Skyddsvakt på Arlanda.
Close
Arkivbild, tagen i ett annat sammanhang. Avtalsförhandlingarna har börjar för väktare och ordningsvakter.
Close
Avtal 2020

Väktare och ordningsvakter kliver in i avtalsmatchen

Bevakning. Avtalsförhandlingarna är i gång för anställda i bevakningsbranschen. Retroaktiv betalning är ett starkt krav från många medlemmar. – Det är fullt förståeligt. Men med den normering som nu gäller i LO satsar vi hellre på en lösning som ger mer pengar i plånboken, totalt sett, säger Tommy Wreeth, ordförande och förhandlingschef i Transport.

På onsdagen träffade Transport motparten Almega för en första förhandlingsomgång för landets väktare, ordningsvakter och andra grupper i bevakningsbranschen.

Precis som på andra avtalsområdet har förbundet att förhålla sig till det ”märke” som industrin, och senare LO-styrelsen, la fast. Det är normerande för alla LO-förbund som ställde upp på den så kallade samordningen. Transport var ett av dem.

Märket innebär att det nu finns ett löneutrymme på totalt 5,4 procent över 29 månader. Industrin valde en lösning där lönerna räknas upp i två omgångar:

  • den 1 november höjdes lönerna med 3 procent.
  • och den 1 april 2022 höjs de med ytterligare 2,4 procent.

Fackförbunden kan också säga ja till en välkommen förbättring av avtalspensionen, som LO förhandlat fram. I praktiken är det en sänkning av åldern då arbetsgivarna börjar betala in premierna till pensionen. Åldern sänks stegvis från 25 till 22 år.

Arbetsgivarna kräver numera att kostnaden för varje förbättring av arbetsvillkoren ska räknas av från märket. Alltså från de 5,4 procenten.

Avräkningen för avtalspensionen ska dessutom vara olika för LO:s alla yrkesgrupper. Den blir högre i branscher med många unga. Och lägre där medelåldern är högre.

För Transports chaufförer, terminalare och miljöarbetare kommer den förbättrade pensionen att kosta ungefär 0,3 procent av löneutrymmet på 5,4 procent.

I bevakningsbranschen är medelåldern lägre. Här beräknas avräkningen bli lite större, runt 0,5 procent.

Märket, och arbetsgivarnas extrema sammanhållning när det handlar om att hålla tillbaka löneökningar på arbetsmarknaden, är allt mer omdebatterat. Men det har åtminstone fördelen att det redan nu går att förutse rätt väl vad LO-medlemmarna kommer att få i lönelyft.

För väktare och ordningsvakter handlar det om totalt 4,9 procents höjning (när pensionen är betald) på snittlönen. Den anges i dag till 27 452 kronor för bevakningsbranschen som helhet. Resultatet blir en lönehöjning på knappt 1 350 kronor under hela avtalsperioden.

Efter mycket diskussion fick industrifacken också igenom en låglönesatsning. Den berör alla som tjänar under 26 100 kronor i månaden och ger dem ett fast, högre kronpåslag – i stället för procent.

I bevakningsbranschen är det bara nyanställda och de som under en period jobbar på grundlön, som ligger under brytpunkten på 26 100 kronor.

Andra LO-förbund – med större andel lågavlönade – har stött på patrull i sina avtalsförhandlingar när de försökt driva igenom låglönesatsningen. Arbetsgivarna har hävdat att den ska rymmas inom löneramen 5,4 procent.

Industrin och LO anser att den ska vara utöver ramen.

Handels och Hotell och Restaurangfacket varslade om konflikt och vann en delseger. Det mesta av låglönesatsningen kommer att ligga utöver märket. Men omkring 10 procent av den får de båda facken betala själva. Genom så kallad avräkning.

I Transports förhandlingsdelegation för bevakning är det flera ombud som lyfter frågan om retroaktiv betalning för de senaste sju månaderna. Frågan är het ute på arbetsplatserna.

Tommy Wreeth säger:

– Det handlar snarare om kompensation än retroaktiv betalning. När pandemin slog till i våras gick vi ju med på att förlänga avtalet som löpte ut. Men oavsett vilket; får vi igenom retroaktiv betalning blir det som att pinka i brallorna. Varmt en kort stund, och kallt sedan.

Transportbasens resonemang bygger på märket och den starka återhållande effekt det fått på lönerna. Skulle Transport eller något annat förbund få igenom kravet på retroaktivitet, kommer arbetsgivarna omedelbart kräva att beloppet ska räknas av från de ursprungliga 5,4 procenten.

