Per-Erik Österlund, som sysslar med framtidsfrågor inom Stockholms stad, Carl-Johan Almqvist, Volvo lastvagnar, och Mattias Nilsson från Mercedes.
Close
Per-Erik Österlund, som sysslar med framtidsfrågor inom Stockholms stad, Carl-Johan Almqvist, Volvo lastvagnar, och Mattias Nilsson från Mercedes var ganska eniga: Gärna självkörande lastbilar – men inte utan förare i bilen.
Close

Visst kan bilen köra själv – men med förare

Förarlösa lastbilar? Men jag då, undrar oroliga chaufförer. Tillverkarna Mercedes och Volvo gav rätt lugnande besked vid ett seminarium på Elmiamässan i dag. Självkörande testbilar finns redan på vägarna i både Europa och USA. Fast de är inte förarlösa.

Därmed gav tillverkarna från Mercedes lastbilar och Volvo lastvagnar också genast nekande svar på temat för diskussionen ”Förarlösa lastbilar – bara en utopi?”

Mercedes försäljningschef Mattias Nilsson berättade om självkörande lastbilar i Danmark och USA. Chaufförerna behövs fortfarande, anförde han, men siade om en ny roll och andra arbetsuppgifter som exempelvis logistikplanerare. Därmed behöver även utbildningen förändras mot mer teknik och logistik.

En senare undran hur det går med chaufförer som gillar att köra och problemlösa, men inte har lust att nöta högskolebänken och utbilda sig till datoringenjör blev hängande i luften, utan riktigt svar.

Frågan är bara om medborgarna är redo? Undersökningar som Mercedes gjort visar på motsatsen.

– Externt är människor oerhört skeptiska i både Tyskland och Danmark. I vår verksamhet måste vi ju få respons så vi får gå varsamt fram, steg för steg, sa Mattias Nilsson.

Trafiksäkerhetsdirektör Carl-Johan Almqvist vid Volvo lastvagnar försökte avdramatisera självkörande bilar. Bara ett fåtal i publiken sträckte upp händerna när han undrade om de testat bilar som kör sig själva.

Nästan alla händer åkte däremot i luften när han i stället frågade vilka som kört med farthållare.

– De kom 1948 och var första steget. Steg två handlar om att ta bort händerna från ratten. Då tänker vi förstås på körskollärare och uppmaningar om att alltid hålla händerna på ratten.

– Men. Det finns faktiskt inget lagutrymme som stödjer att vi måste köra så. Vi får se de nya tekniska systemen, som nu gör det möjligt, som ett stöd och ytterligare ett steg framåt, sa Almqvist.

Han lyfte fram statistik om att cirka 90 procent av olyckorna på vägen beror på förarfel och bad publiken fundera över hur många olyckor vi undviker genom att förare sitter bakom ratten.

Därmed inte sagt att självkörande lastbilar lämpar sig överallt.

– Självklart krävs miljöer som vi har kontroll på, som godsterminaler, gruvor och grustag. Där kan det vara dumt att ha förare och bra att låta tekniken göra sin grej, ansåg Carl-Johan Almqvist.

Per-Erik Österlund, som sysslar med framtidsfrågor inom Stockholms stad, uttryckte sin ambivalens kring självkörande lastbilar. Många olyckor sker tidigt på morgnarna, i vargtimman kring fyra, fem, påpekade han och då borde egentligen ingen köra bil. Där kunde modern teknik vara till hjälp.

Talarna pekade på att timmarna innan staden vaknar är värdefulla för att hinna få fram varorna till butikerna. Synpunkter fanns också om att helt undvika körning vid den tiden eftersom det går helt på tvärs mot vår biologiska klocka.

– Sätter du en 20-åring vid lastbilsratten mellan fyra och sex på morgonen han du räkna med att han somnar. För att klara det krävs en kärnfrisk kvinna över 65 år, som har koll, anmärkte Volvos säkerhetschef.

De möjligheter den nya tekniken ger kommer också att förändra speditörernas roll och krav, förutspådde paneldeltagarna.

– Särskilt taxibranschen kommer att ställas inför stora omvälvningar, antog Stockholms Per-Erik Österlund.

Han var förvånad över att Stockholm fortfarande har tunnelbaneförare och pekade på återvinningsanläggningar som ett utvecklingsområde för självkörande fordon.

– Det är ingen bra miljö att vara i som arbetstagare.

Motorvägar pekades också ut som lämpliga för självkörande lastbilar av Mercedes försäljningschef, medan Carl-Johan Almqvist berättade om Volvo lastvagnars arbete med att lära barn trafikvett, eller snarare läsa av tung trafik. Man ska inte vara rädd, men ha respekt för lastbilar. Barnen får sätta sig i lastbilar och själva kolla i chaufförernas backspeglar, var de syns. Och inte.

Nu siktar Volvo på att gå vidare med cyklister, som gärna trampar i hög hastighet, och andra vuxna trafikanter som behöver uppmärksammas på olycksrisker, berättade Carl-Johan Almqvist.

Det talades också om möjligheten att koppla samman lastbilar och ekipage i långa led på vägen och vad det kan betyda för logistik och speditörer. Därmed inte sagt att man kommer att kunna dra ihop fordon av olika tyngd, hur som helst. 40-tonnare måste kopplas till 40-tonnare och 60-tonnare till 60-tonnare och så vidare.

