Utsikt från Lars-Gunnar Ivarssons fönster. Bilden är manipulerad. Originalet är ett foto av Lars-Gunnar Ivarsson.
Close
Inspirerande utsikt. Vy från Lars-Gunnar Ivarssons fönster.
Close
Kultur

Budet, bågarna och böckerna

Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.

Lars-Gunnar Ivarsson visar runt. Utanför ett fönster ligger fältet öppet, i horisonten skymtar den tunga trafiken på E20.

Det är ordning på torpet, hemtrevligt. Välfyllda bokhyllor, konst och fotografier av familjemedlemmar. Ute finns ett större förråd för rariteter, Lars-Gunnars stora intresse: Äldre motorcyklar. Något han också skrivit om i flera böcker.

Lars-Gunnar Ivarsson. Foto: Privat
Lars-Gunnar Ivarsson. Foto: Privat

– Det kanske är bäst att börja med en annan bok.

Det var Lars-Gunnar Ivarssons råd före intervjun, som görs digitalt. Ändrade arbetstider och behov av vila ställde in det planerade mötet i hemmet i Lundsbrunn.

Motorcykelintresserad

När det gäller motorcyklar är han väldigt initierad, och det kan möjligen skrämma den mindre mc-kunniga läsaren till en början.

– När jag var 18 köpte jag min första tunga motorcykel. En Kawasaki 750 LTD, den kunde jag till exempel ta en tur till Helsingör på, köpa några Carlsberg Hof och sen hem till Lysekil igen. Nästa var en Yamaha Midnight Special med V-motor, som jag pressade upp till 200 kilometer i timmen utanför Uddevalla, berättar han.

År 1987 köpte Lars-Gunnar en helt ny Harley-Davidson Sportster som han bland annat körde med i Danmark, ned till tyska gränsen.

– Tyvärr var det inte så populärt att vara biker i Danmark på den tiden, på grund av gängkrigen mellan inhemska Bullshit MC och nyetablerade Hells Angels.

Efter att barnen kommit sålde Lars-Gunnar Ivarsson motorcykeln. Men ytterligare några år senare var han tillbaka, fast på en Honda chopper med lång framgaffel och obefintlig fjädring, ”man lättade från sadeln när man körde i ett gupp eller i en håla”.

– Så har det fortsatt, men med mer fokus på att greja och köra mindre. Den motorcykel jag har nu är mer lämplig att åka snabbt, kortare turer bara.

Från Västkusten

Lars-Gunnar Ivarsson är uppvuxen på Västkusten. Sitt yrkesliv började han i familjens bageri i Lysekil för att senare fortsätta som bagare på ett storbageri och en period driva eget.

Sedan snart 30 år arbetar Lars-Gunnar som tidningsbud. Ett yrke i förändring, med mer och mer paket och övrigt post. Och neddragningar till följd av mediernas digitalisering. För egen del har förändringarna dock gått bra, hittills, och han trivs med jobbet:

– Det passar mig.

Att dela ut tidningar har också gett möjlighet att skriva egna texter, flera direkt på engelska.

Lars-Gunnar framhåller betydelsen hans förläggare, Ulf Diktonius, haft vid läsning av böckerna. Liksom av hustrun, Cho-Cho Mar, författare född i Myanmar (Burma).

Hjärteämnen

Boken Destination rymmer mycket av Lars-Gunnars hjärteämnen, skildrade genom Sven Olsons (1919–2011) upplevelser. Född 1919 i Portland, USA, som son till utvandrare från Lönneberga i Småland, arbetar Sven först på en motorcykelverkstad. Han gör resor på den nya kontinenten, upplever mc-tävlingar och möten med personer som senare skulle bli namnkunniga i hela världen, som författaren Jack Kerouac.

Bokomslag till Destination av Lars-Gunnar Ivarsson

Senare återvänder Sven Olson till fäderneslandet och Småland, där Lars-Gunnar Ivarsson träffar honom 2009 tack vare en annons i Indian-klubbens tidning. Lars-Gunnar var först ute efter några reservdelar till den motorcykel han då höll på att renovera, men den första kontakten slutade med att han frågade om han fick skriva en biografi.

Omarbetning

Boken genomgår nu en större omarbetning, med fler dimensioner, och tränger djupare in i Svens själsliv enligt författaren:

– Grundmaterialet är detsamma, men jag har hittat mer material om Sven Olsons liv och hans resor, bland annat kassettband där han själv berättar. Svens bok, som kanske blir undertiteln, är en berättelse som tar tid att läsa och begrunda. Troligen kommer den ut till sommaren och förhoppningen är att i framtiden få den inläst som ljudbok.

Destinations omslag visar ett svartvitt porträtt exponerat över en väg genom ett fält. Vid en hastig blick påminner det om utsikten från författarens fönster. Men bilden är tagen vid Kinnekulle, ”en magisk plats” med Lars-Gunnar Ivarssons ord.

– Vägen på omslaget är en symbol för resandet, både en inre och yttre resa. Men den symboliserar även livet, vägen som vi alla färdas på. Den sträcker sig bortåt och vi ser inte slutet, det är fördolt, säger han.

– Man kan se det religiöst om man vill. Det är livets smala väg som vi alla måste gå för att komma hem till vårt ursprung, den plats vi en gång kom ifrån.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Enda kvinnan ombord

Davids krönika. Bokläsandet minskar. Förlagen går back. Deras eviga strategimöten hjälper föga och de drar ner på personal och sparkar författare. Ljudböcker går lite bättre men där är avanserna så små att de knappt täcker sina kostnader.

