Ordföranden har ordet

EU:s blockad blir oerhört urvattnad

Ordförandeord. När det pågår ett krig i vår närhet som bröt ut precis när det vi uppfattar som det normala i vår värld efter två års pandemi höll på att bli just det normala, så känner man stor sorg i både sinne och hjärta. Givetvis går ens tankar till Ukrainas folk och på hur man kan hjälpa dem på bästa sätt.

Svenska Transportarbetareförbundet har aldrig tvekat när det gäller att ta ställning och agera solidariskt när det behövs. Därför beslutade vi oss direkt för att dels skänka pengar till Röda korset och Läkare utan gränser, dels till det ukrainska hamnarbetareförbundet och deras medlemmars familjer.

Man kan dock göra mycket mer än så som fackförbund tycker jag, och jag är stolt över att Transport varslat om blockad mot både ryskflaggade och ryskägda fartyg från den 1 maj.

Varför vänta till 1 maj kan man givetvis fråga sig? Jag tycker faktiskt att vi agerar klokt och med gott omdöme även där, vi vill ge de politiska krafterna chansen att samordna en blockad på EU-nivå. Vi vill även ge industrin och samhället i övrigt en chans att få hem redan beställda och betalda varor samt att hitta alternativa lösningar genom att handla och frakta varor utan rysk anknytning eller rysk inblandning.

Nu verkar EU:s blockad bli oerhört urvattnad, på gränsen till löjlig.

Detta eftersom man bara avser blockera ryskflaggade fartyg och därmed utelämnar cirka 50 procent av den ryska handelsflottan som är bekvämlighetsflaggad.

Utöver det så ger man redan i förväg, dispens till cirka 80 procent av godset.

Utifrån denna extremt urvattnade blockad från EU så kommer jag i slutet av april föreslå vår förbundsstyrelse att Transports blockad gällande ryska fartyg i svenska hamnar ska ligga kvar. Det kommer i alla fall få effekt för de fåtal ryska fartyg som anlöper Sverige.

Avslutningsvis vill jag ändå försöka hitta lite positivt, mer än att våren är på gång.

I början på april så var jag inbjuden till en uppvaktning som förbundets Helsingborgsavdelning ordnade. Man uppvaktade medlemmar som varit med i förbundet 30 och 50 år på ett väldigt snyggt och trevligt sätt genom att ”tura” på Helsingör. Och man hade bjudit med medlemmarnas respektive också.

Det var oerhört trevligt att höra på dessa medlemmars historier och även känna deras stolthet över vårt förbund. Jag tycker flera avdelningar borde göra som avdelning 14 helt enkelt. Med ganska enkla medel går det att göra så mycket mer än att bara bjuda in dessa ytterst lojala medlemmar till ett representantskapsmöte.

Stor eloge till avdelning 14 för detta arrangemang.

Och avslutningsvis, greppa fanorna och plakaten och gör vårt förbunds, Transports, röst hörd i förstamajtågen runt om i Sverige. I år ska vi ta igen det vi missat under pandemin och fira arbetarnas dag som den förtjänar, detta viktiga valår.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth. Foto: Petrus Iggström

Vår sammanhållning är helt avgörande

Ordförandeord. När den här krönikan skrivs är läget ovanligt rörigt i avtalsrörelsen. På gränsen till kaotiskt faktiskt. Samtidigt är det i stunder som dessa som styrkan i vår organisation testas på allvar.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Inget avtal i hamn

Hamn- och stuveriavtalet. Transports förhandlingsdelegation för hamn- och stuveriavtalet åkte hem utan att ett nytt avtal tecknats.

Transports första förhandling om kabinavtal i gång

Kabinavtalet. Tisdagen den 15 april 2025 drog förhandlingarna om ett nytt centralt kabinavtal i gång. Utmaningen: Att jämka viljorna från ett tiotal företagsavtal.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

”Busskungen” levererar!

Orättvisor. Den skramlande gamla SL-bussen känns ändå mjukt och varmt gungande där vi färdas över Värmdölandet. För vi sitter längst fram vid föraren, Dennis ”Busskungen” Sekayise, med afrikanskt tunggung i bilradion.

Den amerikanska drömmen

Åkeri. Om det är något som betytt mycket för svensk åkerinäring så är det USA och den amerikanska drömmen.

Äntligen en bok där facket är med

Chaufförsliv. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam

Fattigdom efter ett långt arbetsliv?

Pensioner. För oss medlemmar inom Transport, vi som kört, ronderat, burit och slitit ett helt yrkesliv, väntar en pension som ofta bara motsvarar hälften av lönen.

Måste vara rösten som säger ifrån

Våga ifrågasätta. I Margaret Atwoods dystopi Tjänarinnans berättelse (The handmaid’s tale) är förtrycket totalitärt och systematiskt. Kvinnor reduceras till sina kroppar, deras rättigheter raderas och varje form av motstånd kvävs.

Gröt – från fattigmat till hetaste trenden

Mat. I det svenska bondesamhället var gröt en stapelvara, serverad både till frukost och middag. Men nu har gröten gjort en remarkabel comeback och pryder menyerna på trendiga kaféer och restauranger.

Serviceresor i Uppsala

Bolt förlorar avtalet om de inte uppfyller kraven

Debatt. Den senaste upphandlingen i Region Uppsala har väckt uppmärksamhet, särskilt kring Bolt och arbetsvillkor. Det finns anledning att klargöra regionens agerande och krav.

Vår sammanhållning är helt avgörande

Ordförandeord. När den här krönikan skrivs är läget ovanligt rörigt i avtalsrörelsen. På gränsen till kaotiskt faktiskt. Samtidigt är det i stunder som dessa som styrkan i vår organisation testas på allvar.

Ju frispråkigare – desto starkare

Ledare. När jag skriver det här har journalisten Joakim Medin ställts inför rätta i Turkiet. Detta för att han utfört journalistiskt arbete. Turkiets president är kränkt och för det kan Medin få avtjäna flera år i turkiskt fängelse. Helt horribelt.

Vi måste försvara den svenska modellen – även i apparnas skuggekonomi

Debatt. Sverige har länge varit ett föregångsland i att kombinera innovation med trygghet. Men i den appbaserade taxibranschen gäller inte längre den svenska modellen. Förare saknar grundläggande rättigheter, medan plattformsföretag som Uber och Bolt kontrollerar arbetsvillkor utan att ta något ansvar. Med stöd i EU:s nya plattformsdirektiv har Sverige nu en unik möjlighet att återställa rättvisan på arbetsmarknaden.

Den amerikanska drömmen

Krönika. Om det är något som betytt mycket för svensk åkerinäring så är det USA och den amerikanska drömmen.

Stress och osäkerhet bland yrkesförare

Debatt. Att planera en rast och dygnsvila utefter svenska vägar har blivit ett stressmoment för yrkesförare i vardagen. Trafikverket har under många år tagit bort många små parkeringar utefter många vägar, samtidigt som man begränsar lastbilsparkeringar på större rastplatser till gagn för personbilar.

Vad du än gör – gör det till musik

Ledare. Är du med i någon grupp på sociala medier där man bojkottar varor från USA? Jag är det. Om det hjälper vet jag inte. För vad biter på ledningen där borta med Trump i spetsen?

Rött huvudskyddsombud-märke på orange varselkläder

Bra arbetsmiljöarbete räddar anställdas liv

Debatt. Transport efterlyser en tydligare politisk vilja för att förbättra arbetsmiljöarbetet och att signalen till företagen måste bli att arbetsmiljö ska ha en central del i deras verksamhet.