Åkarens nya vardag fick inte så stort utrymme, men Mercedes Mattias Nilsson funderade kring om de kanske inte kommer att äga sina lastbilar i framtiden och att trenden går mot nyckelfärdiga fordon.

Carl-Johan Almqvist talade om vårt beroende av mobiler i dag och varnade för sårbarheten när det gäller ny teknik.

– Vid ett sammanbrott kollapsar hela systemet och då är det kört.

I kristallkulan kring 2040 såg Carl-Johan Almqvist framför sig självkörande lastbilar, helt utan förare inom avgränsade områden. Tekniken skulle säkert finnas, men bromsas av ekonomiska skäl pengar, trodde han.

– Det finns ju inte hur mycket pengar som helst till förändringar av vägnätet.

Mattias Nilsson antog att inte heller lagstiftarna skulle hänga med och därför sätta käppar i hjulet. Men han kallade sig själv mer optimist och siade om fler ännu mer avancerade självkörande lastbilar 2040. Dock inte förarlösa.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Johan Lindholm

Johan Lindholm är ny ordförande för LO

LO-kongress. Byggnads ordförande Johan Lindholm är LO-ordförande. Han valdes av enig kongress efter det att valbrednigens kandidat drog tillbaka sin kandidatur dagen innan LO-kongressen startade.

Mer extremväder i form av översvämningar, värmeböljor, stormar och jordskred är att vänta i klimatkrisens spår. Förberedelser pågår på olika håll i samhället, men hur rustar sig landets åkerier?

Planerar åkerierna för extremväder?

Åkeri. Snökaos med lastbilar som fastnar i långa motorvägsköer, köldsmockor och värmeböljor, översvämningar, jordskred och stormar. Mer extremväder är att vänta på grund av klimatkrisen. Hur rustar sig transportföretagen för att möta hårdare väder?

”Jag tycker om ge service och har stor respekt för äldre och funktionshindrade personer”, säger Serpil Tumer.

Serpil skolade om sig till omsorgschaufför

Taxi. Serpil Tumer har jobbat som frisör, städerska, undersköterska, barnskötare och på dagverksamhet för funktionshindrade barn. Arbetsförmedlingen tipsade om en utbildning och nu har hon både taxiförarlegitimation och jobb – inom serviceresor.

Kabinpersonal på Norwegian, AAP Aviation och Eurowings har startat klubbar inom Transport.

Kabinpersonal har startat tre nya klubbar

Flyg. Tre nya klubbar har bildats sedan ett antal kabinanställda, flygvärdinnor och flygvärdar, lämnade fackförbundet Unionen och gick över till Transportarbetareförbundet. De nya medlemmarna jobbar vid flygbolagen AAP Aviation, Eurowings och Norwegian.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Tesla-konflikten utökas

Konflikt. Den andra maj varslade Unionen om en sympatiblockad mot Tesla. Knappt två veckor efter det meddelade Seko att de utökar brevbärar-blockaden mot företaget.

Emil Bärtas fick vänta i veckor på ett friande blodprov – under tiden var han avstängd från jobbet utan lön.

Veckors väntan på friande blodprov

Åkeri. Lastbilschauffören Emil Bärtas stoppades av polis som misstänkte drograttfylla. Trots att urinprovet var negativt fick han tillbaka körkortet först tre veckor senare och kunde återgå till jobbet. Både Emil och facket är i dag kritiska till processen.

Sedlar

Miljoner till taxichaufförer efter lönekoll

Taxi. Drygt 2 miljoner kronor i lönetillägg för en rad taximedlemmar i Transport och nästan 1,3 miljoner i skadestånd till förbundet. Det blev resultatet när facket kollade upp lönerna och förhandlade med arbetsgivarna på tre olika taxibolag i landet.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

LO-kongress i fyra dagar

LO-kongress. Under pingsthelgen ska 350 kongressombud från hela landet och från alla medlemsförbund inom LO fatta beslut om 280 motioner och välja ny ledning inom LO. Transport är representerade med 15 kongressombud och har skrivit ett tiotal motioner till kongressen.

”Skyddsombuden ska utses av fackförbunden”

Arbetsmiljö. Svenskt Näringsliv kritiserar Arbetsmiljöverkets rapport om skyddsombud. Men Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är nöjd med att myndigheten, som han säger, ”skött sitt uppdrag” och slagit fast att arbetsmiljölagen gäller och att skyddsombud ska utses av facket.

Pim van Dorpel, HRF. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kocken Pim van Dorpel föreslås leda LO

Facket. Valberedningen är klar med sitt förslag till ny ledning för LO. Pim van Dorpel föreslås bli ordförande. Han är i dag HRF:s vice ordförande.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

Rädsla för bråk – ett skäl till att inte bli skyddsombud

Arbetsmiljö. Rädsla för att göra sig osams med chefer och kollegor, dålig kunskap om vad uppdraget innebär, ont om tid och otrygga anställningsvillkor. Det är några av skälen till att färre arbetare inom LO-kollektivet tar uppdrag som skyddsombud på sina arbetsplatser.

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fokus på potthål i veckan

Trafiksäkerhet. Nationella potthålsveckan har inletts. Trafikanter uppmanas att anmäla skador i vägbanor till myndigheterna – potthål är ett växande problem i trafiken.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.