Nawal El Saadawi och Cecilia Uddén
Close
Den stridbara läkaren och författaren Nawal El Saadawi sprutar av energi och humor i samtalet med utrikeskorrespondent Cecilia Uddén.
Close

”Gud borde vara demokrat”

Kultur. Författaren Nawal El Saadawi har fängslats och tvingats i exil. På frågan om vad hon är rädd för är svaret: Ingenting. Inte ens för Gud? – Om Gud finns borde han vara nöjd med mig.

Stolarna räcker inte till när den 87-åriga egyptiska läkaren, författaren, feministen och aktivisten intar scenen på bokmässans globala torg. Nawal El Saadawi ler stort och höjer armarna i en segergest. Men hon biter ifrån när den svenska utrikeskorrespondenten Cecilia Uddén liknar henne vid en levande Pippi Långström. En hjältinna.

– Jag är ingen hjälte! Människor som kritiserar regeringar är inga hjältar. Vi är kämpar (fighters). Vi slåss för att skillnaden mellan människor ska krympa.

Kvinnorna i Nawal El Saadawis många böcker är heller inga hjältinnor, inskärper hon. De kämpar varje dag för sin och familjens överlevnad under ett ok av fattigdom och förtryck. Särskilt kvinnorna i underklassen, som hennes farmor; jordbruksarbetare på landsbygden.

– Heroism för mig handlar om att kämpa för att bli sig själv. Inget annat eller bättre, bara att bli sig själv, säger hon.

Nawal El Saadawi var med under demonstrationerna på Tahirtorget i Kairo, då miljoner människor gick samman och till slut avsatte president Mubarak i februari 2011. Den sittande presidenten, general al-Sisi, väcker hård kritik för att fängsla meningsmotståndare och mörda fackföreningsaktivister. Ändå ser El Saadawi honom som ett bättre alternativ än föregångarna, muslimska brödraskapet. De som tog över styret efter revolutionen.

Förklaringen är Nawal El Saadawis hårda kritik av religion, som enligt hennes bestämda åsikt ska skiljas från staten. Var helst Gud och religion kommer in används de för att rättfärdiga orättvisor, rasism och kvinnoförtryck. För att göra skillnad på människor, inpräntar hon.

Författaren har kastats i fängelse för sina ord, tvingats i landsflykt och blir fortfarande censurerad, fast i mindre omfattning. Att Gud ändå borde vara nöjd med henne förklarar hon:

– Om Gud finns och inte är demokratisk, vem är det då? Då kan vi inte få någon demokrati.

Nawal El Saadawi förtydligar med att när något blir heligt som kristendom, islam, buddism hinduism eller judendom, så får vi inte kritisera trosföreställningarna.

– Men vi ska säga vad vi tycker, även om andra inte applåderar oss.

Den pånyttfödelse av religionen som syns runt om i världen i dag ser hon som ett sätt att hålla människor nere.

Sex år gammal utsattes Nawal El Saadawi för könsstympning, och planen var att gifta bort henne vid tio. ”Äktenskap är en grav”, viskade hennes mor till henne i smyg och ”Lyd bara ditt eget sinne”. Tack vare föräldrarna fick dottern studera.

Vad gör kvinnor som könsstympas? De glömmer, svarar författaren, för att överleva. Det var när hon började minnas och såg att hon inte var ensam, som Nawal El Saadawi började skriva.

– Kvinnor stympas på många sätt, inte bara genom att klitoris skärs bort. Våra hjärnor och hjärtan stympas, våra känslor skärs bort. Så är det för männen också. Även om de inte inser det. Vi får inte bli oss själva.

Fem boktips

Nawal El Saadawi skriver på arabiska och har gett ut ett 50-tal böcker, som översatts till bland annat engelska och svenska. Missa inte Imamens fall! Fler på svenska är Och tiden står stilla vid Nilen, Livets källa och de senaste: Revolutionsskrivarna samt Den stulna romanen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Erika Bergkvist, verksamhetsledare och kommunikatör ABF Värmland

Samhällets problem blir folkrörelsernas utmaningar

Folkrörelser. Det är märkligt tyst. Tyst kring att folkbildningen är under attack. Den rörelse som byggt Sverige. Det Sverige vi varit så stolta över. Jag säger varit, för jag är inte så stolt nu när snus och plastpåsar blivit viktigare än folkbildning.

Utsikt från Lars-Gunnar Ivarssons fönster. Bilden är manipulerad. Originalet är ett foto av Lars-Gunnar Ivarsson.

Budet, bågarna och böckerna

Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.

