Julia Frödin och Johanna Söderlund som numera är på olika avdelningar minglar bland påläggen medan frukostgeneralen Mats Elfdahl håller ordning.
Close
Julia Frödin och Johanna Söderlund som numera är på olika avdelningar minglar bland påläggen medan frukostgeneralen Mats Elfdahl håller ordning.
Close
Ensamhet på jobbet

Här startas fredagen med frukostmingel

Arbetsmiljö. Varannan vecka bjuds medarbetarna på Telge återvinning på finfrukost. I minglet runt frallorna får bekantskaper som uppstått på studiebesök, konferenser och utbildningar en chans att utvecklas i vardagen.

Doften ligger tät över matsalen på Telge återvinning. Där langar den tidigare avdelningschefen Mats Elfdahl fram våffla efter våffla till en välförsedd frukostbuffé.

– Jag är egentligen pensionerad, men jag leder på deltid ett projekt som handlar om branschvalidering. Och så projektleder jag frukosten också. Vi är några på kontoret som ordnar det tillsammans, det är väldigt trevligt.

Fredagsfrukosten pågår fram till lunch, så den här dagen blir det våffeltjänst i flera timmar.

– Frukosten är bra för gemenskapen eftersom vi har den så ofta. Annars lär vi kanske känna varandra mer exempelvis på utbildningar och studiebesök, där vi går i mindre grupper, berättar chauffören och skyddsombudet Johanna Söderlund,

Viktiga tillfällen

Filip Pihl. Foto: Marika Sivertsson
Filip Pihl. Foto: Marika Sivertsson

Särskilt för chaufförerna, som är ute hela arbetsdagen, är det viktigt med tillfällen då man kan få träffa alla. Och varandra, givetvis.

– Avdelningarna har rast under olika tider, men under fredagsfrukosten är vi mycket mer blandade. Och vi chaufförer samlas allihop varje morgon innan vi åker ut. Det är jätteviktigt, det ger en bra start på dagen, säger chauffören Filip Pihl.

Man får åka ut tidigast vid sex på morgonen, och man får komma till jobbet tidigast klockan fem. Sebbe Pöldre är bland de första på plats varje dag.

– Jag kliver upp vid fyra, borstar tänderna och åker hit. Så tar jag mitt kaffe och min frukost här. Vi är som regel sex, sju stycken här så tidigt och sedan fyller det på fram till klockan sex.

”Kollegorna är nära varandra”

Filip Pihl är inte lika pepp på att umgås i ottan. Men han uppskattar atmosfären på Telge återvinning.

– Det var väldigt ensamt på min förra arbetsplats. Här är vi mer sammankopplade, kollegorna är nära varandra och strular någonting så får man hjälp. Det är bara att ringa Johanna, som är vår ”sambandscentral”. Hon har koll på vem som kan ta sig tid.

Sebastian "Sebbe" Pöldre
Sebbe Pöldre. Foto: Marika Sivertsson

Sebbe har sex år bakom sig på Telge återvinning, medan Filip började för ett år sedan. Just den här dagen har de varit på kurs om återvinning, de hann nätt och jämnt in till frukosten innan den plockades undan.

– Utbildningarna kan vara generella för bolaget, eller handla om något specifikt vi behöver i arbetet. Men de är inte på något sätt obligatoriska för branschen, det är företaget som avgör vilka kurser som erbjuds, berättar Johanna.

”Yrkesstolthet och gemenskap”

Hon påpekar att kompetensutveckling är viktigt särskilt som branschen förändras snabbt, men också för att kunskap om det egna arbetet bidrar till yrkesstolthet och gemenskap.

– Jag gillar mitt jobb för att jag har bra kollegor och bra villkor, men också för att jag är kunnig, och för att jag vet på vilka sätt mitt jobb är viktigt för hela samhället. När vi får gå samma utbildningar som alla andra i bolaget, så bidrar det också till att var och en får känna sig som en i gänget.

Alla vet samma saker

I det instämmer hennes kollegor; det är lättare att känna gemenskap när man vet att alla vet samma saker. Det gäller för alla relationer – Sebbe som har fler år i företaget var den som fick dela med sig av arbetssätt och erfarenhet till Filip.

I dag kör de i stort sett alltid tillsammans. Det är av eget val. När man jobbar så tätt som två återvinningschaufförer gör får det inte kännas tvunget i hytten, är Sebbe tydlig med:

– Tänk dig själv, vi sitter timme ut och timme in i samma bil. Varje dag. Och vi har för det mesta ändå kul!

