John Antonsson
Close
John Antonsson tipsar om rafflande semesterläsning. Fem böcker från fem årtionden, men fortfarande möjliga att få tag i på nätet eller någon sommarloppis.
Close
Sommarläsning

Togaparty, revolvrar och detektiver

Kultur. Ingen sommar utan en perfekt westernrökare. Transportarbetarens John Antonsson hjälper dig att hitta de billiga loppisböckerna som funkar under semestern.

Jag tänkte först tipsa om klassiska kioskböcker. Ni vet de som kanske heter Manhattan eller något annat som kändes fränt för 50 år sedan. De där böckerna som har en halvnaken karl eller kvinna på omslaget.

Jag sprang på stan för att försäkra mig om att de fanns att få tag på. Det visade sig att man måste ha tur. Ibland har jag sett dem på loppisar för en tia per påse. Men det rökdoftande antikvariat jag besökte sålde dem för hundra spänn styck, i plastfickor! Så det där lämnade jag åt samlarna.

Listan fick en ny premiss. Fem böcker. Från fem årtionden, med start på 1970-talet. De ska finnas som pocketbok i nätbokhandeln, och ännu hellre, vara lätta att hitta på loppis.

Böckerna ska dessutom ha minst en fot i någon av kioskböckernas genrer: krim, skräck, romance, fantasy eller western.

Men jag ska vara ärlig. Jag har aldrig läst romance, fast alldeles för många böcker om brott. Därför ser listan ut som den gör.

1970-talet

En sista riktig kyss

En sista riktig kyss av James Crumley

Historien börjar i en bar (så klart). Detektiven Sughrue sitter och tar ett glas. Det gör också den man han har i uppdrag att söka upp. Och så klart en försupen sovande bulldogg. Det ena leder till det andra och helt plötsligt är de två fyllskallarna på ett gemensamt uppdrag – att hitta bartendern Rosies dotter. Flickan är borta sedan tio år. Sökandet tar dem till San Francisco, en stad där kärlekens sommar sedan länge är över. Kvar är bara en ruffig kuststad fylld av knark, pornografi och baksmälla. Men var är Betty Sue?

 

1980-talet

RevolvermannenRevolvermannen av Stephen King

Om du frågar mig är ingen sommar perfekt utan en westernrökare med sprucken rygg och gulnade sidor. Men ska jag vara ärlig så finns det väldigt mycket skräp som verkar utspela sig vid samma ranch, i en dal med berg på ena sidan och en flod på den andra. Det är ju inte det som gör en western bra. Snarare är det känslan av att se någon tvingas ta tag i sitt öde där civilisationens trygghet inte riktigt satt sig. Revolvermannen är den första boken i en serie, men går utmärkt att läsa för sig själv. Men vänta, det var en grej till. Boken utspelar sig i en fantasyvärld full av magi och märkliga mekaniska konstruktioner och varelser.

 

1990-talet

Den hemliga historien

Den hemliga historien av Donna Tartt

Den lite mer pretentiösa bokläsaren skulle nog slå bakut när jag säger att det här är en kriminalroman. Men jag är säker på min sak. Boken, den utspelar sig på en internatskola i Vermont, USA. Några unga smarta människor läser antik grekisk kultur och slänger sig med fraser från filosofi och teater. Men det här är verkligen en bok om en oförutsedd händelse som leder till kriminella handlingar och en spiral av misstro mellan människor.

Det finns ingen anledning att bli avskräckt av den finkulturella miljön eller se det pretentiösa snacket som ett hinder i läsningen. Allt det där ska man ta som en kuliss, på samma sätt som slangen i Snabba cash eller ”realismen” i Beck-böckerna. Karaktärerna i den här råkar bara finnas högre upp i samhällspyramiden.

