Högt pris för samhällsbetald trafik

Ingen utväg mot bättre villkor?

Upphandlingar. Fusk med raster, brister på utrustning och jour utan betalning med konstruktionen ”flexbank”. Nilsbuss är ett annat bolag som facket i flera år försökt förmå följa avtal – och uppdraget från regionerna.

– Det är fortsatta problem. Företaget drar konstant ner tid för chaufförerna, och anser att de har rätt att göra så, säger Mats L Andersson, ombudsman på Transports avdelning i Östergötland.

– Det finns en stor irritation från förare som anser sig lurade på pengar. Nilsbuss har fått dåligt rykte, och för många chaufförer är högsta önskan att ett annat bolag tar över. Andra har slutat och bytt bransch.

”Nilsbuss har fått dåligt rykte, och för många chaufförer är högsta önskan att ett annat bolag tar över”, säger Mats L Andersson på Transport i Östergötland. Foto: Justina Öster
Mats L Andersson är ombudsman på Transport i Östergötland. Foto: Justina Öster

Nilsbuss vann upphandlingen 2020 i Kalmar och började då köra färdtjänst och annan servicetrafik åt länstrafiken. Problemen började tämligen omgående. I Emmaboda reagerade förare över såväl ändrade arbetstider som utebliven lön. Transport kopplades in efter att en av de kritiska chaufförerna avskedats.

Sedan dess har det varit förhandlingar såväl lokalt som centralt, och många upprörda fackmöten. För vissa av taxichaufförerna har man lyckats lösa problemen. Men mycket återstår när det gäller beställningstrafiken. Mats L Andersson tar upp färdtjänstförarnas raster som exempel: Nilsbuss drar systematiskt av en och en halvtimme i rast, även för dem som kört eller bara tagit 45 minuter. Länstrafiken betalar dessutom för att bilen ska vara inloggad under hela arbetspasset.

Viten på 1,7 miljoner

Flera förare som Transportarbetaren talat med, som vill vara anonyma, säger att de gärna skulle slutat bara möjligheten till annat jobb funnits.

Nilsbuss har under årets första åtta månader fått viten på sammanlagt 1,7 miljoner kronor, på grund av inställda turer och förseningar i Kalmar och Kronobergs län. Båda regionernas trafikbolag har också talat om att se över upphandlingen; skala ned omfattningen av företagets uppdrag.

Transportarbetaren har förgäves sökt Nilsbuss vd, Anders Fransson, både på telefon och med mejl. Till lokaltidningen Dagens Västervik förklarar han bristerna med bemanningsproblem:

– Grundproblemet är personalbrist, både i branschen i stort och hos oss. Vi har drabbats mycket hårt av sjukdom och vi har personal som fortfarande har sviter av covid-19, säger han, säger Anders Fransson till tidningen.

Delar facket beskrivning

Men ansvariga på Kalmar Länstrafik (KLT) köper inte förklaringen. KLT är väl medvetna om kritiken från förarna, och delar också fackets beskrivning till stora delar:

– Precis som Transport har vi uppmärksammat att Nilsbuss inte hanterat löner på rätt sätt, säger affärsutvecklingschefen Conny Karlsson.

– Om arbetsgivarens tidsmått inte stämmer med dem i beställningen tycker vi självklart inte heller att det är bra. Förarna ska ju inte jobba gratis. Vi har lagt in 45 minuters rast i körpass, inte 90 minuter.

KLT har dialog med företaget och facket, och har försökt lyfta frågan varför Nilsbuss inte klarar uppdraget. I en tid då förarbristen är stor i hela landet är det ändå så att vissa företag har svårare än andra att behålla personal.

– Ett rykte om dåliga arbetsvillkor blir ett problem. Men så ser inte Nilsbuss på saken. Det hade varit lättare att lösa situationen om det funnits en samsyn, men det gör det inte, säger Conny Karlsson.

Två avtal

KLT har i dagsläget två olika avtal med Nilsbuss. Dels ett gällande skolskjutsar i linjetrafik, som sträcker sig fram till 2027. Dels ett sexårigt avtal för färdtjänst och sjukresor som löper till sista december 2025.

Regionrådet Peter Wretlund är ordförande i Kalmar läns kollektivtrafik.

– Som socialdemokrat lägger jag stor vikt vid kollektivavtalsfrågor, så långt det är möjligt juridiskt, säger han.

– Rent allmänt tycker jag också att det är viktigt att styra samhällsutvecklingen i den riktning att sådana parametrar vägs in.

Rent konkret tycks turerna, förhandlingarna lokalt och centralt, dialogen och avtalen fortsätta i sydöstra Sverige.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Funktionärer, skyddsombud och förtroendevalda från Transport besökte UPS-terminalen i Göteborg.

UPS-förare: Press och stress leder till fusk

Åkeri. Orimliga prestationskrav, dåligt utrustade bilar och toppstyrning. Chaufförerna på UPS har tröttnat på bristerna på arbetsplatserna och börjat organisera sig.

