Transport: ”Hade önskat helt annan profil på budgeten”

Politik. Nästan inga överraskningar. Men kostsamt slopande av värnskatten – som ökar inkomstklyftorna. Oundvikligt, enligt den socialdemokratiska finansministern.

– Det som är verkligt bra i budgeten är att pensionärerna får bättre villkor. Sänkt skatt gynnar visserligen främst dem som har det bäst, men vi ska inte glömma att grundskyddet höjs – för en ensamstående kvinna som har 11 013 kronor i dag höjs det med 1 474 kronor i månaden, säger Lars Mikaelsson, förbundssekreterare i Transport.

– Det är jätteviktiga pengar för den här gruppen. Det är också något som berör våra medlemmar, våra pensionärsmedlemmar. Och precis i linje med sådant som det ska satsats på.

I övrigt tycker Lars Mikaelsson att det finns en del bra grejer i budgetförslaget från regeringen.

– Men överlag är det väl magert.

Och orsaken till det är framför allt att värnskatten för dem med allra högst inkomster slopas.

– Det är helt fel att slopa den. Om den hade varit kvar hade det funnits chanser att lägga pengarna på en rad andra saker.

Klyftorna ökar

När regeringen i dag, onsdag, lade fram budgetpropositionen på 2 986 sidor, var det mesta känt sedan tidigare. Finansminister Magdalena Andersson (S) lovade på presskonferensen att välfärden ska stärkas men erkände, på en direkt fråga om vad budgeten betyder för inkomstklyftorna, att de kommer att öka:

– Med avskaffad värnskatt kommer höginkomsttagarna att få en större del och det innebär ökade klyftor, sa hon.

Lars Mikaelsson ser det inte som att Socialdemokraterna fått ge vika i högre utsträckning för L och C än som framkommit tidigare:

– Det var ett medvetet risktagande från partiet att sätta sig i regeringsställning, men det var att ta ansvar för landet. Nu finns det en majoritet bakom budgeten. Men vi hade velat ha en helt annan profil!

Förslag för förslag

Lars Mikaelsson om några av de andra förslagen i budgetpropositionen:

Budgetpropositionen
”Nådiga luntan.” Foto: Regeringskansliet

Jobben: Satsningen för totalt 1,3 miljarder kronor för att fler ska komma i arbete, bland annat genom att införa ”etableringsjobb, med lägre lön och enligt parternas förslag, för att stimulera anställningar för nyanlända och långtidsarbetslösa. Etableringsjobben ska utvidgas till företag utan kollektivavtal och bemanningsföretag på ett sätt som gör att fördelarna inte går förlorade.”

– Helt uppåt väggarna! Vi måste få en riksdag som värnar om den svenska modellen med starka parter på arbetsmarknaden. Om jag hade ett schyst företag så skulle jag bli förbannad på ett sådant påhitt!

– Redan nu luras folk hit med löfte om en riktig lön, som sedan visar sig vara luft.

”Greta-effekt?”

Miljö och klimat: Den S-ledda regeringen vill tillföra 1,6 miljarder till klimatklivet, som ska underlätta omställning till fossilfria transporter.

50 miljoner per år till att bygga ut laddstrukturen längs större vägar.

– Någon måste gå före, Greta-effekt kanske?

Satsningen på statsbidrag till enskilda vägar förlängs, och utökas – nästan fördubblas – till 118 miljoner kronor per år fram till 2022.

– Det räcker tyvärr inte. Vi ser framför oss en borgerlig riksdag som knuffas fram av företag som alltid vill ha större och tyngre lastbilsekipage. Om det ska genomföras behöver våra medlemmar vägar som är anpassade efter det – de pengar som anslås kommer inte att räcka långt. Vi ser redan nu många avåkningar, också från det statliga vägnätet där vägkanter brister med farliga incidenter och olyckor som följd.

”Vägarna borde ha fått mer”

Sänkt skatt på drivmedel: Regeringen föreslår sänkt koldioxid- och energiskatt på bensin och diesel. Fast bensinpriset går först upp med 15 öre litern, genom en uppräkning enligt konsumentprisindex. Men för den som tankar blir det inte lika mycket dyrare än utan sänkt energiskatt.

– Kanske rätt just nu, alternativen till bensin och diesel är ganska begränsade.

Hela Sverige ska leva: Järnvägsunderhåll och sänkt skatt för personer som bor i glesbygdskommuner, framför allt i Norrlands inland.

– Vi har inget emot järnvägssatsningar så generellt har vi inget emot det, alla trafikslag ska fungera. Även vägtransporter, som borde ha fått ett större anslag. Ska vi ha ett sammanhållet land får vi inte låta glesbygden förtvina.

”Inför elektronisk kontroll först”

‘Ordning och reda i välfärdssystemet: De som missbrukar systemet, fuskar med skatt och inte bidrar till trygghetssystemen ska inte få komma undan, Skatteverket, Kronofogden och Ekobrottsmyndigheten får mer pengar, 111,5 miljarder nästa år.

Ett förslag är att utländska arbetstagare ska skatta i Sverige. Regeringen vill införa ett så kallat ekonomiskt arbetsgivarbegrepp vid beskattning av arbetstagare som tillfälligt arbetar i Sverige.

– Det låter bra! Då måste vi först få kontroll över vilka som är i landet och börja följa lastbilar med elektronisk kontroll. Myndigheterna, även Arbetsmiljöverket, borde få ta del av varandras uppgifter för att kunna samordna kontrollen bättre.

– Om en arbetstagare kontinuerligt är i Sverige så ska han eller hon också betala skatt här. Och självklart också få ta del av förmåner enligt den svenska modellen – svensk lön och socialförsäkringar men även av vår infrastruktur.

Pengar till kommunerna: Fem miljarder per år i generellt bidrag. LO har krävt 100 miljarder för mandatperioden.

– Alldeles för lite. Men det går i alla fall inte bakåt. Många kommuner har stora problem med sin ekonomi, säger Lars Mikaelsson.

Budgeten för 2020 bygger på januariavtalet, en sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraternas, Centern, Miljöpartiet och Liberalerna. Om inte Vänsterpartiet mot all förmodan röstar ner budgetpropositionen kommer budgeten klubbas i riksdagen senare i höst.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Valkampanj inför EU-valet inledd

EU. LO har dragit igång sin kampanj inför valet till Europaparlamentet med ett digitalt möte i Teams. Kamp mot arbetslivskriminalitet och ökad trygghet för vanligt folk var något som flera talare lyfte.

Tät Stockholmstrafik, tunga fordon och privatbilister.

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.

Transportarbetarens logga

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.