Dramatisk minskning av rån mot taxiförare

Det har blivit mindre farligt att köra taxi. Åtminstone enligt statistiken. Under 90-talet ökade rån mot taxiförare lavinartat och år 2000 nåddes piken med 140 taxirån under ett år. Nu är trenden den motsatta och brotten fortsätter att minska.

Hittills i år har endast 21 taxirån anmälts i hela landet, en bråkdel antalet rån som anmäldes under år 2000. Minskad kontanthantering, övervakningskameror i bilarna och höjda straff är några troliga förklaringar till trendbrottet.

– Under 90-talet såg vi att antalet polisanmälda rån hade ökade dramatiskt, och fortsatte att öka, och vi ville få till stånd en minskning, säger Thomas Winskog, Taxiförbundets förbundsordförande.

Problemet angreps från flera håll. Det första steget var en kamp om tillstånd att få sätta upp skyddskameror i taxibilar.

År 2002, fyra år efter förslaget dykt upp, kom ett domstolsbeslut som gjorde det möjligt.

– Vi såg att trenden vände i stort sett omedelbart då, säger Thomas Winskog.

Det är upp till varje enskilt taxiföretag att ansöka om tillstånd att sätta upp en skyddskamera men enligt Thomas Winskog är i stort sett alla taxibilar i dag utrustade med kameror. Enligt honom klaras också merparten av alla anmälda brott upp, mycket tack vare kamerorna.

– Vi får ständigt nya resenärer men vi försöker upplysa alla om att det inte finns något att hämta och att upptäcktsrisken är hög, säger han.

Kamerakravet kom inte bara från branschorganisationen, utan också från TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd.

De gjorde redan 1999 en undersökning ihop med SCB som bland annat visade att var tredje taxiförare hade utsatts för hot i sitt arbete under det senaste året.

TYA ställde därför flera krav på förbättringar. Ett var att det skulle bli högre straff för brott mot taxiförare, och i början av 2000-talet ändrades brottsrubriceringen. Brott mot taxiförare började likställas med hot och våld mot trafiktjänsteman vilket innebar att straffen från och med då i princip blev dubbelt så hårda.

Lennart Sköld är central ombudsman på Transportarbetareförbundet och ansvarig för projektet Uppdrag: Taxi, med målet att förbättra förhållandena inom taxibranschen. Han är ofta ute och träffar medlemmar och han lyfter även fram den minskade kontanthanteringen som en bidragande orsak till den förändrade trenden.

– Användandet av kort har ökat under den här perioden och det är inte lika intressant att slå ner och skada någon för 300 kronor ifall resten är skött med kortbetalning, säger han.

Lennart Sköld menar att de flesta förare som han träffar berättar att sedlar och mynt i bilarna har minskat avsevärt, särskilt från affärsresenärer som i princip alltid betalar med kort.

Att helt ta bort kontanthanteringen ligger dock inte nära till hands.

– Vi vill ju inte förbjuda folk att betala med kontanter, då får vi ett annat problem. Men vi kan fortsätta informera resenärerna om att de ska betala med kort, säger Taxiförbundets Thomas Winskog.

Samtidigt fortsätter både Transportarbetareförbundet och TYA att jobba för ökad säkerhet i taxibilarna.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.