Frilansande krogvakter manar till strejk

Bevakning. Polisen chockhöjer priset för utbildning av ordningsvakter. Transport och arbetsgivarna protesterar i en skrivelse. Frilansande krogvakter diskuterar en strejk under nästkommande helg.

– Det är en väldigt saftig höjning och många vill inte fortsätta som ordningsvakter, säger Tobias Wassenius, själv extraknäckande krogvakt sedan åtta år.

Priset för en två veckors grundutbildning ökar från 7 780 kronor till 22 875. Den obligatoriska fortbildningen går också upp: från 1 395 kronor till 8 000. Den måste alla ordningsvakter göra vart tredje år.

Det finns två sätt att jobba som ordningsvakt:

Många är anställda av ett auktoriserat bevakningsföretag. De har kollektivavtal som Transport och Bevakningsföretagen har skrivit på. När de ska gå en utbildning betalar arbetsgivaren.

Dessutom finns det frilansande ordningsvakter som jobbar för krogar och andra arrangörer. Ofta som ett extraknäck. De måste själva betala grundutbildning, fortbildning och dessutom sin uniform med skyddsväst och övrig utrustning.

När polisen aviserar den kraftiga höjningen av priset för sina kurser drabbar det direkt de frilansande ordningsvakterna. I en intern Facebookgrupp uppmanar de varandra att inte ta några uppdrag under den sista helgen i januari, en lönehelg vilket brukar betyda mycket folk på krogarna.

Göteborgs-Posten citerar ur gruppen:

”Sprid detta budskap till alla kollegor i alla lämpliga forum och ställ er bakom att strejka från krogpass den 24 och 25 januari. Om vi inte kan samordna oss denna gång och avstå från några småpengar för 2 krogpass så är det bara att räkna hur många krogpass ni behöver göra för att ha råd att gå en fortbildning”.

– Jag uppmanar själv inte till strejk, säger krogvakten Tobias Wassenius i Göteborg.

Han jobbar heltid som spårvagnsförare och är fackligt aktiv i Kommunal. Han beskriver att det finns inlägg i Facebookgruppen som manar till strejk, men det är också många som skriver att de inte längre vill eller har råd att fortsätta med sitt extraknäck.

– Prishöjningen sänder fel signal nu när det pratas om kriminalitet och att både poliser, ordningsvakter och väktare behövs, tycker Tobias Wassenius.

Transport och Bevakningsföretagen analyserade i höstas, genom sin gemensamma arbetsmiljönämnd Bya, förslaget om höjda kurspriser i en skrivelse till polisen. De förutsåg en brist på ordningsvakter som skulle drabba framför allt enskilda näringsidkare, som krogar.

– Vi har en ständig dialog med polisen, säger Jerker Nilsson, Transports centrala ombudsman inom bevakning. Att höja priset för en grundutbildning till de här nivåerna är oskäligt, och det har vi framfört.

Han jämför den kursavgift som polisen ska ta ut från den första mars – 22 875 kronor – med vad externa utbildare tar för sina motsvarande utbildningar. Bya har tillstånd att utbilda ordningsvakter, där är priset 12 000 kronor. Ett vinstdrivande företag tar 11 500 kronor för samma grundutbildning.

Lars Sjöberg är polisens nationella processledare inom bevakningsområdet. Han berättar att kravet på prishöjning kommer uppifrån:

– Vi måste ha avgifter som ger oss full täckning för både direkta och indirekta kostnader. Justitieutskottet är tydligt med att ordningsvaktsutbildningen inte kan fortsätta gå med underskott.

Han säger att kurserna sedan 2007 har gått 110 miljoner kronor back, och att avgiften legat på samma nivå sedan 2010. Att andra kursarrangörer kan genomföra dem för ungefär halva priset kommenterar Lars Sjöberg så här:

–  Polismyndigheten står för utvecklingen av kurserna, vi gallrar bland övriga utbildares kursdeltagare och vi står för prövningen av dem som gått andra utbildningar.

Enligt Byas skrivelse finns det en väsentlig risk att nyrekryteringen av ordningsvakter försvåras med de nya kurspriserna. Tillståndet för de externa utbildarna är tillfälliga och gäller till kommande vinter.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. chrille:
    16 januari, 2020

    polisbrist och kris räcker inte, de önskar en ny utmaning... vaktkris 2022. Snyggt där polisen.

  2. Anders Öhlund:
    15 januari, 2020

    Vi som inte jobbar heltid utan har det som extra inkomst bara, kommer att drabbas hårt av detta, liksom arenor, nattklubbar, krogar mfl där det mest jobbar Ordningsvakter som har det som extrajobb, ingen kommer att utbilda sig och kanske få jobba 2-4ggr / månad i bästa fall och lägga ut 35000 på utbildning och utrustning, du få jobba 1-2 år gratis innan du tjänar några pengar. Samt 8000Kr var 3e år, ytterligare 2-4 månaders gratis arbete.
    Kommer inte vara några som vill utbilda sig.
    Kanske i storstäderna där säkerhets bolagen har heltidsanställda och kanske till och med kan betala eller bidra till utbildningen och utrustningen.
    Annars kommer ingen att vilja jobba på arenor, krogar, nattklubbar mfl.
    Vi får ju inte ens söka CSN, utan pengarna skall komma direkt ur egen ficka. Ett överklassyrke, men ingen från överklassen jobbar med detta, så poff så har Sverige inga Ordningsvakter.

Lästips:

Mattias Samuelsson, utredare LO. Foto: LO

Regeringen tar bort utbildning om arbetsmarknad från gymnasiet

Debatt. I den grundläggande kursen för samhällskunskap i gymnasieskolan står det i dag att eleverna bland annat ska lära sig om arbetsrätt, arbetsmiljö och arbetsmarknadens parter och deras roller. Men det kommer de inte att göra längre när de nya ämnesplanerna börjar gälla 1 juli 2025.

Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Erika Bergkvist, verksamhetsledare och kommunikatör ABF Värmland

Samhällets problem blir folkrörelsernas utmaningar

Folkrörelser. Det är märkligt tyst. Tyst kring att folkbildningen är under attack. Den rörelse som byggt Sverige. Det Sverige vi varit så stolta över. Jag säger varit, för jag är inte så stolt nu när snus och plastpåsar blivit viktigare än folkbildning.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.