Allan Johansson lutad över den soptunna som programledaren Sverker Olofsson använde sig flitigt av i konsumentmagasinet Plus på SVT.

Sopbilar och historia på unikt museum

Renhållning. Landets enda sopbilsmuseum ligger i Blomstermåla. Modeller och fotografier visar hur fordon, maskiner och verktyg för renhållning förändrats under förra seklet. Lokalerna i Folkets hus rymmer också föremål som vittnar om den industri som präglade samhället under 1900-talet.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Har du pengar att hämta?
Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Har du pengar att hämta? Du som varit sjukskriven i mer än 14 dagar, varit föräldraledig eller skadat dig på jobbet kan ha pengar att hämta. Läs mer om dina avtalsförsäkringar på avtalat.se. Foto: Shutterstock

Få vet att försäkringarna finns

Avtalat. Tidningsbudet Elisabet Skoog har snart varit sjukskriven i ett år. Hon får sjukpenning från Försäkringskassan och den kollektivavtalade försäkringen AGS.  Elisabet visste om att den fanns, eftersom hennes skyddsombud (som också var en nära kollega) berättade om försäkringen förra gången hon var sjukskriven.

Andreas Ehm är försäkringsinformatör. Han har hjälpt transportarbetare att få ut 1,5 miljoner från sina försäkringar.

Andreas har dragit in 1,5 miljoner kronor

Transport. Andreas Ehm på Transports Halmstadsavdelning brinner för att informera om försäkringar. Han har hjälpt ett 70-tal personer få ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor från Afa Försäkring. Han tror att inte ens hälften av alla transportarbetare vet vilka försäkringar de omfattas av.

Snabbkoll
Snabbkoll om nya LAS. Illustration: Mattias Käll

Det här gäller i nya lagen om anställningsskydd

Arbetsrätt. Sedan 2022 gäller den nya lagen om anställningsskydd, LAS. Lär dig mer om vad som gäller vid uppsägning och vad skillnaderna är mellan att jobba på en arbetsplats som omfattas eller inte av huvudavtalet.

Mobbning
Mobbning på jobbet. Illustration: Unni von Feilitzen

200 000 svenskar mobbas på jobbet

Arbetsmiljö. En ny studie visar att 200 000 personer i Sverige utsätts för mobbning på jobbet. Det leder ofta till depression, ångest och i värsta fall döden. Det kan vara så många som två personer i veckan som begår självmord till följd av mobbning på arbetsplatsen.

Mikael Löwdin. Foto: John Antonsson

Vad kan facket göra?

Arbetsmiljö. Många medlemmar vänder sig till skyddsombuden när de utsätts för kränkande särbehandling eller mobbning på jobbet. – Det är tyvärr mer vanligt än man tror, säger Mikael Löwdin som är Transports regionala skyddsombud i Västerås.

Gert Andersson förberedde sig inför mötet med chefen genom att anteckna vad som hänt, datum och klockslag, varje gång kollegan hade varit elak mot honom.

”Vi måste prata mer om hur vi uppför oss mot varandra”

Arbetsmiljö. Gert Andersson har jobbat på flera arbetsplatser där det har förekommit mobbning och har själv blivit utsatt för kränkningar. På kongressen 2022 lade han fram en motion om att Transport ska verka för mobbningsfria arbetsplatser.

Döden på jobbet
Vägen var avstängd stora delar av dagen efter dödsolyckan, där två lastbilar frontalkrockade, på väg 26/47 mellan Mullsjö och Sandhem i januari förra året.

Fler förlorade livet i arbetsolyckor

Arbetsmiljö. Under förra året dog 65 personer på jobbet i Sverige. Det är det högsta dödstalet på många år. Chaufförer är bland de värst drabbade av dödliga arbetsplatsolyckor.

Kollegahjälpens logga

”Det är viktigt att prata och ventilera”

Arbetsmiljö. Dödsolyckor på jobbet och dödliga trafikolyckor ökade under 2023. För den lastbilschaufför som råkar ut för ett trauma i arbetet finns hjälp att få. En grupp chaufförer och åkare finns där som kamratstödjare genom Kollegahjälpen.

Kultur
Allan Johansson lutad över den soptunna som programledaren Sverker Olofsson använde sig flitigt av i konsumentmagasinet Plus på SVT.

Sopbilar och historia på unikt museum

Renhållning. Landets enda sopbilsmuseum ligger i Blomstermåla. Modeller och fotografier visar hur fordon, maskiner och verktyg för renhållning förändrats under förra seklet. Lokalerna i Folkets hus rymmer också föremål som vittnar om den industri som präglade samhället under 1900-talet.