Frank Lillvik på Himalaya
Close
I år avslutade Frank Lillvik volontärsarbetet med en 18 dagars vandring i Himalaya.
Close
Månadens medlem

Från fattig byskola till svindlande höjder

Volontär. Nio veckor gav mersmak: Förra vårvintern var Frank Lillvik datalärare i en fattig by i Nepal. I år blev det några veckor i skolan och byn igen – sedan vandring och klättring i Himalaya.

Chefen brukar inte bevilja tjänstledigheter hur som helst. ”Men offrar du din semester och all komp för att hjälpa människor, då kan jag inte neka dig”, blev beskedet till lastbilschauffören Frank Lillvik.

– Jag hade suttit framför de där insamlingsgalorna och skickat in en slant ibland. Men kände att jag ville göra något själv. Jag ville komma ut på landsbygden, se hur folk lever.

Det blev Nepal, ett av världens fattigaste länder. En svensk volontärbyrå förmedlade kontakten med en nepalesisk. Som volontär betalar man inte bara sina resor, utan också till förmedlarna som ordnar bostad och bidrar till det projekt man får jobba med.

Frank Lillvik flyttade in hos vice rektorn i byn Sirkhali.

Frank Lillvik, dataundervisning i byskolan i Nepal.
Datorundervisning i byskolan.  Foto: Privat

– Skolan hade fått datorer, men ingen visste hur de skulle användas, berättar han. Jag visade internet, lärde eleverna googla, skriva i word och göra en powerpoint.

Under nio volontärveckor lärde sig byn att känna igen Frank Lillvik. Själv drabbades han särskilt av en familj som bodde under ett plåttak med väggar av presenning. Båda de vuxna barnen är skadade av polio.

– Jag och en kollega har skickat matpengar till dem under hela året.

När Frank Lillvik återvände till Sirkhali i februari i år fick han en glad överraskning. Familjen hade fått statens hjälp med att bygga hus. Murade väggar och tak var på plats. Köket däremot bestod av lösa plåtdelar. Själv såg han, tillsammans med släktingar och vänner, till att även det fick murade väggar. Och han köpte dem en bordsfläkt, bra att ha när temperaturen ligger strax under 30 grader vid läggdags.

Efter ett par veckor i byn blev det svalare omgivningar för Frank Lillvik.
18 dagars vandring i Himalaya. Cirka 15 mil. Tält någon natt, annars utkylda lodger. Ett mål var Island peak, en topp på 6 189 meter.

– Men det var för farligt, sa guiden vid tretiden på morgonen när vi nästan hade nått 5 800 meter. Det hade snöat på nätterna, smält på dagarna och nu var stenar och berg som glaserade av is. Jag blev jättebesviken, hade massor av krafter kvar.

Men gav årets resa ännu mera mersmak?

– Jag hoppas komma i väg på volontärarbete i Kenya eller Tanzania nästa år. Och bestiga Kilimanjaro?

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Vi har fortfarande mycket att göra, men nu kommer folk inte hit med en klump i magen”, säger Nuno Blomqvist.

Med fackets hjälp blev arbetsmiljön så mycket bättre

Åkeri. Orimliga prestationskrav och skrikande chefer fick UPS-chauffören Nuno Blomqvist att ta hjälp av facket. Nu är han själv Transportombud – och arbetsmiljön är mycket bättre.

Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Jimmy Liljensöe trivs med att köra timmerbil och möta ut­maningarna – ensam i skogen. Foto: Justina Öster

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Månadens medlem
I år satt säkerhetskontrollanten Therése Svenningsson för första gången, och som enda kvinnan, med i Transports förhandlingsdelegation för bevakningsavtalet.

Kärlek, flyg och väskor

Bevakning. Therése Svenningsson har 22 års erfarenhet av att kontrollera andras bagage. I år satt hon för första gången med i förhandlingsdelegationen för bevakningsavtalet.

Kulturintervju
Ahmed Alneaimi har varit undersköterska sedan 1995. Han jobbar på ett demensboende i Malmö. Nils-Petter Löfstedt / Stavro Filmproduktion

Med kameran riktad mot de som tar hand om oss

Dokumentärfilm. Hur värderas arbetet som går ut på att ta hand om andra människor? Det är den centrala frågan Nils Petter Löfstedt ställer i sin film Det omätbara.

Adhd i arbetslivet
”Det är bra om cheferna har lite extra koll på oss med diagnos så att vi inte kör på för hårt och går in i väggen”, säger Cindy Wannberg. Foto: Justina Öster

”Våga be om hjälp, fråga och säg ifrån”

Drömjobbet. Många VET vad adhd är, men FÖRSTÅR ändå inte vad det är. Man känner sig ensam och annorlunda, men vill man något ska man jobba för det, tycker Cindy Wannberg. Själv kämpade hon hårt för att uppnå sin dröm – att köra lastbil.

”Struktur, tydlighet och rutiner viktiga vid adhd”

Arbetsliv. Alla med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd, add och autism är olika. Därför är generella råd svåra. Men. Struktur, tydlighet och rutiner är viktiga ledord på jobbet för arbetsgivare som månar om sin personal, betonar personalkonsulten Linnéa Sandvik.

Hallå där!
Tommy Jonsson. Foto: John Antonsson

Tommy Jonsson

…som får 2024 års pris från Europeiska arbetsmyndigheten (European labour authority) för sitt initiativ att sätta upp ett mobilt fackligt kontor i Jönköping.

Månadens medlem
Malin Dahlström trivs som allra bäst när hon får stå på scenen med sitt rockband Acorise. Foto: Justina Öster

”Rock är ren glädje”

I rampljuset. Ren glädje. Så beskriver lagerarbetaren Malin Dahlström känslan när hon står på scenen med gitarren i hand.

Hallå där!

Hasse Lönn

…väktare utanför Mariefred som fyller 64 år i sommar. Du utmanar alla kollegor inom bevakning att ställa upp i Vasaloppet 2026. Varför då?

Hallå där!

Marina Larsson

…biljettkontrollant på Avarn security, som arbetar inom Skånetrafiken.