Ledare

Det ser illa ut – och kan bli värre

Ledare. Sedan 2006 har den fackliga organisationsgraden minskat från 77 till 67 procent i Sverige. Bland arbetarna är nedgången än mer dramatisk. Från 77 till 59 procent.

Gör tappet att kollektivavtalen och hela den svenska modellen är i fara?

Frågan ställs av Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lund universitet. Han har djupdykt i medlemsstatistiken och hans slutsatser är illavarslande för alla som tror på facket som idé.

Kjellbergs granskning visar att medlemsraset startade 2006-2007, efter att den borgerliga regeringen chockhöjt a-kasseavgifterna. Hårdast drabbades arbetarfacken, vars medlemmar fick den största avgiftshöjningen.

För LO-förbunden har trenden pekat stadigt nedåt de senaste tolv åren. Tjänstemännen hade en uppgång i början, men den har brutits.

Om tendensen håller i sig förutspår Anders Kjellberg att bara varannan arbetare kommer att vara med i facket om fem år.

Redan för två år sedan beskrev LO-ledningen medlemsflykten som en ödesfråga. I verksamhetsplanen användes rubriken ”Organisera eller dö”.

För de enskilda LO-förbunden är förutsättningarna olika. Vissa branscher, som IF Metalls, har tappat många arbetstillfällen. Det bidrar förstås till att rekryteringsbasen minskar. I andra sektorer, exempelvis Transport och Hotell och restaurang, har jobben blivit fler. Ändå krymper medlemskåren.

Fast kollektivavtalen är inte akut hotade, anser Anders Kjellberg. Förklaringen är att arbetsgivarna alltjämt är välorganiserade. En stor majoritet är med i någon arbetsgivarorganisation och binds automatiskt av kollektivavtal. Det gör att nio av tio löntagare fortfarande täcks av avtal. Alltså långt fler än vad som är med i facket.

För egen del känner jag oro. När den fackliga närvaron sjunker på arbetsplatserna försvåras kontrollen av att de anställda verkligen får avtalsenliga löner och andra villkor.

I transportsektorn är 59 procent av arbetarna med i facket. De senaste åren har Transport lagt ner stora resurser på medlemsvärvning och på att kontakta medlemmar som vill gå ur. Det har tyvärr inte räckt för att vända trenden.

Professor Anders Kjellberg är försiktig med att peka ut åtgärder som kan förbättra rekryteringen. Inkomstförsäkringar, som bland annat Transport har, bedömer han som positiva. Liksom ökad facklig aktivitet på arbetsplatserna.

Allra störst har medlemstappet varit bland utrikes födda arbetare. Där har organisationsgraden minskat från samma nivå som för andra grupper, 77 procent 2006, till under 50 procent i dag.

Samtidigt står det klart att många av de som nu står i beredskap att kliva in på LO:s arbetsplatser är just utrikesfödda. Det är nog här – och på de unga som ofta får nöja sig med påhugg och lösa anställningar – som facket måste satsa mer krut.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kristina Sjöberg. Foto: Petrus Iggström

Vad du än gör – gör det till musik

Ledare. Är du med i någon grupp på sociala medier där man bojkottar varor från USA? Jag är det. Om det hjälper vet jag inte. För vad biter på ledningen där borta med Trump i spetsen?

Äntligen en bok där facket är med

Davids krönika. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Kristina Sjöberg. Foto: Petrus Iggström

Vad får man säga?

Ledare. Och hur får man säga det? Runt om oss sker attacker mot det fria ordet. I Sverige liksom i andra länder.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Den amerikanska drömmen

Åkeri. Om det är något som betytt mycket för svensk åkerinäring så är det USA och den amerikanska drömmen.

Äntligen en bok där facket är med

Chaufförsliv. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Världens bästa lastbil!

Förarfavorit. Av någon anledning, om det var för att jag transporterat Scaniagods till Holland i närmare femton år, fick jag en förfrågan om att komma upp till Scania-ingenjörerna på ”Berget” och hålla föredrag.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam

Måste vara rösten som säger ifrån

Våga ifrågasätta. I Margaret Atwoods dystopi Tjänarinnans berättelse (The handmaid’s tale) är förtrycket totalitärt och systematiskt. Kvinnor reduceras till sina kroppar, deras rättigheter raderas och varje form av motstånd kvävs.

Gröt – från fattigmat till hetaste trenden

Mat. I det svenska bondesamhället var gröt en stapelvara, serverad både till frukost och middag. Men nu har gröten gjort en remarkabel comeback och pryder menyerna på trendiga kaféer och restauranger.

Dags att allas bidrag värdesätts

Statusjakt. Rubriken i SvD får mig att haja till. Artikeln handlar om ängsliga föräldrar som skyddar barnen från minsta motgång i livet och ger dem odelad uppmärksamhet.

Stress och osäkerhet bland yrkesförare

Debatt. Att planera en rast och dygnsvila utefter svenska vägar har blivit ett stressmoment för yrkesförare i vardagen. Trafikverket har under många år tagit bort många små parkeringar utefter många vägar, samtidigt som man begränsar lastbilsparkeringar på större rastplatser till gagn för personbilar.

Vad du än gör – gör det till musik

Ledare. Är du med i någon grupp på sociala medier där man bojkottar varor från USA? Jag är det. Om det hjälper vet jag inte. För vad biter på ledningen där borta med Trump i spetsen?

Rött huvudskyddsombud-märke på orange varselkläder

Bra arbetsmiljöarbete räddar anställdas liv

Debatt. Transport efterlyser en tydligare politisk vilja för att förbättra arbetsmiljöarbetet och att signalen till företagen måste bli att arbetsmiljö ska ha en central del i deras verksamhet.

Arbetsvillkor inom taxi

Taxibranschen är ett av de mest orättvisa yrken jag har sett i Sverige

Debatt. Jag jobbar för Taxi Stockholm, ett av de taxibolag som har kollektivavtal och anses ha bättre arbetsvillkor för sina chaufförer jämfört med andra bolag. Det säger många erfarna chaufförer som tidigare har jobbat för andra företag. Jag vill beskriva de vanliga rutinerna i detta bolag, som enligt många chaufförer anses vara det bästa i Stockholm.

Jag ser med tilltro på förbundets framtid

Ordförandeord. En fungerande organisation byggs alltid från grunden och kräver både kontinuerligt underhåll och förnyelse. Detta gäller givetvis även för en fackförening.

Vad får man säga?

Ledare. Och hur får man säga det? Runt om oss sker attacker mot det fria ordet. I Sverige liksom i andra länder.

AMF har sålt sitt innehav i Uber

Replik. Till att börja med. LO och Taxi Stockholm är helt överens om att Uber och andra gigbolag genom sin affärsmodell skapar oreda på arbetsmarknaden och agerar med oschyst konkurrens mot seriösa aktörer i taxibranschen.