Björn Breivik, Tove Themptander, Alexander Saviharju och Staffan Törnqvist från Avarnklubben i Stockholms styrelse. Foto: John Antonsson
Close
Björn Breivik, Tove Themptander, Alexander Saviharju och Staffan Törnqvist från Avarnklubben i Stockholms styrelse.
Close
Månadens klubb

Avarnklubben satsar på arbetsmiljön

Bevakning. Transports fackklubb på Avarn jobbar hårt med att arbetet ska vara säkert och att den som blivit sjuk ska få hjälp. Företaget är med och betalar så att ett skyddsombud på heltid kan arbeta med rehabiliteringsärenden.

Staffan Törnqvist skulle få ett särskilt uppdrag i tre månader. Men det förlängdes och nu är han inne på sitt andra år. Det handlar om ett projekt på Avarn i Stockholm där han som skyddsombud jobbar tillsammans med företagets HR-avdelning för att kartlägga långtidssjukskrivningar och hjälpa till med att få till bra rehabiliteringar. Det rör främst kollegor som varit sjukskrivna i mer än 60 dagar.

– Det är hos oss som i övriga samhället. Långa sjukskrivningar för utmattning och psykiska diagnoser är vanliga, säger Staffan Törnqvist.

Upprinnelse i förhandling

Det hela har sin upprinnelse i en förhandling som Alexander Saviharju hade med företaget för ett par år sedan.

– Om du skulle följa med Alexander en månad och se alla förhandlingar som han har, då skulle du se att han nog har fler än en lokalombudsman, säger huvudskyddsombud Björn Breivik.

Just den förhandling som ledde fram till satsningen handlade om att många jobbat för mycket övertid. När facket förhandlade med företaget blev en del av uppgörelsen att få betald facklig tid för ett skyddsombud på heltid.

– Det har faktiskt gett ett så gott resultat att företaget inrättat en tjänst som bara jobbar med frågan och flera regionkontor är intresserade av att göra det också, säger Staffan Törnqvist.

Alexander Saviharju berättar att det ibland är svårt att få betald facklig tid, men att klubben nu visat att de kan lösa problem på ett nytt sätt.

– Det betalar sig, säger Björn Breivik.

Årets skyddsombud

Tove Themptander jobbar som väktare i en bevakningscentral och är också skyddsombud, om än inte på heltid. Hon visar upp sitt pris som årets skyddsombud, som hon fått av Transports Stockholmsavdelning.

Jobbet som larmoperatör är stressigt, det är oundvikligt, säger hon. Men problemet var det sätt som stressen hanterades på arbetsplatsen. Det ville hon ändra på. Till sin hjälp tog hon den ganska nya föreskriften från Arbetsmiljöverket som gäller psykosocial arbetsmiljö.

– Vi hade svårt att hantera de stressiga situationerna. Det som fattades var rutiner hur vi skulle hantera stressen och hur vi skulle prioritera när det var mycket. När vi lyfte problem fick vi dålig respons. Men det har blivit bättre nu, säger Tove Themptander.

Tillgängligare nu

Avarn har ungefär 2 000 kollektivanställda i Stockholm. Det är ibland knepigt att ha kontakten med alla kollegor. Vissa utgår från huvudkontoret. Men de allra flesta åker direkt till sina bevakningsobjekt. För en tid sedan flyttade klubben ner en våning från huvudentrén.

– Utsikten är sämre. Men omklädningsrummen är alldeles här utanför, så många medlemmar går förbi och många slinker in med frågor, säger Björn Breivik.

– Vi har en god relation med företaget och har fått till att vi får en timme att träffa alla nyanställda på de flesta avdelningar, säger Alexander Saviharju.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

”Kamerorna i rondbilarna ska bort!”

Säkerhet. Kamerorna inne i rondbilarna kom som en blixt från klar himmel, berättar en väktare på bevakningsbolaget Securitas. När Integritetsskyddsmyndigheten nu granskar övervakningssystemet hoppas han: ”Att Securitas får en redig knäpp på näsan. Kamerorna ska bort!”

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

”Man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden”

Säkerhet. ”Vad är det som försiggår, undrade vi? Vad är övervakningssystemet i rondbilen till för? Det är bara om olyckan skulle vara framme, sa ledningen. Men inte var det så roligt, man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden när man kör”.

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Kulturintervju
Ahmed Alneaimi har varit undersköterska sedan 1995. Han jobbar på ett demensboende i Malmö. Nils-Petter Löfstedt / Stavro Filmproduktion

Med kameran riktad mot de som tar hand om oss

Dokumentärfilm. Hur värderas arbetet som går ut på att ta hand om andra människor? Det är den centrala frågan Nils Petter Löfstedt ställer i sin film Det omätbara.

Adhd i arbetslivet
”Det är bra om cheferna har lite extra koll på oss med diagnos så att vi inte kör på för hårt och går in i väggen”, säger Cindy Wannberg. Foto: Justina Öster

”Våga be om hjälp, fråga och säg ifrån”

Drömjobbet. Många VET vad adhd är, men FÖRSTÅR ändå inte vad det är. Man känner sig ensam och annorlunda, men vill man något ska man jobba för det, tycker Cindy Wannberg. Själv kämpade hon hårt för att uppnå sin dröm – att köra lastbil.

”Struktur, tydlighet och rutiner viktiga vid adhd”

Arbetsliv. Alla med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd, add och autism är olika. Därför är generella råd svåra. Men. Struktur, tydlighet och rutiner är viktiga ledord på jobbet för arbetsgivare som månar om sin personal, betonar personalkonsulten Linnéa Sandvik.

Hallå där!
Tommy Jonsson. Foto: John Antonsson

Tommy Jonsson

…som får 2024 års pris från Europeiska arbetsmyndigheten (European labour authority) för sitt initiativ att sätta upp ett mobilt fackligt kontor i Jönköping.

Månadens medlem
Malin Dahlström trivs som allra bäst när hon får stå på scenen med sitt rockband Acorise. Foto: Justina Öster

”Rock är ren glädje”

I rampljuset. Ren glädje. Så beskriver lagerarbetaren Malin Dahlström känslan när hon står på scenen med gitarren i hand.

Hallå där!

Hasse Lönn

…väktare utanför Mariefred som fyller 64 år i sommar. Du utmanar alla kollegor inom bevakning att ställa upp i Vasaloppet 2026. Varför då?

Hallå där!

Marina Larsson

…biljettkontrollant på Avarn security, som arbetar inom Skånetrafiken.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.