Close
Arkivbild. Skatteverket har granskat ett urval av landets åkerier under 2021–2024 och upptäckt skattefusk och avgiftsfel för 100 miljoner kronor.
Close

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Uppgifterna kommer i ett pressmeddelande från Skatteverket. I en kommentar till Transportarbetaren säger Tommy Jonsson vid Transportarbetareförbundets verksamhet för Ordning och reda i transportbranschen:

Tommy Jonsson.
Tommy Jonsson, Transport. Foto: Lilly Hallberg

– Jag är inte förvånad över resultatet av Skatteverkets kontroller. Det här är nog bara toppen på ett isberg. Man kan i dag se ett tydligt mönster när det gäller hur åkerier försöker försvåra för myndigheter att kontrollera deras verksamhet.

Döljer löner

Caroline Wald på Skatteverket är samordnare för kontrollen inom åkeribranschen. Hon säger:

– Det är inte ovanligt att bolagen försöker dölja löner för att undvika arbetsgivaravgifter. Det görs genom felaktiga traktamenten, oriktiga fakturor och avdrag för kostnader för underentreprenörer som avser löner till anställda.

– Brister i bokföringen är också vanligt, tillägger hon.

Totalt har Skatteverket genomfört och avslutat 164 utredningar under tre år. Bland dem ändrades beloppen i 119 fall. Det betyder att åkerierna ska betala in ytterligare skatter och avgifter på 100 miljoner kronor.

Fusket är vanligast bland svenska åkerier som transporterar varor mellan olika länder. Betalar de löner till utländska chaufförer och köper in tjänster från utlandet ökar riskerna för skattebrott ännu mer, konstaterar myndigheten.

– Vi vet även via kontakter med branschen att de själva upplever att fusk sätter käppar i hjulen för konkurrens på lika villkor säger Caroline Wald.

Saknar trafiktillstånd

Transports Tommy Jonsson beskriver en stor ”uppfinningsrikedom” när det gäller att komma undan skatter och avgifter till staten.

– Så jag kan inte annat än dra slutsatsen att man vill mörka delar av verksamheten. I fall som jag anmält finns åkerier med upp till hundra fordon, men bara två anställda och inget trafiktillstånd som registrerats. Vad man gör är att bilda andra bolag som hyr ut fordon, och bemanningsföretag som bemannar sina egna fordon med mera, säger han.

Tommy Jonsson upplever också en ökning när det gäller privatpersoner som äger tunga fordon, som går i yrkesmässig trafik för speditörer.

– Det är ännu ett exempel på hur man mörkar verksamheten och undanhåller arbetsgivaravgifter, skatter och så vidare. Tittar man i utstationeringsregistret så framgår det att vi har åkerier utan anställda men med en stor fordonsflotta, säger Tommy Jonsson.

– Arbetsavgivaravgifterna som betalas in blir låga eftersom man bara använder utstationerade chaufförer.

Anmält 154 åkerier

Tommy Jonsson välkomnar Skatteverkets granskning.

– Jag har själv anmält 154 transportföretag till centren för arbetslivskriminalitet och ännu fler till Transportstyrelsen, säger han.

Vid de sju regionala centren för arbetslivskriminalitet (a-krimcenteren) som startats i bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö, samordnar nio myndigheter sitt arbete i syfte att motverka kriminaliteten inom arbetslivet. Tillsammans planerar de kontroller och åtgärder för att komma åt fusk och brott i olika verksamheter i landet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

DHL Express Italy undersöks för grovt skattefusk

Rättsfall. DHL i Italien skattefuskar för att kunna utnyttja billig arbetskraft. Det hävdar åklagarmyndigheten i Milano och den har beslagtagit en halv miljard kronor från företaget.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.

Foto: Peter Fredriksson/Teknik i Väst Arvika

Första eldrivna sopbilen i Arvika

Miljö. Renhållningsavdelningens första eldrivna sopbil är nu på rull i Arvika, för att minska utsläppen av växthusgaser.

Flygplatskontrollanter strejkar i Tyskland

Bevakning/Flyg. Säkerhetspersonal på 13 flygplatser i Tyskland inledde under natten till den 10 mars en dygnslång ”varningsstrejk”. Facket Verdi kräver bland annat åttaprocentig löneökning och en begränsning av visstidsanställningar.

Transportare ute på kamp på terminaler

Fackligt arbete. Fokus ligger på terminaler på Transports kampdag den 5 mars. Hos Instabee i Bromma träffade folk från Stockholmsavdelningen terminalare och chaufförer.

DHL Express Italy undersöks för grovt skattefusk

Rättsfall. DHL i Italien skattefuskar för att kunna utnyttja billig arbetskraft. Det hävdar åklagarmyndigheten i Milano och den har beslagtagit en halv miljard kronor från företaget.

Månskära över Bromma, dag tre i Ramadan 2024.

Ramadan och arbete

Arbetsvillkor. Lördagen den 1 mars startar den muslimska fastemånaden ramadan. Jobbpass utan mat och dryck kan vara en utmaning, men för de allra flesta fungerar det bra att arbeta som vanligt.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.