Volvo friades helt från att ha orsakat olyckan under rättegången 2005.
Volvo friades helt från att ha orsakat olyckan under rättegången 2005.
Artikel på italiensk sajt om en minnesstund år 2023 för offren för branden.
Artikel på italiensk sajt om en minnesstund år 2023 för offren för branden.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Ny front på lastbilar kan rädda liv

Teknik och trafik. En ny stötdämpande lastbilsfront kan mildra personskador och rädda liv – vid en krock mellan en personbil och en lastbil. Forskare vid Chalmers har konstruerat en prototyp som Trafikverket krocktestat, med positivt resultat enligt myndigheten.

Oleksander Mudryk vet exakt på vilken plats i den milslånga lastbilskön han befinner sig. Han kan köra ut och handla och komma tillbaka till sin plats i kön. Foto: Tadeusz Rawa

Ukrainare stoppas av polska åkerier

Åkeri. Sedan den 6 november har polska åkare blockerat de tre viktigaste polsk-ukrainska gränsövergångarna. Polska åkare är rasande för att ukrainska åkerier får fritt tillträde till EU och erbjuder lägre fraktpriser.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.