Johan Lindholm, ordförande LO. Foto: LO.
Close
Johan Lindholm valdes till ordförande för LO.
Close

Johan Lindholm är ny ordförande för LO

LO-kongress. Byggnads ordförande Johan Lindholm är ny LO-ordförande. Han valdes av enig kongress efter det att valbredningens kandidat drog tillbaka sin kandidatur dagen innan LO-kongressen startade.

UPPDATERAD. Det är tiden mellan hägg och syrén och pingsthelgen har lockat swifties (artisten Taylor Swift spelar på Friends arena i dagarna tre och hennes fans kallas swifties) från när och fjärran till huvudstaden. Inomhus på Stockholm Waterfront är dock intresset ett annat. Där har 350 kongressombud fullt fokus på LO:s 30:e ordinarie kongress där en ny ledning precis har valts.

Valberedningens ursprungliga förslag till ordförandeposten, Pim van Dorpel vice ordförande HRF, drog tillbaka sin kandidatur dagen innan kongressen startade. Inte ett drömläge för en valberedning. Trots det oförutsedda kunde schemat hållas och nomineringstiden till ordförandeposten stängdes kl 18 under fredagen, kongressens första dag.

På lördagsmorgonen presenterade valberedningen Johan Lindholm, Byggnads ordförande som sin nya kandidat till posten.

Valberedningens ordförande Tomas With föredrog ärendet och berättade om hur en ordförande behöver kunna leda ett sammanhållet LO och kunna stå stark när det blåser och att det kan man göra med erfarenhet. En ordförande som är trygg i sin värdegrund och som ser komplexiteten men även vägarna framåt. En ordförande som vill stärka fackliga kamrater från norr till söder. Valberedningen hade också hunnit prata med alla 14 förbund . Så det var en enig valberedning och 14 förbund som står bakom förslaget att välja Johan Lindholm till nästa ordförande. Det finns med det inte några andra nomineringar.

Och strax före kl 13 under lördag den 18 maj valdes Johan Lindholm till ordförande för LO. Johan Lindholm valdes med acklamation och rungande applåder.

– Jag vet vilket uppdrag jag har fått och jag kommer att jobba för att stärka det fackliga arbetet i hela landet. Tack för förtroendet, sa Johan Lindholm som också sa att han kommer att ge ett längre tal i morgon (söndag reds anm,).

John Lindholm hade också nominerats av Transport. Transports förbundsordförande Tommy Wreeth kommenterar valet.

– Valet av Johan Lindholm som ordförande för LO är ett mycket bra val. En komplicerad process har nu landat i en bra lösning. Grattis till Johan från Svenska Transportarbetareförbundet!

LO:s 30:e ordinarie kongress med devisen ” Vi får Sverige att fungera” pågår mellan den 17 maj och 20 maj 2024.

Den nya LO-ledningen

Även förste och andre vice ordförande samt avtalssekreterare valdes enskilt och med acklamation. Det kunde göras då valberedningen var enig och alla 14 förbund stod bakom förslagen.

 

Johan Lindholm, nyvald LO-ordförande. Foto: LO
Foto: LO

Ordförande: Johan Lindholm,
ordförande Byggnads

Ålder: 60 år (född 1 maj).

Är sedan juni 2012 då han valdes vid en extrainsatt kongress till förbundsordförande i Svenska Byggnadsarbetareförbundet.

Han efterträdde då Hans Tilly.

 

Louise Olsson, Elektrikerna. Foto: Anna Ledin Wirén
Foto: Anna Ledin Wirén

Första vice ordförande: Louise Olsson,
vice ordförande Elektrikerna

Ålder: 38 år.

Yrkesbakgrund: Entreprenad-elektriker på bland annat Värmdö El, tele och data, Midroc Electro och Skanska Electro.

Första fackliga uppdraget som ackordsansvarig på Midroc Electro 2009. Är sedan 2020 vice ordförande för Elektrikerförbundet.

 

 

Jessica Leiding, Kommunal. Foto: Fredrik Sandin Carlson
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Andra vice ordförande: Jessica Leiding,
förbundssekreterare Kommunal

Ålder: 40 år.

Yrkesbakgrund: Började som brevbärare vid 16 års ålder, men därefter barnskötare sedan hon var 18 år gammal.

