Anna Chambers öppnade sitt hem för flyktingar: ”Du kan komma långt med bara viljan, men måste känna att du har tid”, är hennes råd till den som vill men inte riktigt vågar engagera sig.
Close
Anna Chambers öppnade sitt hem för flyktingar: ”Du kan komma långt med bara viljan, men måste känna att du har tid”, är hennes råd till den som vill men inte riktigt vågar engagera sig.
Close

Anna öppnar sitt hem för flyktingar

Månadens medlem. Anna Chambers tillhör den sort som inte tänker efter först. Under några dagar strömmade sammanlagt 50 flyktingar igenom hennes förortsfyra. Mohanad Zaibil och åttaåriga Fatimah från Irak blev kvar.

– Tänk dig själv att du satt vid middagsbordet – och någon sa att nu måste du packa din väska och fly för att inte bli dödad, säger Anna Chambers, som är färdtjänstchaufför i Sundbyberg.

Förmågan att tänka sig in i situationer som denna rivstartade hennes engagemang. En månad senare är resultatet att familjen delar bostad och liv med Mohanad Zaibil som söker asyl för sig och sin dotter.

Det började med att en granne ringde och frågade Anna Chambers om hon ville bre mackor och dela ut dem till flyktingarna som kom med tåg efter tåg till Stockholms central. Ett par dagar senare var det kaos på centralen, flyktingar fick inte var kvar där och Anna Chambers åkte dit igen.

– Min man protesterade lite, men det var viktigt för mig, berättar hon. Han började låna hem tältsängar, jag startade en Facebookgrupp och fick ihop kläder, schampo och blöjor.

Samma kväll följde tio personer med henne hem. Hennes egna barn hade gått och lagt sig och vaknade nästa morgon till ett hem fyllt av människor som de aldrig hade sett.

– Thea stannade i sitt rum hela dagen. Noel blev livrädd först, men förstod när jag berättade att det var krig i landet de kom ifrån.

Nästa dag reste flyktingarna vidare mot Finland, och tio nya kom hem till familjen Chambers. Bland dem fanns Mohanad och Fatimah Zaibil.

– Vi tyckte att de inte skulle behöva fortsätta sin långa resa.

Och några veckor senare får Fatimah börja skolan. Hon dansar på söndagar. Mohanad går till Röda Korset och lär sig svenska en gång i veckan.

Mohanad var polis i sitt hemland. Hans historia börjar med att han hotades till livet under en brottsutredning, en bomb placerades utanför hans hem. Det var bara att fly: via Turkiet, båt till Grekland, till fots genom Serbien och Ungern, båt från Tyskland och tåg från Malmö till Stockholm … Frun och fyraåriga sonen blev kvar i Irak.

– Visst är det en väldigt stor kultur- och religionskrock, säger Anna Chambers. De är trots allt muslimer och ska äta halalslaktat, medan vi inte vill köpa importerat kött. Och vi är jämställda på ett helt annat sätt än vad Mohanad är van vid.

– Men han och Fatimah är respektfulla och försöker anpassa sig i både samhället och vår familj. Han har just lärt sig dammsuga.

Vid köksbordet blandas numera engelska, svenska, arabiska och ett ibland nästan övertydligt kroppsspråk. Google translate ger en hint om vad något betyder och flerspråkiga vänner kan översätta via telefon.

– Jag är mest rädd att jag inte ska mäkta med, säger Anna Chambers. Jag vill att Mohanad och Fatimah ska få en framtid. Att Mohanad ska få uppehållstillstånd och jobb.

Fler frivilliga behövs, enligt henne, för att möta den ström av asylsökande som kommer denna höst. Det kan kännas struligt att bollas mellan myndigheter för att få enkla besked om vad som gäller. Men hon konstaterar att grannar och vänner är fantastiska som hjälper till.

Hon tror att alltihop betyder något viktigt för de egna barnen, Noel och Thea:

– Jag hoppas att det ger dem en förståelse för medmänniskor. Att de inser att världen är orättvis. Och hur väldigt, väldigt bra vi har det i Sverige.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Christian Florin

…du och stuverikollegan Betim Bajrami i Göteborgs hamn har på tre veckor värvat 26 nya medlemmar till Transport.

Transportarbetarens logga

Uteslutning prövas i hovrätten

Juridik. Transports rätt att utesluta en medlem som politiskt aktivt arbetar mot förbundets mål ska avgöras av Svea hovrätt. På onsdag inleds rättegången.

Transportarbetarens logga

Uteslutning av SD-politiker uppe i rätten

Facket. Tingsrätten prövar Transports rätt att utesluta en sverigedemokratisk kommunpolitiker. I veckan hölls huvudförhandlingen i Stockholms rådhus. Den lastbilschaufför som stämt förbundet hävdar att fackets starka ställning gör uteslutningen lagvidrig.

Kulturintervju
Ahmed Alneaimi har varit undersköterska sedan 1995. Han jobbar på ett demensboende i Malmö. Nils-Petter Löfstedt / Stavro Filmproduktion

Med kameran riktad mot de som tar hand om oss

Dokumentärfilm. Hur värderas arbetet som går ut på att ta hand om andra människor? Det är den centrala frågan Nils Petter Löfstedt ställer i sin film Det omätbara.

Adhd i arbetslivet
”Det är bra om cheferna har lite extra koll på oss med diagnos så att vi inte kör på för hårt och går in i väggen”, säger Cindy Wannberg. Foto: Justina Öster

”Våga be om hjälp, fråga och säg ifrån”

Drömjobbet. Många VET vad adhd är, men FÖRSTÅR ändå inte vad det är. Man känner sig ensam och annorlunda, men vill man något ska man jobba för det, tycker Cindy Wannberg. Själv kämpade hon hårt för att uppnå sin dröm – att köra lastbil.

”Struktur, tydlighet och rutiner viktiga vid adhd”

Arbetsliv. Alla med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som adhd, add och autism är olika. Därför är generella råd svåra. Men. Struktur, tydlighet och rutiner är viktiga ledord på jobbet för arbetsgivare som månar om sin personal, betonar personalkonsulten Linnéa Sandvik.

Hallå där!
Tommy Jonsson. Foto: John Antonsson

Tommy Jonsson

…som får 2024 års pris från Europeiska arbetsmyndigheten (European labour authority) för sitt initiativ att sätta upp ett mobilt fackligt kontor i Jönköping.

Månadens medlem
Malin Dahlström trivs som allra bäst när hon får stå på scenen med sitt rockband Acorise. Foto: Justina Öster

”Rock är ren glädje”

I rampljuset. Ren glädje. Så beskriver lagerarbetaren Malin Dahlström känslan när hon står på scenen med gitarren i hand.

Hallå där!

Hasse Lönn

…väktare utanför Mariefred som fyller 64 år i sommar. Du utmanar alla kollegor inom bevakning att ställa upp i Vasaloppet 2026. Varför då?

Hallå där!

Marina Larsson

…biljettkontrollant på Avarn security, som arbetar inom Skånetrafiken.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.