
Här startas fredagen med frukostmingel
Arbetsmiljö. Varannan vecka bjuds medarbetarna på Telge återvinning på finfrukost. I minglet runt frallorna får bekantskaper som uppstått på studiebesök, konferenser och utbildningar en chans att utvecklas i vardagen.
Doften ligger tät över matsalen på Telge återvinning. Där langar den tidigare avdelningschefen Mats Elfdahl fram våffla efter våffla till en välförsedd frukostbuffé.
– Jag är egentligen pensionerad, men jag leder på deltid ett projekt som handlar om branschvalidering. Och så projektleder jag frukosten också. Vi är några på kontoret som ordnar det tillsammans, det är väldigt trevligt.
Fredagsfrukosten pågår fram till lunch, så den här dagen blir det våffeltjänst i flera timmar.
– Frukosten är bra för gemenskapen eftersom vi har den så ofta. Annars lär vi kanske känna varandra mer exempelvis på utbildningar och studiebesök, där vi går i mindre grupper, berättar chauffören och skyddsombudet Johanna Söderlund,
Viktiga tillfällen

Särskilt för chaufförerna, som är ute hela arbetsdagen, är det viktigt med tillfällen då man kan få träffa alla. Och varandra, givetvis.
– Avdelningarna har rast under olika tider, men under fredagsfrukosten är vi mycket mer blandade. Och vi chaufförer samlas allihop varje morgon innan vi åker ut. Det är jätteviktigt, det ger en bra start på dagen, säger chauffören Filip Pihl.
Man får åka ut tidigast vid sex på morgonen, och man får komma till jobbet tidigast klockan fem. Sebbe Pöldre är bland de första på plats varje dag.
– Jag kliver upp vid fyra, borstar tänderna och åker hit. Så tar jag mitt kaffe och min frukost här. Vi är som regel sex, sju stycken här så tidigt och sedan fyller det på fram till klockan sex.
”Kollegorna är nära varandra”
Filip Pihl är inte lika pepp på att umgås i ottan. Men han uppskattar atmosfären på Telge återvinning.
– Det var väldigt ensamt på min förra arbetsplats. Här är vi mer sammankopplade, kollegorna är nära varandra och strular någonting så får man hjälp. Det är bara att ringa Johanna, som är vår ”sambandscentral”. Hon har koll på vem som kan ta sig tid.

Sebbe har sex år bakom sig på Telge återvinning, medan Filip började för ett år sedan. Just den här dagen har de varit på kurs om återvinning, de hann nätt och jämnt in till frukosten innan den plockades undan.
– Utbildningarna kan vara generella för bolaget, eller handla om något specifikt vi behöver i arbetet. Men de är inte på något sätt obligatoriska för branschen, det är företaget som avgör vilka kurser som erbjuds, berättar Johanna.
”Yrkesstolthet och gemenskap”
Hon påpekar att kompetensutveckling är viktigt särskilt som branschen förändras snabbt, men också för att kunskap om det egna arbetet bidrar till yrkesstolthet och gemenskap.
– Jag gillar mitt jobb för att jag har bra kollegor och bra villkor, men också för att jag är kunnig, och för att jag vet på vilka sätt mitt jobb är viktigt för hela samhället. När vi får gå samma utbildningar som alla andra i bolaget, så bidrar det också till att var och en får känna sig som en i gänget.
Alla vet samma saker
I det instämmer hennes kollegor; det är lättare att känna gemenskap när man vet att alla vet samma saker. Det gäller för alla relationer – Sebbe som har fler år i företaget var den som fick dela med sig av arbetssätt och erfarenhet till Filip.
I dag kör de i stort sett alltid tillsammans. Det är av eget val. När man jobbar så tätt som två återvinningschaufförer gör får det inte kännas tvunget i hytten, är Sebbe tydlig med:
– Tänk dig själv, vi sitter timme ut och timme in i samma bil. Varje dag. Och vi har för det mesta ändå kul!