Transport pushar för dansk modell när EU:s vägpaket införs

EU. I dag träffade Transport infrastrukturdepartementet för ett första möte om hur Sverige ska införa de nya reglerna i EU:s stora vägpaket, mobilitetspaketet. – Jag passade på att pusha för den danska modellen med ganska hårda straff vid lagbrott.

Det säger Transports internationella och politiska sekreterare Magnus Falk, som träffade departementets tjänstemän via videolänk.

– Det var ett allra första möte. Om några veckor kommer det att börja röra på sig och finnas mer att ta på, spår han.

Så sent som i somras fattade EU-parlamentet det slutgiltiga beslutet om förändringarna i transportsektorn, som tragglats fram och tillbaka i flera år. Tanken med de nya bestämmelserna är att skapa en mer jämlik konkurrens i åkeribranschen. Utlandsförarna som kör i Europa ska också få bättre villkor och högre löner.

Formellt började de nya reglerna för kör- och vilotider gälla redan i går, den 20 augusti. Fler förändringar träder i kraft om 18 månader och nya regler kring smarta färdskrivare ännu längre fram, berättar Magnus Falk.

– Men i väntan på att de ska implementeras befinner vi oss i ett slags vakuum. Vi har inte lagstiftning som täcker alla förändringar. Nya lagar och system måste nu tas fram när det gäller exempelvis veckovila i hytten och sanktioner för åkerier som bryter mot reglerna.

Transport har tidigare förordat Danmarks åkerimodell. Den innebär bland annat att utländska transportföretag måste anmäla att man utför körningar i landet. Åkerier som inte betalar danska avtalsenliga löner riskerar böter på minst 35 000 danska kronor. Blir företaget åter stoppat för fusk höjs böterna med 100 procent till 70 000 kronor för nya förseelser.

Den danska lagstiftningen, som politikerna klubbade i början av året, medför också ett pengatillskott för att sköta kontrollerna. Uppgiften landar i första hand hos polisen.

– Danmarks modell är lysande. Systematiken i sanktionssystemet gör att man kommer åt lagbrotten på ett annat sätt, kommenterar Magnus Falk.

Kontakter med Sveriges Åkeriföretag och BA (Biltrafikens arbetsgivareförbund), på arbetsgivarsidan pekar på att fack och arbetsgivare tycker ganska lika i frågan, förklarar han.

Samtidigt är flera statliga utredningar i omlopp, som rör branschen. Magnus Falk räknar upp utredningen om effektivare kontroller av yrkestrafik på väg, som ska slutredovisas senast den 1 mars 2021. Liksom en tidigare utredning om vägskatt för både svenska och utländska lastbilar och ekipage.

– Mycket är på gång, konstaterar han.

Även nya möten med arbetsgivarorganisationerna.

Vad är knepigast när det gäller att införa mobilitetspaketet i Sverige?

– Att bestämma sig och sätta ner foten, anser Magnus Falk.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Övervakad rastplats i Jönköping.

Det skulle bli lika lön – blev 32 avgifter

Åkeri. Mer än ett år har gått sedan EU-reglerna som skulle sätta stopp för lönedumpning på vägarna infördes. Facit: 32 sanktionsavgifter för transportföretag som saknat utstationeringspapper och facket saknar alltjämt verktyg att granska företagen som kör tillfälligt i landet.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

34,5 meter lastbilar tillåtna

Åkeri. Från den 31 augusti är maxlängden på lastbilar förlängd till 34,5 meter. Det gäller på vissa utpekade vägar. Målet är bland annat att gynna klimatet.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Jag & jobbet
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.