Trivselnivån är hög, tycker förarna Kim Landström (som också är skyddsombud) och Eric Vigren. Foto: Lilly Hallberg

God sammanhållning i ny klubb

Vikbolands Taxi. Två dagar före strejken blev avblåst konstituerades Transportklubben på taxibolaget i Västervik. Men det har varit på gång länge och i dag är så gott som alla med. Stämningen bland färdtjänstförarna är påfallande god.

På bilarna skyltar Skånetrafiken med miljöansvar. Men i verkligheten rullar fordonen tomma åtskilliga mil eftersom chaufförerna hålls utanför körplaneringen, menar en förare. ”Chaufförerna har som andra rätt att få rast”, säger Anders Palmqvist, Transport.

”Ohållbart för färdtjänstförarna”

Färdtjänst. Skånetrafiken ”bombar” färdtjänstförarna med körningar utan att ta hänsyn till att de behöver ta lunch, rast och kisspaus. Transports regionala skyddsombud i Malmö är kritiskt.

Snabbkoll
Illustration av Mattias Käll

6 tips för bemanningsfolk

Bemanning. Vilka villkor gäller för bemanningsanställda? Hur långt måste man åka till jobbet? Och vad händer när man är mellan uppdrag? Svar på det och mycket mer finner du i Transportarbetarens snabbkoll.

Miljöbrott
Gryning i Fornhöjden. Nicklas första stopp är återvinningsstationen som för tillfället är värst drabbad av nedskräpning i kommunen. Foto: Lilly Hallberg

Här används ”sopspioner” i kampen mot brottslig dumpning

Södertälje. Små och stora brott – en sängbotten ställd framför pappersinsamlingen, en brinnande soptipp. I hela landet har kriminell avfallshantering fått ökad uppmärksamhet. I Södertälje arbetar ett par kommunala tjänstemän mot brottsligheten – som ”sopspioner”.

Boel Godner är kommunstyrelsens ordförande i Södertälje. Foto: Liza Simonsson

”Fungerar avskräckande”

Södertälje. – Vi tror att arbetet ger effekt och upplever att problemen minskat de senaste åren. Vi polisanmäler misstänkta fall av illegal dumpning, säger Södertäljes kommunstyrelses ordförande Boel Godner (S).

Här i Kagghamra startade branden i november 2020. Sedan februari 2021 är soptippen täckt av sand.

Think Pink – toppen på misstänkt brottsberg

Avfallshärva. I månader härjade bränder i gigantiska avfallshögar. Men sopbergen i Botkyrka är bara en del i Think Pink-härvan. Utredningen om grovt miljöbrott rör ett tjugotal platser i landet och rättsprocessen kring företagskoncernen har pågått i flera år.

Arbetsmiljö
Funktionärer, skyddsombud och förtroendevalda från Transport besökte UPS-terminalen i Göteborg.

UPS-förare: Press och stress leder till fusk

Åkeri. Orimliga prestationskrav, dåligt utrustade bilar och toppstyrning. Chaufförerna på UPS har tröttnat på bristerna på arbetsplatserna och börjat organisera sig.

Anders Palmqvist från Transports Malmöavdelning. Foto: John Antonsson

Miljonnota för brister i arbetsmiljön

Viten. Transportarbetarens genomgång visar att Arbetsmiljöverket ställt många krav på UPS. De senaste åtta åren har myndigheten hotat med vite 12 gånger. Som mest 1,2 miljoner kronor.

Kultur
Jonny Kronbäck är huvudskyddsombud på Truck and Wheels lager i Staffanstorp, dit Transports Malmöavdelning kört sin boklåda med pappers- och ljudböcker. Men läsa? ”Jag hinner inte”, säger han.

Prisad boklåda i lunchrummet

Kultur. Lagerarbetaren Jonny Kronbäck hinner inte läsa. Kollegan Tilde Kristoffersson gillar deckare, men Alexander Lind tål dem inte. Transportarbetaren besöker företaget Truck and Wheel för att höra vad de anställda tycker om sin prisbelönta boklåda.

Avtal 2023
Plånbok med pengar

Avtalat och klart: Här har du din nya lön

Löner. Efter tuffa förhandlingar och strejkhot är de nya lönerna klara i majoriteten av Transports avtal. Transportarbetaren listar löneökningarna. Här är de som fått minst – och de som har fått mest.

5 tycker till om lönerna

Enkät. Transportarbetaren frågade fem medlemmar vad de tycker om sitt nya kollektivavtal.

Ny motpart sökes?

Förhandlingar. Av Transports 27 kollektivavtal förhandlas 6 avtal med Almegas förbund. Nästa avtalsrörelse kan det bli än färre.

Säkerhetsvakter
Säkerhetsvakten Mikael Hen och instruktören Ulf Sahlin pratar, medan Christoffer Hammarlöf filmar en scen där en väktarbil rullar in på området.

Filmar för säkerhets skull

Räddningsarbete. Säkerhetsvakter som Mikael Hen och hans kollegor på Prevent ska släcka bränder, upptäcka livsfarlig gas och se till att alla har rätt skyddsutrustning. I vanliga fall är bevakningspersonal inte med på film, men den här dagen är de det.

Månadens medlem
Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.