Utsikt från Lars-Gunnar Ivarssons fönster. Bilden är manipulerad. Originalet är ett foto av Lars-Gunnar Ivarsson.
Close
Inspirerande utsikt. Vy från Lars-Gunnar Ivarssons fönster.
Close
Kultur

Budet, bågarna och böckerna

Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.

Lars-Gunnar Ivarsson visar runt. Utanför ett fönster ligger fältet öppet, i horisonten skymtar den tunga trafiken på E20.

Det är ordning på torpet, hemtrevligt. Välfyllda bokhyllor, konst och fotografier av familjemedlemmar. Ute finns ett större förråd för rariteter, Lars-Gunnars stora intresse: Äldre motorcyklar. Något han också skrivit om i flera böcker.

Lars-Gunnar Ivarsson. Foto: Privat
Lars-Gunnar Ivarsson. Foto: Privat

– Det kanske är bäst att börja med en annan bok.

Det var Lars-Gunnar Ivarssons råd före intervjun, som görs digitalt. Ändrade arbetstider och behov av vila ställde in det planerade mötet i hemmet i Lundsbrunn.

Motorcykelintresserad

När det gäller motorcyklar är han väldigt initierad, och det kan möjligen skrämma den mindre mc-kunniga läsaren till en början.

– När jag var 18 köpte jag min första tunga motorcykel. En Kawasaki 750 LTD, den kunde jag till exempel ta en tur till Helsingör på, köpa några Carlsberg Hof och sen hem till Lysekil igen. Nästa var en Yamaha Midnight Special med V-motor, som jag pressade upp till 200 kilometer i timmen utanför Uddevalla, berättar han.

År 1987 köpte Lars-Gunnar en helt ny Harley-Davidson Sportster som han bland annat körde med i Danmark, ned till tyska gränsen.

– Tyvärr var det inte så populärt att vara biker i Danmark på den tiden, på grund av gängkrigen mellan inhemska Bullshit MC och nyetablerade Hells Angels.

Efter att barnen kommit sålde Lars-Gunnar Ivarsson motorcykeln. Men ytterligare några år senare var han tillbaka, fast på en Honda chopper med lång framgaffel och obefintlig fjädring, ”man lättade från sadeln när man körde i ett gupp eller i en håla”.

– Så har det fortsatt, men med mer fokus på att greja och köra mindre. Den motorcykel jag har nu är mer lämplig att åka snabbt, kortare turer bara.

Från Västkusten

Lars-Gunnar Ivarsson är uppvuxen på Västkusten. Sitt yrkesliv började han i familjens bageri i Lysekil för att senare fortsätta som bagare på ett storbageri och en period driva eget.

Sedan snart 30 år arbetar Lars-Gunnar som tidningsbud. Ett yrke i förändring, med mer och mer paket och övrigt post. Och neddragningar till följd av mediernas digitalisering. För egen del har förändringarna dock gått bra, hittills, och han trivs med jobbet:

– Det passar mig.

Att dela ut tidningar har också gett möjlighet att skriva egna texter, flera direkt på engelska.

Lars-Gunnar framhåller betydelsen hans förläggare, Ulf Diktonius, haft vid läsning av böckerna. Liksom av hustrun, Cho-Cho Mar, författare född i Myanmar (Burma).

Hjärteämnen

Boken Destination rymmer mycket av Lars-Gunnars hjärteämnen, skildrade genom Sven Olsons (1919–2011) upplevelser. Född 1919 i Portland, USA, som son till utvandrare från Lönneberga i Småland, arbetar Sven först på en motorcykelverkstad. Han gör resor på den nya kontinenten, upplever mc-tävlingar och möten med personer som senare skulle bli namnkunniga i hela världen, som författaren Jack Kerouac.

Bokomslag till Destination av Lars-Gunnar Ivarsson

Senare återvänder Sven Olson till fäderneslandet och Småland, där Lars-Gunnar Ivarsson träffar honom 2009 tack vare en annons i Indian-klubbens tidning. Lars-Gunnar var först ute efter några reservdelar till den motorcykel han då höll på att renovera, men den första kontakten slutade med att han frågade om han fick skriva en biografi.

