Krönika

Hårt regn

Davids krönika. Jag får en känsla, inte minst genom litteraturen, att kriget närmar sig alltmer. Två svenska krigsskildringar har jag läst den senaste tiden. Hårt regn av Micke Evhammar och Vägriddare av Pelle Filipsson.

Den senare utspelar sig under andra världskriget. Svenska åkerier hade det svårt med brist på bränsle och däck och saknade tillåtelse att köra längre sträckor. Lösningen för några av dem blev att, med regeringens goda minne, köra baracker och senare förnödenheter och vapen till tyska armén i norra Finland vid gränsen till Ryssland.

Boken ger en gripande bild av de som deltar i ett krigs logistik. Hur de påverkas av bombanfall, att se hur krigsfångar misshandlas och hur vänner och civilbefolkning såras och dödas.

En stark skildring dels av känslan av skuld över att ha hjälpt nazisterna. Dels om hur chocken och posttraumatisk stress aldrig riktigt lämnar dem.

Micke Evhammars apokalyptiska Hårt regn utspelar sig i ett framtida Stockholm efter ett bombanfall, förmodligen ett nukleärt. En dystopi där hela staden är lagd i ruiner och där vi följer en av de få som klarat sig i sin kamp för att överleva och att finna sin älskade.

I början är boken lite trög. Men sedan tar den sig med en känsla av närvaro i en katastrof, en tyvärr helt möjlig händelse. Långt ifrån funderingar om priser på bostadsrätter, bantningstips och nya kök.

I den finske presidenten Niinistös sommarprat i P1 sa han att det var en orolig tid då Finland ansökt om medlemskap i Nato men ännu inte hunnit bli medlem.

Just där befinner sig Sverige nu. I samma limbo där vi faktiskt inte, som Niinistö påpekade, kan räkna med Natos beskydd mer än på papperet.

Så vad skulle egentligen hindra ett sargat Ryssland från att skicka en missil i Riksdagshuset och Gamla Stan för att visa handlingskraft och statuera exempel för omvärlden?

Sådant frågar man sig då man läst Hårt regn. För boken sätter en lampa på vad som faktiskt kan hända. Och utan att själv ha den minsta sympati för Nato, känns det ändå darrigt att vi nu står ensamma utanför.

Så SD och Jomshof. Kan ni sluta med förminskande och felaktiga påståenden om islam. Det är inte förvånande att ni, liksom nazister på fyrtiotalet, medgrundare av ert parti, behöver några att hacka på, muslimer, judar, homosexuella eller who ever.

Men nu handlar det om vår säkerhet så det vore bra om ni kunde låta bli att reta upp den muslimska världen så att även de kan acceptera oss i Nato. För det finns bara ett före – inget efter bomben.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Thomas Laursen t.laurse@gmail.com:
    29 oktober, 2023

    Jag gillar allt David skriver.

Lästips:

David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

”Busskungen” levererar!

Davids krönika. Den skramlande gamla SL-bussen känns ändå mjukt och varmt gungande där vi färdas över Värmdölandet. För vi sitter längst fram vid föraren, Dennis ”Busskungen” Sekayise, med afrikanskt tunggung i bilradion.

Alexandra Einerstam

Fattigdom efter ett långt arbetsliv?

Krönika. För oss medlemmar inom Transport, vi som kört, ronderat, burit och slitit ett helt yrkesliv, väntar en pension som ofta bara motsvarar hälften av lönen.

Tommy Wreeth. Foto: Petrus Iggström

Vår sammanhållning är helt avgörande

Ordförandeord. När den här krönikan skrivs är läget ovanligt rörigt i avtalsrörelsen. På gränsen till kaotiskt faktiskt. Samtidigt är det i stunder som dessa som styrkan i vår organisation testas på allvar.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

”Busskungen” levererar!

Orättvisor. Den skramlande gamla SL-bussen känns ändå mjukt och varmt gungande där vi färdas över Värmdölandet. För vi sitter längst fram vid föraren, Dennis ”Busskungen” Sekayise, med afrikanskt tunggung i bilradion.

Den amerikanska drömmen

Åkeri. Om det är något som betytt mycket för svensk åkerinäring så är det USA och den amerikanska drömmen.

Äntligen en bok där facket är med

Chaufförsliv. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam

Fattigdom efter ett långt arbetsliv?

Pensioner. För oss medlemmar inom Transport, vi som kört, ronderat, burit och slitit ett helt yrkesliv, väntar en pension som ofta bara motsvarar hälften av lönen.

Måste vara rösten som säger ifrån

Våga ifrågasätta. I Margaret Atwoods dystopi Tjänarinnans berättelse (The handmaid’s tale) är förtrycket totalitärt och systematiskt. Kvinnor reduceras till sina kroppar, deras rättigheter raderas och varje form av motstånd kvävs.

Gröt – från fattigmat till hetaste trenden

Mat. I det svenska bondesamhället var gröt en stapelvara, serverad både till frukost och middag. Men nu har gröten gjort en remarkabel comeback och pryder menyerna på trendiga kaféer och restauranger.

Serviceresor i Uppsala

Bolt förlorar avtalet om de inte uppfyller kraven

Debatt. Den senaste upphandlingen i Region Uppsala har väckt uppmärksamhet, särskilt kring Bolt och arbetsvillkor. Det finns anledning att klargöra regionens agerande och krav.

Vår sammanhållning är helt avgörande

Ordförandeord. När den här krönikan skrivs är läget ovanligt rörigt i avtalsrörelsen. På gränsen till kaotiskt faktiskt. Samtidigt är det i stunder som dessa som styrkan i vår organisation testas på allvar.

Ju frispråkigare – desto starkare

Ledare. När jag skriver det här har journalisten Joakim Medin ställts inför rätta i Turkiet. Detta för att han utfört journalistiskt arbete. Turkiets president är kränkt och för det kan Medin få avtjäna flera år i turkiskt fängelse. Helt horribelt.

Vi måste försvara den svenska modellen – även i apparnas skuggekonomi

Debatt. Sverige har länge varit ett föregångsland i att kombinera innovation med trygghet. Men i den appbaserade taxibranschen gäller inte längre den svenska modellen. Förare saknar grundläggande rättigheter, medan plattformsföretag som Uber och Bolt kontrollerar arbetsvillkor utan att ta något ansvar. Med stöd i EU:s nya plattformsdirektiv har Sverige nu en unik möjlighet att återställa rättvisan på arbetsmarknaden.

Den amerikanska drömmen

Krönika. Om det är något som betytt mycket för svensk åkerinäring så är det USA och den amerikanska drömmen.

Stress och osäkerhet bland yrkesförare

Debatt. Att planera en rast och dygnsvila utefter svenska vägar har blivit ett stressmoment för yrkesförare i vardagen. Trafikverket har under många år tagit bort många små parkeringar utefter många vägar, samtidigt som man begränsar lastbilsparkeringar på större rastplatser till gagn för personbilar.

Vad du än gör – gör det till musik

Ledare. Är du med i någon grupp på sociala medier där man bojkottar varor från USA? Jag är det. Om det hjälper vet jag inte. För vad biter på ledningen där borta med Trump i spetsen?

Rött huvudskyddsombud-märke på orange varselkläder

Bra arbetsmiljöarbete räddar anställdas liv

Debatt. Transport efterlyser en tydligare politisk vilja för att förbättra arbetsmiljöarbetet och att signalen till företagen måste bli att arbetsmiljö ska ha en central del i deras verksamhet.