”Jag är en inventarie i Skärnäs hamn, har snart varit fast anställd i 25 år. Så jag ska få en guldklocka! Jag kom säkert hit som baby i vagn också, med mamma och pappa”, säger Linda Gröning.
Close
”Jag är en inventarie i Skärnäs hamn, har snart varit fast anställd i 25 år. Så jag ska få en guldklocka! Jag kom säkert hit som baby i vagn också, med mamma och pappa”, säger Linda Gröning.
Close
Månadens medlem

Gladiatorn i Skärnäs hamn

Hamn. 18 år gammal började Linda Gröning som ”extring” i Skärnäs hamn. Då hade hon redan sommarjobbat och städat där ett par år. Annars är Linda mest känd som Gladiatorvinnare. Hennes, sambons och döttrarnas fritid går i träningens tecken.

Det var fotbollslaget som anmälde Linda till Gladiatorerna. Hon visste inte om det.

– Jag var skärrad över att vara med på tv, jobbigast var att prata. Men när vi hade kört första grenen släppte det och sen var det bara roligt.

Programledare var längdskidåkaren Gunde Svan och Agneta Sjödin, från Hudik, betonar Linda, som särskilt minns gatloppet.

– Att springa och buffla var jag bra på. Jag hade noll teknik, gick på styrka, vilja och ren tjurighet. Men jag vann ju, det får jag leva på länge.

Att Linda började i hamnen vid Iggesunds bruk föll sig naturligt. Pappan var hamnarbetare och körde kran och mamman jobbade på kontoret. Det har nog bidragit till att hon, som första kvinna i hamnen, sluppit den ”gubbiga” behandling som hon hört andra kvinnliga stuveriarbetare vittna om.

– Jag har aldrig varit rädd att ta i och jobba. Jag kör hjullastare, truck, kran, lastbil och terminaldragare. De flesta av oss gör allt. Det är bra, sitter man och kör samma maskin varje dag får man ju skador. Och det är roligare att växla arbetsuppgifter.

I dag har tre tjejer fast anställning i hamnen, men många fler finns bland de extraanställda, extringarna. Förr fick Linda arbeta mycket mer med kroppen, bli rejält svettig. Det kan hon sakna nu när maskinerna tagit över. Men fortfarande säger folk: ”Oj, jobbar du i hamnen? Då måste du vara stark!”

– Nej, smidig, svarar Linda. Det var förr i tiden man handlastade fartygen. Nu kan alla jobba här, även klena killar.

Linda Gröning bland kollegorna i lunchrummet. Foto: Justina Öster
Linda Gröning bland kollegorna i lunchrummet. Foto: Justina Öster

Hon ler. Stämningen är god i lunchrummet med härlig utsikt över vattnet. Mycket skämt, högt i tak och bra chefer. Att maskinerna tagit över märks också i personalstyrkan. När Linda började var de 40 fasta, nu har de krympt till cirka 25. Men extringarna är betydligt fler.

– Roligast är att köra kran. Det är som att åka karusell, man sitter högt uppe med fin utsikt.

Hon gillar att lasta och lossa, allt från kartong till flis, sågade träbarer, pappersmassa och massaved. Stiltje är trist, när till och med städning och servicearbete är gjort.

Linda tränar bodypump och spinning och är instruktör tre gånger i veckan i kettlebell och tabata. Funktionell träning, beskriver hon, där man använder hela kroppen, övar kondition, styrka, explosivitet och balans.

Döttrarna dansar performance cheer, en sorts uppvisningsdans med träning och tävlingar, så där är hon lagmamma. Sambon träffade hon på gymmet.

– Han är likadan som jag, säger Linda Gröning.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Vi har fortfarande mycket att göra, men nu kommer folk inte hit med en klump i magen”, säger Nuno Blomqvist.

Med fackets hjälp blev arbetsmiljön så mycket bättre

Åkeri. Orimliga prestationskrav och skrikande chefer fick UPS-chauffören Nuno Blomqvist att ta hjälp av facket. Nu är han själv Transportombud – och arbetsmiljön är mycket bättre.

Med stora vakuumplattor sugs fartygen in till en av kajerna i Kapellskärs hamn, en process som går tyst till och tar omkring 30 sekunder.

Hamnen där skeppen sugs fast

Kapellskär. Plötsligt är fartyget i väg. Lösgjort från de stora vakuumplattorna på ett nästan overkligt, ljudlöst vis. Kapellskär i Roslagen är först i landet med automatisk förtöjning – vid anlöp tar det 30 sekunder att suga in M/S Finnsirius till kajen.

Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Kulturintervju
Ahmed Alneaimi har varit undersköterska sedan 1995. Han jobbar på ett demensboende i Malmö. Nils-Petter Löfstedt / Stavro Filmproduktion

Med kameran riktad mot de som tar hand om oss

Dokumentärfilm. Hur värderas arbetet som går ut på att ta hand om andra människor? Det är den centrala frågan Nils Petter Löfstedt ställer i sin film Det omätbara.

Adhd i arbetslivet
”Det är bra om cheferna har lite extra koll på oss med diagnos så att vi inte kör på för hårt och går in i väggen”, säger Cindy Wannberg. Foto: Justina Öster

”Våga be om hjälp, fråga och säg ifrån”

Drömjobbet. Många VET vad adhd är, men FÖRSTÅR ändå inte vad det är. Man känner sig ensam och annorlunda, men vill man något ska man jobba för det, tycker Cindy Wannberg. Själv kämpade hon hårt för att uppnå sin dröm – att köra lastbil.

”Struktur, tydlighet och rutiner viktiga vid adhd”

Arbetsliv. Alla med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd, add och autism är olika. Därför är generella råd svåra. Men. Struktur, tydlighet och rutiner är viktiga ledord på jobbet för arbetsgivare som månar om sin personal, betonar personalkonsulten Linnéa Sandvik.

Hallå där!
Tommy Jonsson. Foto: John Antonsson

Tommy Jonsson

…som får 2024 års pris från Europeiska arbetsmyndigheten (European labour authority) för sitt initiativ att sätta upp ett mobilt fackligt kontor i Jönköping.

Månadens medlem
Malin Dahlström trivs som allra bäst när hon får stå på scenen med sitt rockband Acorise. Foto: Justina Öster

”Rock är ren glädje”

I rampljuset. Ren glädje. Så beskriver lagerarbetaren Malin Dahlström känslan när hon står på scenen med gitarren i hand.

Hallå där!

Hasse Lönn

…väktare utanför Mariefred som fyller 64 år i sommar. Du utmanar alla kollegor inom bevakning att ställa upp i Vasaloppet 2026. Varför då?

Hallå där!

Marina Larsson

…biljettkontrollant på Avarn security, som arbetar inom Skånetrafiken.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.