Foodorabud på moped åker på snöig innerstadsgata i Stockholm
Close
Riksdagen uppskattar att cirka två procent av Sveriges arbetskraft plattformsarbetar, vilket motsvarar ungefär 115 000 personer.
Close

Ett steg mot bättre villkor för plattformsarbetare

Gigarbetare. Regeringen tar hjälp av arbetsmarknadens parter för att förbättra plattformsarbetarnas villkor. Utredare tillsatt för att få en svensk lag på plats.

Regeringen tar ytterligare ett steg mot bättre villkor för landets plattformsarbetare.
En särskild utredare har nu tillsatts med uppdraget att analysera hur EU:s plattformsdirektiv ska skrivas om till svensk lag och därmed förbättra gruppens villkor. Utredaren kommer göra arbetet i nära samarbete med arbetsmarknadens parter, och för att ”uppmuntra utövandet av kollektiva förhandlingar vid plattformsarbete”. I lagtexten ska även ingå bestämmelser för transparens, mänsklig kontroll och säkerhet vad gäller automatiserade övervaknings- och beslutssystem i samband med plattformsarbete.

Paulina Brandberg (L) foto: Kristian Pohl
Paulina Brandberg (L) foto: Kristian Pohl

Till särskild utredare har regeringen utsett Jonas Malmberg; ledamot av Högsta domstolen och ordförande i Arbetsdomstolen 2012–2022. Arbetslivsminister Paulina Brandberg (L) är ansvarig för plattformsfrågan:
– Han har en otroligt värdefull erfarenhet och kompetens när det gäller de här frågorna, säger hon till Transportarbetaren.
Jonas Malmberg är professor i civilrätt, med fokus på arbetsrätt.
– Jag känner mig väldigt trygg med att han kan hantera de svåra avvägningarna på ett bra sätt.
Är han förankrad hos arbetsmarknadens parter?
– Jag upplever att han har ett högt förtroende i de här frågorna, och kommer landa väldigt väl i de avvägningar som behöver göras.
Vad är det då för avvägningar den särskilde utredaren behöver göra och ta ställning till?
Paulina Brandberg framhåller att plattformsarbetet är något nytt och tar matcykelbuden under pandemin som exempel och förklarar:
– Problemet är att den lagstiftning och det regelverk vi har även ska passa för plattformsarbetarna, så att de inte hamnar i kläm på grund av att reglerna inte är utformade efter deras anställningsform.

Explosionsartad ökning

Det var i våras efter två års förhandlingar som EU-parlamentet och ministerrådet (medlemsländernas ministrar) i elfte timmen kom överens om ett plattformsdirektiv som ska ge bättre villkor för de som jobbar på en arbetsmarknad som växer explosionsartat. Förra året fanns i EU 28 miljoner plattformsarbetare, redan nästa år beräknas de vara 43 miljoner. Ofta med dåliga, för att inte säga bedrövliga villkor.
Riksdagen uppskattar att cirka två procent av Sveriges arbetskraft plattformsarbetar, vilket motsvarar ungefär 115 000 personer. I begreppet plattformsarbetare, eller gig-arbetare som de också kallas, ryms alltifrån taxichaufförer och yrkesgrupper inom it, till arkitekter och matbud.

Egenföretagare – eller inte

En central fråga i utredningen är vilka plattformsarbetare som är arbetstagare och vilka som är egenföretagare. Nio av tio arbetsgivare i EU betraktar plattformsarbetare generellt som egenföretagare – för att slippa betala socialförsäkringar, pension och arbetsmiljöskydd. EU-kommissionen å sin sida uppskattar att miljoner plattformsarbetare egentligen borde vara anställda, och går miste om nämnda förmåner.
– Det är väldigt viktigt att reda ut vem som har arbetsmiljöansvaret, i vilken mån, och hur väl anpassad svensk lag är till plattformsdirektivet… Sådana frågor ska utredaren titta på, säger Paulina Brandberg.
– Och vilka eventuella lagstiftningsåtgärder som behöver vidtas för att kunna implementera direktivet i svensk rätt.
Kan arbetstagarbegreppet komma att påverkas?
– Nej. Vad det handlar om är om man ska anses vara anställd eller egenföretagare. Det finns kriterier för det i EU-direktivet. Jag får se vad utredaren kommer fram till.

Nära dialog med arbetsmarknadens parter

Svenska fack och arbetsgivare anser att plattformsfrågan är något parterna egentligen ska förhandla om, och något EU inte ska lägga sig i.
Kommer arbetsmarknadens parter att involveras i utredarens arbete?
– Det står tydligt i direktivet att utredaren ska föra en nära dialog med arbetsmarknadens parter. Vi vill värna den svenska arbetsmarknadsmodellen. Göra det vi måste enligt direktivet, men inte gå längre än så.
Lagen ska alltså utformas för att skydda plattformsarbetarna, men i anvisningarna till utredaren står också att det ska finnas tydliga förutsättningar för arbetsföretagen.
Går det att hitta en bra balans mellan de två?
– Här ställs i viss mån viktiga intressen mot varandra. Men vi har en svensk modell där arbetsmarknadens parter löser mycket av det andra länder tvingas reglera kring. En stark modell som fungerar väldigt väl.
– En tydlig avsikt är att direktivet implementeras på ett sätt som säkerställer att vi värnar den svenska arbetsmarknadsmodellen.
Du har sagt att du vill värna den svenska modellen hela vägen in i mål. Kommer du lyckas med det?
– Det är min absoluta ambition, avslutar arbetslivsminister Paulina Brandberg.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.

Taxiförare får försenad lön

Taxi. Älvsby Taxi North Rides förare kommer inte att få sin lön den 25 november, det skriver Piteå-Tidningen.

Utbetalningarna från a-kassan ökar

A-kassan. Hög arbetslöshet och kris i andra branscher har gjort att utbetalningarna från Transports a-kassa ökat kraftigt. Antalet personer som får ersättning har stigit med drygt 36 procent det senaste året.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Efterlysning
Ellastbils som laddar på en parkering

Vad tycker du om omställningen?

Forskning. Känner du dig över­vakad på jobbet? Stressad av nya digitala bokningssystem eller kön till laddstolpen med elbilen? Forskare vid Göteborgs universitet söker nu kontakt med personer som påverkas av både den digitala och gröna omställningen.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", sa Thommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlades Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det höjda säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både antal säkerhetsföretag och anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.