2000-talet

Winter's boneEn helvetes vinter av Daniel Woodrell

När solen skiner och allt känns perfekt. Då är det läge att läsa den här korta boken om hur Ree Dolly plumsar runt i snön, sökande efter sin far bland metaamfetaminfabrikerna och de utslagna i området kring Ozark-bergen i USA. Språket är rakt men väldigt snyggt, till och med vackert. Författaren bor faktiskt i samma urfattiga område som boken utspelar sig i. Han vet hur man jagar ekorre och ska enligt egen utsago bo granne med en knarkfabrik.

När boken väl är läst, så är filmen med Jennifer Lawrence (Winter’s bone) nästan lika bra.

2010-talet

Den nya människanDen nya människan av Boel Berman

Först går det år utan att några barn föds. Sedan kommer de. De nya barnen. Men de är inte vanliga barn. Den här boken är ett slags science fiction, fast helt utan någon hyperteknologi. Snarare är det en tänk-om-bok. Den handlar om en vanlig människa som slängs in i en spännande premiss och tvingar läsaren att tänka på en massa olika saker. Som den här: När inga barn föds, hur agerar länderna i väst då? Jo. De gör allt de kan för att få unga människor från fattiga länder att komma. De ungas framtidssträvanden behövs för att få samhället att leva vidare. Om än bara för några år. En intressant tanke, i dessa tider.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Är du en som skjuter upp eller sätter i gång? Foto: Justina Öster

Skjuter du upp trista saker?

Prokrastinering. Nu måste jag verkligen städa ur förrådet. Jag hittar ju ingenting! Först måste jag bara ut med hunden, tvätta bilen, ringa mamma och köpa mjölk. Men oj, vad sent det blev! Brukar du prokrastinera?

Lika mycket chaufför som författare

Kultur. 1999 gav lastbilschauffören, författaren och Transportarbetarens krönikör David Ericsson ut sin första bok. En rosad novellsamling om livet på och kring vägen. – Min svensklärare höll upp mina uppsatser som döda råttor inför klassen, säger han.

Ove Allansson på besök i Göteborgs hamn. Foto: SvD/TT

Ove Allansson – sjöfolkets främsta skildrare

Böcker. Ove Allansson skrev om sjöfolket. 2022 skulle han ha fyllt 90 år och i en ny samling väljer svenska arbetarförfattare ut sina favoriter av hans berättelser.

Tema sömn
Tema Sömn. Illustration: Unni von Feilitzen

Så klarar du nattskiften

Sömntips. Jobbar du natt? Då löper du större risk att drabbas av sömnstörningar, övervikt och hjärt-kärlsjukdomar. En trött förare är dessutom en farlig förare. Men det finns knep som gör att du klarar skiftarbetet bättre.

”Jag märker att det tar längre tid att återhämta sig och bli människa igen”, säger lastbilschauffören Tobias Olausson. Foto: Pernilla Ahlsén

”De mörka timmarna är jobbigast”

Skiftjobbaren. Kaffe, en bensträckare eller en kort tupplur. Det är knep som lastbils­chauffören Tobias Olausson tar till för att klara nattpassen. Men ju äldre han blir desto svårare är det att återhämta sig.

Snabbkoll
Snabbkoll: Varsel och uppsägningar. Illustration: Mattias Käll

Varsel och uppsägningar

Av med jobbet? Sverige ser ut att vara på väg in i en lågkonjunktur. Då ökar risken för varsel och uppsägningar. Så fungerar det och det är skillnaden.

Kultur
Högakustenbron, Sveriges svar på Golden Gate – och nästan lika lång. Hängbron över Ångermanälven, nära mynningen, öppnade 1997 och kortar E4:ans sträckning med nära en mil. Foto: John Antonsson

Sverige är rikt på broar

Förbindelser. Broar binder samman land, förkortar vägen och gör det möjligt att gå eller cykla under stora trafikleder. De riktiga långsträckarna tjänar också ofta som symboler för sin hemtrakt. Och Sverige är rikt på broar.

Snabbkoll
Snabbkoll om stridsåtgärder/konflikter. Illustration: Mattias Käll

Det här händer vid strejk

Konflikt. Transports förbundsordförande har varnat för en tuff avtalsrörelse och utesluter inte stridsåtgärder. Men vad är egentligen strejk och lockout?

