Debatt

Ett dystopiskt gigsamhälle är inte alls långt bort

Debatt. En framtid där allt fler arbetare måste ta gigjobb är inte svårt att föreställa sig. Det skriver Sirin Celik, statsvetare och utredare på Transportarbetareförbundet, som deltagit i det EU-finansierade projektet "Dont GIG Up, Never!". Celik har för Transport genomfört fallstudier på tre svenska plattformsföretag – ett arbete hon nyligen presenterade vid den avslutande konferensen i Rom.

I Sverige är debatten om gigarbete och om den hotar den svenska modellen polariserad.

Å ena sidan finns det fackförbund som aktivt arbetar mot gigarbete och ser det som ett hot mot den svenska modellen och arbetare. Å andra sidan hävdar vissa fackföreningar och arbetsgivarorganisationer att plattformsföretagen är en petitess i sammanhanget. Den svenska modellen står sig stark, även mot fenomen som detta.

Stämmer det här verkligen? Utgör gigarbete en petitess i svenska sammanhang? 

Jag hävdar att det är fullt möjligt att skapa ett samhälle där gigarbete är norm. Vi är redan på väg dit. En dystopi där anställningstryggheten inte spelar någon roll och där företagens flexibilitet står över allt annat.

Orsakerna är en kombination av olika saker: En osäker ekonomi, finanskriser som slår hårt mot företag och arbetare, det allt mer individualiserade samhället och en anställningstrygghet som luckras upp.   

”Jobba bara för dig själv”, ”Fakturera utan företag ”, ”Bli din egen chef”. Det här är fraser som vi kommer att höra mer av i framtiden. 

Sirin Celik talar i Villa Nazionale, Rom, på slutkonferens EU-projekt om plattformsarbete.
Sirin Celik talar vid slutkonferensen i Rom den 7 juli, i bakgrunden Romolo De Camillis, generaldirektör på arbetsmarknadsdepartementet i Italien. Foto: Privat

Jag deltog nyligen i en EU-konferens som tog upp gigarbete i sju medlemsländer. Diskussionerna under konferensen fick mig att inse att det inte finns några begränsningar i vilka medel och metoder som plattformsföretagen väljer att använda sig av. Samtidigt som det är tydligt att arbetstagare i den ekonomiska otryggheten som råder blir allt mer desperata efter ett jobb.

 Ett exempel är italienska företaget ”BeMyEye” vars affärsverksamhet bygger på att användare av deras applikation kan tjäna småpengar på att fotografera olika affärers skyltfönster. Data som användarna av appen samlar in säljs sedan vidare till företag.

Chansen att tjäna stora pengar är mycket liten eftersom ju fler personer som fotograferar ett skyltfönster desto lägre andel av den pengapott som finns för uppdraget får man. I dag finns det tre miljoner användare av appen.

Ett liknande företag är det polska företaget Task Hero som tilldelar microuppgifter i stor skala på många platser samtidigt. Användarna får i uppgift att till exempel kontrollera kvalitén på en restaurang och betygsätta den mot en liten summa. Resultat och data säljs sedan vidare till restaurangen.

I Sverige har vi företaget Tiptapp vars affärsidé bygger på att privatpersoner skjutsar andra privatpersoners skräp till tippen mot en liten peng och där det är vanligt att timkostnaden hamnar på cirka 50 kronor för ett genomfört uppdrag.

En framtid där allt fler arbetare måste ta gigjobb är inte långt borta. I Sverige är vi redan där när vi diskuterar frågan om ”enkla jobb” och flexibilitet för företagen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Johan Larsson:
    19 juli, 2023

    Bra skrivet Sirin, Tyvärr dock svårt att undvika i en uppkopplad värld.

Lästips:

Trots att han förlorat båda benen och flera fingrar på vänster hand har Petro Burjak inte givit upp. Foto: Tadeusz Rawa

En rysk mina kostade honom båda benen och två fingrar

Mötet. Under många år körde Petro Burjak tunga lastbilar i hela Europa. I september 2022 förändrade en rysk stridsvagnsmina hans liv på ett dramatiskt sätt. På ont. Men i slutändan kanske lite på gott också.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.

Wolt är en av de största leverantörerna i Sverige. Foto: Justina Öster

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Den amerikanska drömmen

Åkeri. Om det är något som betytt mycket för svensk åkerinäring så är det USA och den amerikanska drömmen.

Äntligen en bok där facket är med

Chaufförsliv. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Världens bästa lastbil!

Förarfavorit. Av någon anledning, om det var för att jag transporterat Scaniagods till Holland i närmare femton år, fick jag en förfrågan om att komma upp till Scania-ingenjörerna på ”Berget” och hålla föredrag.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam

Måste vara rösten som säger ifrån

Våga ifrågasätta. I Margaret Atwoods dystopi Tjänarinnans berättelse (The handmaid’s tale) är förtrycket totalitärt och systematiskt. Kvinnor reduceras till sina kroppar, deras rättigheter raderas och varje form av motstånd kvävs.

Gröt – från fattigmat till hetaste trenden

Mat. I det svenska bondesamhället var gröt en stapelvara, serverad både till frukost och middag. Men nu har gröten gjort en remarkabel comeback och pryder menyerna på trendiga kaféer och restauranger.

Dags att allas bidrag värdesätts

Statusjakt. Rubriken i SvD får mig att haja till. Artikeln handlar om ängsliga föräldrar som skyddar barnen från minsta motgång i livet och ger dem odelad uppmärksamhet.

Stress och osäkerhet bland yrkesförare

Debatt. Att planera en rast och dygnsvila utefter svenska vägar har blivit ett stressmoment för yrkesförare i vardagen. Trafikverket har under många år tagit bort många små parkeringar utefter många vägar, samtidigt som man begränsar lastbilsparkeringar på större rastplatser till gagn för personbilar.

Vad du än gör – gör det till musik

Ledare. Är du med i någon grupp på sociala medier där man bojkottar varor från USA? Jag är det. Om det hjälper vet jag inte. För vad biter på ledningen där borta med Trump i spetsen?

Rött huvudskyddsombud-märke på orange varselkläder

Bra arbetsmiljöarbete räddar anställdas liv

Debatt. Transport efterlyser en tydligare politisk vilja för att förbättra arbetsmiljöarbetet och att signalen till företagen måste bli att arbetsmiljö ska ha en central del i deras verksamhet.

Arbetsvillkor inom taxi

Taxibranschen är ett av de mest orättvisa yrken jag har sett i Sverige

Debatt. Jag jobbar för Taxi Stockholm, ett av de taxibolag som har kollektivavtal och anses ha bättre arbetsvillkor för sina chaufförer jämfört med andra bolag. Det säger många erfarna chaufförer som tidigare har jobbat för andra företag. Jag vill beskriva de vanliga rutinerna i detta bolag, som enligt många chaufförer anses vara det bästa i Stockholm.

Jag ser med tilltro på förbundets framtid

Ordförandeord. En fungerande organisation byggs alltid från grunden och kräver både kontinuerligt underhåll och förnyelse. Detta gäller givetvis även för en fackförening.

Vad får man säga?

Ledare. Och hur får man säga det? Runt om oss sker attacker mot det fria ordet. I Sverige liksom i andra länder.

AMF har sålt sitt innehav i Uber

Replik. Till att börja med. LO och Taxi Stockholm är helt överens om att Uber och andra gigbolag genom sin affärsmodell skapar oreda på arbetsmarknaden och agerar med oschyst konkurrens mot seriösa aktörer i taxibranschen.