Omarbetning

Boken genomgår nu en större omarbetning, med fler dimensioner, och tränger djupare in i Svens själsliv enligt författaren:

– Grundmaterialet är detsamma, men jag har hittat mer material om Sven Olsons liv och hans resor, bland annat kassettband där han själv berättar. Svens bok, som kanske blir undertiteln, är en berättelse som tar tid att läsa och begrunda. Troligen kommer den ut till sommaren och förhoppningen är att i framtiden få den inläst som ljudbok.

Destinations omslag visar ett svartvitt porträtt exponerat över en väg genom ett fält. Vid en hastig blick påminner det om utsikten från författarens fönster. Men bilden är tagen vid Kinnekulle, ”en magisk plats” med Lars-Gunnar Ivarssons ord.

– Vägen på omslaget är en symbol för resandet, både en inre och yttre resa. Men den symboliserar även livet, vägen som vi alla färdas på. Den sträcker sig bortåt och vi ser inte slutet, det är fördolt, säger han.

– Man kan se det religiöst om man vill. Det är livets smala väg som vi alla måste gå för att komma hem till vårt ursprung, den plats vi en gång kom ifrån.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Solen går upp över fälten. Foto: Martina Hansen

Tidningsbudens akademi

Tidningsbud. För många år sedan satt jag på Tidningsbärarnas kundtjänst och väntade på nästa samtal. Då fick jag en fullständigt galen idé. Tänk om det krävdes högre utbildning för att få dela ut morgontidningar. Hur hade det sett ut?

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Bokmöten i trolltider

Davids krönika. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Hallå där!

Magnus Falk

…Transports EU-expert. Inför EU-valet uttryckte du oro för att maktbalansen skulle skifta i parlamentet. Hur blir det nu?

Månadens medlem
Vi möter Anamaria en ledig dag på ett café i Orminge centrum, nära hennes lägenhet.

Anamaria är med i Svenska Truckers

Åkeri. Anamaria Lara Sjögren har jobbat i åkeribranschen sedan hon tog studenten. Hon har just skrivit på för ytterligare två nya säsonger av Svenska Truckers. – Jag kollar inte själv längre, kan inte se mig själv på tv, säger hon.

Hallå där!
Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Kultur
Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Frida Bergström jobbar som miljöarbetare på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

Ett lyft att byta från vårdjobb till miljöarbete

Mötet. Frida Bergström är fjärde generationens miljöarbetare och fackligt skyddsombud. På vinterhalvåret kombinerar hon arbetsmiljöarbetet med att hoppa in där det behövs, på sommaren kör hon en specialbyggd kärltvättsbil.

Hallå där!

Helena Wahlberg

…ADR-chaufför från Hallsberg som kör farligt gods i hela landet. Du brinner för att få till fler och bättre rastplatser för lastbilar. Varför är det så viktigt?

ArbetsLIV
Många lastbilschaufförer säger: Jag vet aldrig när jag kommer hem och så var det för mig också tidigare. Fast på ett litet åkeri var det inga problem med barnen, åkaren hade själv småbarn, säger Fredrik Lindby.

Fredrik vill vara chaufför OCH pappa

Livspusslet. – Kan inte kärringen hämta barnen? Det är den vanligaste frågan distributionsföraren Fredrik Lindby fått på sina lastbilsjobb. Han vill gärna veta när han kommer hem på kvällarna och inte missa barnens uppväxt.

Månadens medlem
Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

Kultur
Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Månadens klubb
Fem sjättedelar av klubbstyrelsen, med ombudsman Annica Collstam i mitten. Från vänster: Daniel Norén, Adam Abdelraouf, Tobias Persson, Leon Antypas och Christer Svensson. (Saknas på bilden gör klubbens sekreterare Nor Zouaiter.)

Vägen framåt – dialog, inte krig

Lager. Det har varit på gång länge. Nu har nybildade klubben på Cevas lager i Brunna, norr om Stockholm, haft sitt första årsmöte. Att förbättra genom att själva organisera är en grundtanke på terminalen där Zalandos varor packas.