Dina pengar
Mynthögar

Hänger din arbetarlön med?

Löneutveckling. LO-arbetarna halkar efter tjänstemännen. Det har LO visat i flera av sina årliga sammanställningar. Det har skett en så kallad löneglidning som gjort att tjänstemännens löner ökat mer än ”märket” sedan år 2000.

Ett fritt och omväxlande jobb med trevliga kollegor och shysta arbetsvillkor. Magnus Birgersson trivs med att köra bärgningsbil för ett litet åkeri. Transportarbetaren följde med honom en dag på jobbet. Foto: Pernilla Ahlsén

En dag i bärgningsbilen

Arbetsmiljö. Ett fritt och omväxlande jobb med trevliga kollegor och shysta arbetsvillkor. Magnus Birgersson trivs med att köra bärgningsbil för ett litet åkeri. Transportarbetaren följde med honom en dag på jobbet.

Snabbkoll
Snabbkoll: Avtalsrörelse Illustration: Mattias Käll

Vägen till din nya lön

Avtalsrörelse. I år ska Transport förhandla fram nya avtal för sina medlemmar. Här är några saker som är bra att veta.

Arbetsmiljö
Procentsatserna bygger på svar från chaufförer på samtliga arbetsorter. Om enbart svar från de större städerna i Östergötland, Linköping och Norrköping, räknas med blir vissa resultat andra. Så är det en högre andel, 94 procent, av dem som kör i de stora städerna som anger att de ofta eller ibland känner stress på grund av körtiderna (fråga 6) och hela 86 procent som svarar att körtiderna inte är tillräckliga för att utföra arbetet på ett säkert sätt, jämfört med 72 procent om svaren från samtliga arbetsorter tas med (fråga 1.) Grafik: Petrus Iggström

Fackets enkät gav svart på vitt om körtid och stress

Transport. De visste att det var problem. Men också att förändring krävde fakta. Linköpingsavdelningen gjorde en enkät som svart på vitt visar hur pressade arbetsförhållanden är för färdtjänstförare. Så vill arbetsgivare, regionens trafikbolag och politiker nu förändra villkoren.

Arben Pepi, Transportombud, och Patrik Emanuelson, skyddsombud, utanför Vikbolands taxi i Linköping. Foto: Lilly Hallberg

”Enkäten speglar verkligheten vi lever i”

Stressigt. – Många nya upplever att det är för stressigt och slutar, fast alla skulle tjäna på en erfaren yrkeskår, säger färdtjänsföraren Patrik Emanuelson.

Det regionala trafikbolaget Östgötatrafiken upphandlar servicetrafik för hela regionen och har även uppdrag i angränsande län, vilket bland annat innebär sjuktransporter till angränsande län. Genrebild. Foto: Lilly Hallberg

Så vill facket gå vidare

Uppföljning. Redan första sittningen med åkerierna gav resultat: Muntligt löfte att färdtjänstförare ska få betald lunch vid körningar till annan ort. Något inte ens hälften kan räkna med i dag.

Mattias Näsström, biträdande trafikchef på Östgötatrafiken.

Östgötatrafiken: ”Vi fortsätter dialogen”

Upphandlaren. Förarnas arbetstid, fordonsschema och raster måste facket först reda ut med arbetsgivarna, åkerierna. Först sedan kan det bli tal om möte i grupp med upphandlaren av serviceresor, Östgötatrafiken. Nu är det dags.

Jan-Owe Larsson (M) är ordförande och Annsofi Ramevik (S) är andre vice ordförande i Region Östergötlands trafik- och samhällsplaneringsnämnd.

Hallå politiker, vad kan och vill ni göra?

5 frågor. Transportarbetaren har ställt fem frågor till två politiker i Region Östergötlands trafik- och samhällsplaneringsnämnd, som tagit del av Transports enkät Körtider och stress.