Green Cargo lägger ner direktlinje för kombitransporter

Godstrafik. Att köra trailrar och containrar på järnväg skulle bli ett miljövänligt alternativ till långväga lastbilstransporter. Nu lägger den statliga tågoperatören Green Cargo ner direktlinjen mellan Skåne och Årsta i Stockholm. En som drabbas är åkaren Ulf Jönsson i Helsingborg som satsat just på järnvägstransporter i bolaget Stay Fresh Sweden.

– Vi har satsat 10–12 miljoner kronor på de här intermodala transporterna och lagt mycket tid på att övertyga våra kunder om miljövinsten med tåg. Nu läggs linjen ner med kort varsel. Det känns väldigt konstigt efter alla diskussioner om klimatet, säger Ulf Jönsson, ägare till Stay Fresh Sweden.

I flera års tid har Green Cargo lastat trailrar och containrar på tågvagnar i bland annat Malmö och Trelleborg och kört dem till Årsta, som är ett stort logistiknav i södra Stockholm.

Strax före jul gick tågbolaget ut med att direktlinjen skulle läggas ner. Sista avgångarna gick den 18-19 januari. Ulf Jönsson är besviken, både på nedläggningsbeslutet och på bristen på service som han menar präglat Green Cargos verksamhet:

– Vi har lagt ner mycket tid på att få våra kunder att känna förtroende för järnvägen som transportlösning. Vi hade tio till tolv trailrar om dagen som gick med tåget till Årsta och vi lyckades till och med få en grönsakskund att haka på.

– Då kan man inte agera som Green Cargo. Det har varit massor av problem. Vid ett tillfälle blev ett vagnset stående en dag därför att lokföraren som skulle sköta växlingen var hemma och vab:ade.

Nu lägger Green Cargo ner linjen, med hänvisning till bristande lönsamhet, konstaterar Ulf Jönsson:

– Tågtransporterna har inte varit lönsamma för vårt företag heller. Vi såg det som en långsiktig satsning. Det fanns inte med i vår vildaste fantasi att man plötsligt skulle lägga ner en tåglinje som motsvarar landsvägens E4. Green Cargo borde ha varit uthålligare, de har ju investerat massor i terminalen i Årsta. Bland annat i nya kranar. I och med nedläggningen är det bortkastade pengar.

Sohana Josefsson är pressansvarig och sitter i ledningsgruppen för Green Cargo. Hon anser att kunderna tidigt fick information om att direktlinjen läggs ner:

– Det är ett rent affärsbeslut. Vi har inte lyckats få lönsamhet på sträckan på grund av fallande priser för lastbilstransporter. Vi klarar inte konkurrensen.

– Det känns oerhört tråkigt. Vi har uppvaktat politikerna i riksdagens trafikutskott och påtalat att höjda banavgifter har försvårat för oss. Förutsättningarna måste bli rättvisare mellan trafikslagen.

Sohana Josefsson poängterar att Green Cargo fortsätter med intermodala transporter, fast det blir ingen direktlinje inom Sverige. Trailrar och containrar kommer att lastas om i Rosersberg norr om Stockholm.

För Ulf Jönssons bolag är Rosersberg inget alternativ. Inte Eskilstuna heller som är den andra lösningen Green Cargo pekar ut.

– Eskilstuna blir en lång omväg. Med Rosersberg hamnar godset på fel sida Stockholm. Att köra det tvärs igenom staden fungerar inte. Det vi kan erbjuda våra kunder nu är lastbil hela vägen från Helsingborg till Årsta, säger Ulf Jönsson.

Transportarbetaren har under måndagen sökt ansvariga politiker i trafikutskottet, utan framgång.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Janne:
    23 januari, 2018

    Inte många statliga företag som är lönsamma förutom de som har monopol
    Oftast inkompetent ledning är bara förnamnet och obefintlig service är efternamnet.

Lästips:

Ovädershiummel över hav.

Facken har en viktig roll i miljö- och klimatarbetet

Klimatpsykologi. Lastbilsförare håller samhället på rull och ser till att vi får mat på bordet, men utsläppen av koldioxid från transporterna spär på klimateffekten. Är chaufförerna miljöbovar då? Och hur är det med flygskam? Kommer flygplatsarbetarna förlora jobben om vi flyger mindre?

Lastbilschaufför och gravid? Berätta för din arbetsgivare så att riskbedömning kan göras.

Viktigt att tidigt bedöma gravidas arbetsmiljö

Arbetsmiljö. Vänta inte med att berätta för din chef om du är lastbilschaufför och blir gravid. Vibrationer, buller, partiklar och tung fysisk belastning kan innebära en risk. Därför är det viktigt att arbetsgivaren tidigt i graviditeten gör en individuell riskbedömning av arbetsmiljön.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

En god arbetsmiljö bör alla få ha

Ledare. Inom Transport är det många arbetsplatser som är mansdominerande. En yrkeskår där det börjar synas en skillnad är lastbilschaufförer. Tya:s skolledarrapport som släpptes den 21 februari visar att det aldrig har varit så många tjejer som velat bli just lastbilschaufförer som nu. Det ser de genom antal sökande till gymnasieskolans transportprogram.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.