Världsfacklig front för klimat

Temperaturen på FN:s klimatmöte i Paris har höjts några grader i dag när ett första kompromissförslag till nytt globalt klimatavtal har landat på förhandlarnas bord. Men Transports utsända har redan åkt hem – nöjda med att världsfacket har skaffat sig en gemensam linje när det gäller att rädda klimatet.

– Jag har lärt mig en hel del som jag ska ta upp med förbundsledningen, säger Martin Viredius som var i Paris för Transports räkning.

Samtidigt som klimatexperter, toppförhandlare, ministrar och statschefer från hela världen är på FN-konferensen bubblar Paris av möten, seminarier, workshops och kulturarrangemang med koppling till klimatet. Lobbyister, företag och folkrörelser finns på plats, och världsfacket IFS (som på engelska förkortas ITUC) är en tung spelare i sammanhanget.

– Världsfackets möten resulterade i ett embryo till strategi och gemensam hållning, säger Martin Viredius. Och lika viktigt är statementet att klimathotet verkligen är en facklig angelägenhet.

Han berättar om världsfackets tre nivåer för det fortsatta fackliga klimatjobbet:

1. Det finns inga jobb på en död planet. Med denna grund slår organisationen fast att hoten mot klimatet är en viktig och nödvändig fråga för facket att engagera sig i.

2. Vägen är trygghet i förändring. På ett teoretiskt plan formulerar världsfacket, med Martin Viredius ord, att fossilberoende produktion ska ersättas på ett anständigt sätt som ger fortsatt schysta anställningar.

3. En miljon klimatsmarta jobb ska fram inom transportsektorn samt bygg- och energiområdena. Siffran gör målet konkret, men den ska modifieras för varje land. Miljonen gäller för Sydafrika som låg tidigt framme i denna kampanj. För Sverige betyder det, enligt Martin Viredius, att Transport, Seko och Byggnads måste samarbeta för att hitta framtidens klimatsmarta jobb. Och att siffran kanske kan hamna på 100 000 eller 200 000 klimatsmarta jobb.

Med det bagaget kunde han och Transports Ulf Jarnefjord, som var delegat för världsfacket, lämna Paris innan det hettade till på FN-konferensen. Under natten till i dag har det franska ordförandeskapet jobbat fram ett utkast till klimatavtal. Detta första kompromissförslag ska presenteras i eftermiddag, och därefter ska de olika länderna ge sina reaktioner.

– Den ambition som Sverige har är att resultatet ska bli ett ambitiöst och rättvist avtal som håller över tid, säger Åsa Romson till TT.

Den svenska miljöministern och hennes svenska delegation har fått en nyckelroll när det gäller att komma i land med diskussionerna om hur världen ska kunna hantera konsekvenserna av klimatförändringarna.

Ett övergripande mål för klimatavtalet är, sedan tidigare, att jordens uppvärmning inte för bli högre än två grader jämfört med före industrialismen. Delmål kan handla om att sätta gränser för koldioxidutsläppen i världen och de olika länderna.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fokus på potthål i veckan

Trafiksäkerhet. Nationella potthålsveckan har inletts. Trafikanter uppmanas att anmäla skador i vägbanor till myndigheterna – potthål är ett växande problem i trafiken.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.