Skatt på sopförbränning? – ny utredning tillsatt

Ska Sverige införa skatt på förbränning av avfall? Finns det skäl att begränsa den storskaliga importen av utländska sopor? Det är två frågor som en ny statlig utredning ska besvara.

I går, torsdag, tillsatte regeringen juristen Petter Classon som enmansutredare. Han får ett år på sig att se över avfallshanteringen och hur den påverkar miljön.

I uppdraget ingår att granska importen av avfall och effekten av en eventuell förbränningsskatt.

Weine Wiqvist, vd för branschorganisationen Avfall Sverige, är positiv till utredningen:

– Vi välkomnar en bred analys som kan bidra till att förmedla fakta kring styrmedel och bränsleförsörjning i ett större perspektiv.

Skatt på avfallsförbränning är inget nytt påfund. Sverige införde en sådan redan 2006. Den skrotades efter ett par år med motiveringen att den inte gav önskad effekt.

Efter det har avfallsströmmarna ändrats drastiskt. Sverige är numera en av Europas största importörer av avfall. Det mesta eldas i förbränningsanläggningar som producerar el och värme.

Miljöpartiet har kritiserat utvecklingen och argumenterat för en ny förbränningsskatt. Även Centern har uttryckt samma åsikt.

Hur ser branschorganisationen Avfall Sverige på skatten? I organisationen ingår företag som byggt upp storskaliga förbränningsanläggningar där importerat avfall blivit en viktig bränslekälla.

– Vi har inte tagit ställning, säger Weine Wiqvist. Vår principiella uppfattning är att skatten kan vara ett effektivt styrmedel. Men det beror på hur den utformas. Debatten om importen är delvis känslostyrd. Det är bra att utredningen analyserar det här och tar fram breda fakta.

Wiqvist uppger att Avfall Sveriges inställning är att avfallsimporten i grunden är bra:

– Av det enkla skälet att förbränningen huvudsakligen ersätter deponering i andra länder. Deponering är mycket sämre för miljön.

Norge är det land som står för mest sopexport till Sverige. Där är frågan kontroversiell. Norska kommuner har själva byggt upp förbränningsanläggningar där det blivit brist på avfall, eftersom det är billigare att skicka det till Sverige.

Weine Wiqvist säger:

– Norska myndigheter har faktiskt utrett det här och kommit till slutsatsen att det inte är motiverat med några restriktioner för exporten. Det råder konkurrens och Sverige är konkurrenskraftigt när det gäller avfallshantering.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fokus på potthål i veckan

Trafiksäkerhet. Nationella potthålsveckan har inletts. Trafikanter uppmanas att anmäla skador i vägbanor till myndigheterna – potthål är ett växande problem i trafiken.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.