Lastbilssystrar
Close
Systrarna Ann-Louise Madsen (bakerst) och Marie-Louise Karlsson är båda skyddsombud. Lastbilen står för livsglädje och systerskapet för trygghet. Båda njuter på Stockholm truckmeet.
Close
Månadens medlem

Lastbilssystrar

Åkeri. Ann-Louise och Marie-Louise. Madsen och Karlsson. Systrar på samma åkeri, med äkta män på samma åkeri. Och flera barn som blivit lastbilsförare. Vad månde bli av de snart nio barnbarnen …

Mammans stora idol var sångerskan Ann-Louise Hansson, så namnet var gjutet för äldsta dottern. Louise klingade så fint så det användes igen för systern. Fast i dag går Marie-Louise bara under namnet ”Lisen”.

Systrarna växte upp på bondgård. Varje dag skyndade de sig hem efter skolan, kröp upp hos pappa bakpå traktorn och somnade gott. De önskar att deras egna barn fått växa upp och hämta spenvarm mjölk och åka hölass.

Tröttnade på sjukvården

Lisen var först ut att ta lastbilskort. Hoppade av lantbruksutbildningen, när hon träffade sin stora kärlek. Men storasyster Ann-Louise tänkte:

– Näe, jag kan inte köra lastbil. Fast så tröttnade jag på sjukvården och jobbet som undersköterska. Dagens sjukvård är bara skit. Beslutsfattarna lyssnar inte på patienterna. Jag kunde inte bara gå och se hur människor for illa, utan att få någon respons.

Över en natt bestämde hon sig för att göra något annat. I dag är det lättare att ratta lastbil än personbil.

– Inte en sekund har jag ångrat mig! Här är det jobb måndag till fredag, inga kvällar, inga nätter, om man inte vill själv. Framför allt är lönen högre.

– Sjukt, inflikar Lisen.

Ann-Louise slår ett slag för kör- och vilotider inom sjukvården också. Tvingas någon jobba över och missar vilan ska det bli böter. För arbetsgivaren. Och lönen måste upp, när man ansvarar för människors liv.

”Tjejer kan inte köra lastbil”

Lisens val stod klart på en fest när en kille sa: ”Tjejer kan inte köra lastbil. De kan ju inte stå och pinka bakom framhjulet”.

– Han har tagit tillbaka det sen. Och sagt att jag är den enda person han skulle rekommendera till ett jobb, säger Lisen och skrattar.

Hon räknar till 14 år i lastbilshytten medan storasyster kommer upp i hälften. Friheten är tjusningen. Att varje dag ställas inför nya problem, och lösa dem. De tycker det funkar bra att arbeta på samma åkeri, eftersom de jobbar på olika avdelningar. Och deras män är kollegor, under arbetstid.

Ann-Louise och hennes hälft försöker hålla jobbpratet på jobbet, men Lisen erkänner att barnen blir sjukt less på föräldrarnas lastbils-span semestertid.

– Vår yngsta dotter har fått åka med i lastbilen sen hon var bebis, men nu vägrar hon.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Vi har fortfarande mycket att göra, men nu kommer folk inte hit med en klump i magen”, säger Nuno Blomqvist.

Med fackets hjälp blev arbetsmiljön så mycket bättre

Åkeri. Orimliga prestationskrav och skrikande chefer fick UPS-chauffören Nuno Blomqvist att ta hjälp av facket. Nu är han själv Transportombud – och arbetsmiljön är mycket bättre.

Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Jimmy Liljensöe trivs med att köra timmerbil och möta ut­maningarna – ensam i skogen. Foto: Justina Öster

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Marina Larsson

…biljettkontrollant på Avarn security, som arbetar inom Skånetrafiken.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

Patrick Hörstam i Norrköpings hamn

”Jag tål inte att folk behandlas illa”

Mötet. En eftermiddag i februari stannar 74 arbetare kvar i fikarummet i Norrköpings hamn. Den viktigaste punkten: Att välja Patrick Hörstam till ordförande.

4 tycker till

Enkät. Hur ser du på din löneutveckling de senaste åren?

Månadens medlem
Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Hallå där!
Bärgare Anton Pontén med son. Foto: Privat

Anton Pontén

…bärgaren som var med och bärgade fordon vid den stora masskrocken i snökaoset på E18 utanför Enköping i mitten av februari.

Månadens medlem
2024 var ett bra år för Jimmy Liljensöe. Han vann flera priser i dragracing och verkstan rullade på långt över förväntan.

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

De senaste åren har Sebastian gjort en resa full av kreativa skiften. Vid 40 klev han in i konstsfären. Foto: Maria Lund

Från slambilen till Liljevalchs

Mötet. Slamsugaren Sebastian Nordh tvekar inte att söka nya banor. Mitt i livet tog han ett kreativt språng. Nu skapar han formstarka objekt i rå, kraftfull hetta.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.