MSB och Räddningstjänstens översvämning i Revinge. Foto: Martina Hansen

Översvämning skapar kaos i skånska Revinge

Tidningsbud. Översvämningen av Kävlingeån har orsakar störningar för diverse läsare av morgontidningar. Dammluckorna till Vombsjön öppnades för att minska vattenkaoset i Revingeby. Men kaoset blev mer omfattande än så.

Allan Johansson lutad över den soptunna som programledaren Sverker Olofsson använde sig flitigt av i konsumentmagasinet Plus på SVT.

Sopbilar och historia på unikt museum

Renhållning. Landets enda sopbilsmuseum ligger i Blomstermåla. Modeller och fotografier visar hur fordon, maskiner och verktyg för renhållning förändrats under förra seklet. Lokalerna i Folkets hus rymmer också föremål som vittnar om den industri som präglade samhället under 1900-talet.

Att träffa barn och sprida glädje är det bästa med ballongartisteriet, tycker Martin Kertész. En mångsysslare och föreningsmänniska, som sprutar ur sig idéer. Bara tiden ville räcka till… Foto: Justina Öster

Uppdrag: glädjespridare

Mötet. ”Jag vill ha en clown, pappa!” ”Vad gör clownen?” ”Knyter ballonger!” Alltihop började när Martin Kertész dotter fyllde fem år och skulle ha kalas.

Mattias Schulstad har sammanställt LO:s upphandlingsguide.

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Månadens medlem
Annelie Edholm är Koreafrälst. Varje dag lyssnar hon på pojkbandet BTS. ”De har musik för vilket humör som helst, väldigt sällsynt”, säger hon.

”Jag gillar inte orättvisor”

Terminal. Annelie Edholm fann kärleken och flyttade från Stockholm till Jönköping. Blev terminalarbetare och djupdök i facklig utbildning och arbetsmiljö. Som sambon. På ledig tid ljuder koreansk musik i Annelies hörlurar och hon föredrar tv-serier, gjorda i Korea.

Månadens medlem
”Jag är en inventarie i Skärnäs hamn, har snart varit fast anställd i 25 år. Så jag ska få en guldklocka! Jag kom säkert hit som baby i vagn också, med mamma och pappa”, säger Linda Gröning.

Gladiatorn i Skärnäs hamn

Hamn. 18 år gammal började Linda Gröning som ”extring” i Skärnäs hamn. Då hade hon redan sommarjobbat och städat där ett par år. Annars är Linda mest känd som Gladiatorvinnare. Hennes, sambons och döttrarnas fritid går i träningens tecken.

Dyrtider
”Nu tänker jag mig för mer när jag tar bilen och gör fler ärenden på samma tur”, säger Lars Erik Kvick.

”Vi har bytt ut pellets mot bergvärme”

Privatekonomi. Boendet och bilar slukar mest av hushållskassan. – Räntekostnaden för huslånet har i stort sett fördubblats sen inflationen slog till. Men det är väl som det är. Vi har haft väldigt fina år innan, tycker färdtjänstförare Lars Erik Kvick.

Hallå där!

Marko Juvonen

…regionalt skyddsombud och en av initiativtagarna till ett utbildningsmaterial för gravida i bevakningsbranschen.

Lars Sjölund på gamla konditoriet i Årsta. Foto: Lilly Hallberg

Lars Sjölund visar Kirunas förvandling

Mötet. I 43 år körde Lars Sjölund sopbil i Kiruna. Hans bilder och texter har väckt mycket uppmärksamhet. Bland annat har han under flera år dokumenterat den förvandling som pågår i hemstaden.

Mhamed Åkahim, Mahmond Idris Alamin och Mahmut Muzappar. Foto: Johm Antonsson

Hjälper du polisen, taxichaufför?

Enkät. Polisen har bett taxiförare att vara uppmärksamma och ringa 112 om de ser misstänkta personer. Det har hänt att ungdomar tagit taxi till bensinstationer för att fylla petflaskor och dunkar med bensin och starta bränder, som en del i gängkrig och kriminalitet.

Hallå där!

Tommy Wreeth

… Transports förbundsordförande som till tidningen Dagens Industri (DI) säger att han vill se global kamp mot Tesla.

Hallå där!
Det var mycket stress som släppte när Qorban Naderi fick permanent uppehållstillstånd. Nu kan han börja planera för framtiden.

Qorban Naderi

…som kom ensam från Afghanistan till Sverige när han var 15 år. Han utbildade sig till lastbilschaufför och fick fast jobb efter studenten. Trots det var han inte säker på att få stanna i Sverige. Men nu har han fått permanent uppehållstillstånd.

Månadens medlem
Ann-Sofie

”Jag gillade jobbet direkt”

Miljöarbetare. Ann-Sofie Hermansson trivs som renhållningsarbetare efter att hon för fyra år sedan tvingades bort från politiken. Hon gillar att vara fri efter jobbet och att slippa det politiska spelet.

Månadens klubb
APM Terminalsklubbens ordförande Daniel Börjesson och kassören, tillika skyddsombudet, Peter Saltvik. Foto: John Antonsson

Arbetsmiljön största utmaningen

Hamn. Transports klubb på APM Terminals i Göteborg har flera stora utmaningar. Den kanske största: arbetsmiljön ska vara bra samtidigt som jobb försvinner med automatisering.

Först i världen med fyrfack

Miljöarbete. I Södertälje rullar sedan sommaren en eldriven sopbil med fyrfackssortering. Den är hittills världsunik och används för att hämta hushållsavfall. I kommunen finns även planer på att producera egen el till fordonsflottan.

Hallå där!

Ronja Nilsson

…höggravid timmerbilschaufför från Ödängla, Mönsterås kommun, som medverkar i säsongens "Svenska Truckers" på Viaplay.