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Gemenskap på jobbet. Illustration: Ingrid Fröhlich

Hjälpsamhet bidrar till gemenskap

Arbetsmiljö. Ensamhet är lika skadligt för hälsan som rökning, visar forskning. Sociala aktiviteter på arbetsplatsen kan förebygga det. På Telge återvinning åker man och fiskar tillsammans bland annat. – Vet man att man är saknad när man inte kommer till jobbet, då vet man att man är behövd och då trivs man, säger vd Vesa Hiltula.

Alexandra Einerstam

Gröt – från fattigmat till hetaste trenden

Krönika. I det svenska bondesamhället var gröt en stapelvara, serverad både till frukost och middag. Under större delen av 1900-talet och början av 2000-talet förknippades gröt främst med äldre generationer och småbarn. Men nu har gröten gjort en remarkabel comeback och pryder menyerna på trendiga kaféer och restauranger.

Trafikbild

Ännu en lastbilschaufför död i jobbet

Arbetsmiljö. (UPPDATERAD) I söndags omkom en lastbilsförare vid E4:an, norrgående, i Södertälje. Den nionde chauffören av tunga fordon som fått sätta livet till i arbetet 2023 – som utvecklats till ett mörkt år för landets yrkesförare.

Adhd i arbetslivet
”Det är bra om cheferna har lite extra koll på oss med diagnos så att vi inte kör på för hårt och går in i väggen”, säger Cindy Wannberg. Foto: Justina Öster

”Våga be om hjälp, fråga och säg ifrån”

Drömjobbet. Många VET vad adhd är, men FÖRSTÅR ändå inte vad det är. Man känner sig ensam och annorlunda, men vill man något ska man jobba för det, tycker Cindy Wannberg. Själv kämpade hon hårt för att uppnå sin dröm – att köra lastbil.

”Struktur, tydlighet och rutiner viktiga vid adhd”

Arbetsliv. Alla med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd, add och autism är olika. Därför är generella råd svåra. Men. Struktur, tydlighet och rutiner är viktiga ledord på jobbet för arbetsgivare som månar om sin personal, betonar personalkonsulten Linnéa Sandvik.

Snabbkoll
Illustration: Mattias Käll

Så mycket får du som jobbar i midsommar

Lön. Många är lediga i midsommarhelgen. Men för vissa andra blir det arbete. Så mycket tjänar transportarbetarna som jobbar när andra dansar runt stången.

Slamsugning
Martin Eriksson spolar ren den nya slambehållaren i källaren på en fastighet. Varmt vatten löser fett bättre än kallt, tipsar han fastighetsägare.

Så sparar du kroppen

Arbetsmiljö. – Ser man en sådan här installation blir man varm i hela själen! Så säger sug- och spolbilsföraren Martin Eriksson. Annat var det förr.

Kultur
Många har en sorts ekonomiskt konto-tänkande, som ifall vi sätter in ”god” konsumtion som jeans i ekologisk bomull på vårt konto så kan vi göra uttag för mer miljöförstörande köp och handlingar. Men så fungerar det inte, menar Nina Wormbs.

Vilka är dina ursäkter?

Miljötänk. Vi vet så mycket om klimatkrisen, ändå lever vi på som förut. Vilka är dina ursäkter för att inte leva mer hållbart?

Ensamhet på jobbet
Sebastian Pöldre, Johanna Söderlund och Filip Pihl är vana vid att man ger varandra ett handtag när det behövs.

Hjälpsamhet bidrar till gemenskap

Arbetsmiljö. Ensamhet är lika skadligt för hälsan som rökning, visar forskning. Sociala aktiviteter på arbetsplatsen kan förebygga det. På Telge återvinning åker man och fiskar tillsammans bland annat. – Vet man att man är saknad när man inte kommer till jobbet, då vet man att man är behövd och då trivs man, säger vd Vesa Hiltula.

Svarta pengar
Börje Jönsson åkeri, Stay fresh och Thomas betong AB har försett Skatteverket med underlag som visar att ”Peters” företag borde ha betalat löner i Sverige. Foto: Shutterstock

Välkommen till ”Scam trans”!

Åkeri. Ett företag som hyrt ut personal till Börje Jönsson åkeri, Stay fresh och Thomas betong hade hängavtal, men valde ändå att låta pengarna runda ett bosniskt företag och betala svart. Grundaren av Scan trans d.o.o. tycker att Skatteverket behandlat honom ”skitigt”.

Arbetsmiljö
Johan Duvskog är huvudskyddsombud och Jessica Karlsson skyddsombud. De vill samverka kring arbetsmiljön på Prezero, men tycker inte att ledningen lyssnar.

Stress och press på Prezero

Miljöarbetare. ”Det bästa med Prezero är omhändertagandet av personalen”, säger Malmöregionens chef i företagets interntidning. Flera miljöarbetare vittnar tvärtemot om övervakning, hot och stress.