Wreeth gör ett snabbt räkneexempel. Låt säga att väktarna begär en kompensation, ett engångsbelopp, på 3 600 kronor.

– Då kommer arbetsgivarna kontra med att lönehöjningen ska reduceras med minst 100 kronor i månaden. Vilket är bäst? 3 600 kronor i en engångssumma till jul? Eller 100 kronor mer i månaden resten av yrkeslivet? För mig är det ett enkelt val, jag tar lönehöjningen på 100 kronor!

Under hösten nåddes Transport av nyheten att den globala speditören DHL betalat ut en bonus på 300 euro (drygt 3 000 kronor) till alla anställda, i alla länder. Som uppskattning för arbetsinsatserna under corona-krisen.

Tommy Wreeth anser att bevakningsföretag och andra bolag som klarat sig lindrigt undan pandemin borde följa DHL:s exempel:

– Vi borde egentligen inte behöva kräva kompensation för de sju månader då företagen slapp betala lönehöjningar. Finns det någon heder borde företagen betala ut den ersättningen till de anställda ändå. Skulle något bolag ta det initiativet kommer Transport inte att protestera, det lovar jag.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. M:
    19 november, 2020

    Ni borde behålla 25 års gränsen för pensionen men öka premien inbetalningen istället med 0.5%. vi äldre än 25 år får inget för det. låt alla få högre pension istället vid 25år och arbetslivet ut..

Lästips:

Ordningsvakter i tunnelbanan. Foto: John Antonsson

Det gäller i nya lagen för ordningsvakter

Bevakning. Vid årsskiftet börjar nya ordningsvaktslagen gälla. För en ordningsvakt som jobbar på nyårsnatten kommer ett par ändringar redan när fyrverkerierna smäller.

Fortsatta förhandlingar för flygtekniker

Flyg. I går återupptogs förhandlingarna för tekniker – den sista yrkesgruppen inom flyget som ska få nytt kollektivavtal. Det blir också ett av de sista avtal som Transport tecknar i hela avtalsrörelsen.

Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.

CSG-anställda har inte fått sin lön

Bevakning. Väktare och ordningsvakter som jobbar på CSG har inte fått sin lön. Företaget är i rekonstruktion och lönekontoret hänvisar till statliga lönegarantin och länsstyrelsen.

25 år sen tunnelbranden i Mont Blanc
Collage med tidningsurklipp och skärmdumpar med artiklar om olyckan i Mont Blanctunneln 1999.

Lastbil orsakade katastrofen i Alperna 1999

Åkeri. Mitt i den 11 kilometer långa tunneln började Volvo-lastbilen brinna. Några minuter senare var 50 fordon fångade i den giftiga röken. Nu är det 25 år sen branden i Mont Blanctunneln krävde 39 liv.

CSG och Nordic Level Security i rekonstruktion

Bevakning. CSG och Nordic Level Security är i rekonstruktion, bara månader efter att bolagen köptes upp av Anzen Security Group AB. De två bolagen har 98 miljoner kronor i skatteanstånd som ska betalas i höst.

Hallå där!

Magnus Wainebro

...busschaufför som tillsammans med branschkollegor firas med en egen dag i dag, den 18 mars.

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Misstänkt insider nekar till allt

Rättsfall. På måndagen inleddes rättegången mot den hamnarbetare som är misstänkt för inblandning i omfattande kokainsmuggling kopplad till hamnen i Helsingborg. Mannen själv säger sig inte vara inblandad i något av det han anklagas för.

Närbild på ett däckbyte.

Mycket fusk i liten verkstad?

Däckverkstad. Så var det högsäsong för byte igen – den sista mars kan vinterdäcken tas av. I höstas granskade Skatteverket företag i branschen för att komma åt fusk.

Lastbil med ny front före krocktest med personbil. Foto: Trafikverket

Ny front på lastbilar kan rädda liv

Teknik och trafik. En ny stötdämpande lastbilsfront kan mildra personskador och rädda liv – vid en krock mellan en personbil och en lastbil. Forskare vid Chalmers har konstruerat en prototyp som Trafikverket krocktestat, med positivt resultat enligt myndigheten.

Transport stämmer UPS om handdatorer

Arbetsrätt. UPS-chaufförernas handdatorer används till tidrapporteringen. Den som är utloggad får löneavdrag. Helt fel anser Transport som stämmer UPS och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i Arbetsdomstolen.