Sitt första fackliga uppdrag fick hon på sin förskola i Vallentuna. Därefter har hon bland annat varit sektionsordförande och avdelningsordförande för Kommunal i Stockholm innan hon 2022 valdes till förbundssekreterare för Kommunal.

 

Veli-Pekka Säikkälä, IF Metall. Foto: Daniel Roos
Foto Daniel Roos

Avtalssekreterare: Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall

Ålder: 56 år.

Yrkesbakgrund: Började 1985 på Saab Automobile i Trollhättan. Där blev han fackligt aktiv i Verkstadsklubben.

1996 började han på Metalls förhandlingsenhet och har sedan 2008 varit avtalssekreterare på IF Metall.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Tillsammans formar vi framtidens villkor

Ordförandeord. Förbundet har genomfört en rad regionkonferenser där vi gått igenom läget och olika delar av våra verksamheter. Självklart har en hel del tid lagts på utvärdering av den avtalsrörelse som vi genomförde senast, men också tankar och förberedelser inför den som komma skall.

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Vi behöver en ny kontrollmyndighet för yrkestrafiken

Debatt. Under 2022 infördes flera nya bestämmelser gemensamt inom EU, det så kallade mobilitetspaketet. Bestämmelserna skulle ge bättre arbetsvillkor för yrkesförare, mer rättvis konkurrens mellan transportföretag och ökad trafiksäkerhet i den europeiska transportsektorn.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.

Plånbok med pengar

Här är årets nya löner

Avtal. Nu har halva 2024 gått och nästan alla Transports grupper har fått nya löner. Här är några av dem.

Omöjliga körtider pressar förare

Servicetrafik. Det är fortsatt stora problem med det nya bokningssystem som införts i Östergötland. Värst är de orealistiska körtiderna. Färdtjänstförare upplever att stressen hotar att knäcka dem – och offra säkerheten.

Kabinpersonalens klubbar
Lou Fermisson, ordförande på Transportklubben vid AAP, Danijel Kovacic, ordförande för Norwegians Transportklubb och Ekaterina Parenkova som håller i klubban på Eurowings kraftsamlar för att förbättra arbetsvillkoren för kabinpersonalen.

”Vi vill att företagen ska lyssna på oss”

Flyg. Höjd lön efter sänkningen under pandemin. Att företaget lyssnar på oss och behandlar oss rättvist. Bättre scheman och mindre helgjobb. Rätt till ob-­ersättning. Det är några av frågorna som de fackligt engagerade vid Transports nya kabinklubbar vill driva.

Flygplan som lyfter

Tidsfrist för organisering av kabinpersonal

Flyg. Än är det inte klart om det blir Transport, Unionen eller bägge facken som ska organisera och teckna kollektivavtal för flygets kabinpersonal – flygvärdinnor och flygvärdar. Men nu har förbunden i alla fall enats om att träffas för konkreta överläggningar i frågan.

Det påverkar facklig anslutning

Facket. Av arbetarna i Sverige är i dag 58 procent med i ett fackförbund, bland tjänstemän 73 procent. Historiskt har klyftan aldrig varit så stor. Det slås fast i en rapport om orsaker till utvecklingen med sjunkande antal medlemmar i LO-förbunden och den svenska modellen sedd ur ett nordiskt perspektiv.

Så hålls nationaldagsfirandet lugnt

Bevakning/Nöje. Artister, aktiviteter, tivoli, restauranger – firandet den 6 juni på Golfängarna i Sundbyberg har kommit att bli ett av landets största nationaldagsfiranden.

Ansökan om ny utbildning för flygtekniker på Arlanda

Flyg. Flygbranschen har larmat om att fler flygtekniker, flygmekaniker och plåtslagare behöver utbildas för att flygplan och helikoptrar ska kunna lyfta framöver. Nu ansöker Sigtuna kommun om att få starta en yrkeshögskole-utbildning i flygteknik på Arlanda flygplats.

Ny rättegång om kokainsmuggling via hamn

Rättegång. Hamnarbetaren som dömts för inblandning i kokainhärvan i Helsingborg hoppas frias helt i hovrätten. I mitten av juni inleds förhandlingarna i den högre domstolen.