SD-uteslutning kan bli fall för Europadomstolen

Rättsfall. Transport kan komma att vända sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Det sedan Högsta domstolen nekat prövning av domen som hindrar förbundet att utesluta en SD-politiker.

Ett beslut om Svenska Transportarbetareförbundet ska gå vidare med fallet till Europadomstolen kommer att tas vid ett extra förbundsstyrelsemöte. Det beslutades vid det senaste ordinarie styrelsemötet, den 29 augusti.

Högsta domstolens besked kom i somras, den 5 juli: Rätten kommer inte att ta upp Transports rätt att utesluta en politiskt aktiv sverigedemokrat.

– Det är djupt beklagligt att ärendet inte prövas. Domen kränker våra medlemmars rätt att bestämma vem som ska få vara med i vårt förbund. Men ytterst handlar det om ett hot mot föreningsfriheten, och rör alla ideella organisationer, säger Lars Mikaelsson, Svenska Transportarbetareförbundets sekreterare och vice ordförande.

Förbundet hade överklagat domen i Svea hovrätt från den 8 december förra året: Det var fel att utesluta medlemmen Mats Fredlund sedan han valts in för Sverigedemokraterna i Kiruna kommunfullmäktige. Hovrätten fastställde därmed tingsrättens dom som ogiltigförklarar uteslutningen.

I juli meddelade HD att domstolen inte kommer att pröva fallet. Motiveringen är att rätten, efter att ha gått igenom materialet från hovrätten, inte finner skäl att ytterligare pröva fallet. Högsta domstolen har alltså gjort bedömningen att de mer aktuella fall som Europadomstolen avgjort, gällande uteslutningar ur fackförbund – som togs upp i hovrätten – inte ändrar saken.

– Vi tycker att domen kränker våra medlemmars föreningsfrihet. Målet har varit oerhört viktigt för oss och för hela fackföreningsrörelsen i stort. Vi tycker att det är djupt beklagligt att HD inte vill pröva vårt ärende i domstol, säger Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson.

– De beslut vi i förbundet fattat på demokratisk grund har nu alltså lyfts bort av svenska staten, och det är det verkligt upprörande.

Domen i hovrätten innebär att det inte går att utesluta politiskt aktiva sverigedemokrater på den grund Transport anförde i rätten; att förbundets värdegrund, byggd på alla människors lika värde, är oförenlig med det SD står för.

HD-nej förvånar

Transports talan har i båda rättegångarna i de svenska domstolarna förts av förbundsjurister från LO-TCO Rättsskydd. Även om Högsta domstolen bara åtar sig att pröva ett fåtal fall uttrycker juristerna förvåning över det aktuella beslutet – och besvikelse. De senaste fall där HD prövat fackförbunds rätt att utesluta medlemmar är gjorda under första delen av 1900-talet.

– Det är väldigt förvånande att Högsta domstolen inte ser den stora förändring som skett. Verkligheten i dag är en helt annan än den var då. Det fanns till exempel organisationsklausuler, som gjorde att medlemskap i en fackförening var ett krav för att få jobb. Och det var långt innan Europakonventionen kom till, säger arbetsrättsjurist Annett Olofsson, som tillsammans med Anne Alfredson företrätt Transport.

Europakonventionen rör bland annat föreningsfrihet. Arbetsrättsforskaren Niklas Selberg skriver i tidningen Lag&Avtal att de svenska domstolarna inte tillräckligt har beaktat rättsutvecklingen kring föreningsfriheten i tvisten om Transports uteslutning av SD-politikern – och att förbundet borde göra ett klagomål i Europadomstolen.  Rättsskyddets både jurister framhåller att Transport har rättsligt stöd för att driva frågan i Europadomstolen. Här kan du också läsa Transportarbetarens intervju med Niklas Selberg.

– Ur juridisk aspekt är det så, det rör en förenings och rättighetsfråga som vi och förbundet detaljerat redogjort för. Sedan är det ju andra saker som spelar in, och ett eventuellt utslag i Europadomstolen förändrar ju inte situationen efter hovrättens beslut som sådant, säger Annett Olofsson.

– Jag kan bara säga att det är möjligt att ta saken till Europadomstolen, om det är lämpligt är helt och hållet förbundets sak att avgöra. Men det är en viktig fråga för demokratin.

Anne Alfredson och Annett Olofsson föredrog ärendet vid Transports förbundsstyrelsemöte den 29 augusti. Men något beslut att gå vidare till Europadomstolen togs inte på sittande möte. I stället kommer det alltså sannolikt att fattas vid ett extra styrelsemöte inom kort.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Helsingborgs containerhamn

Fängelsedom för smuggling överklagad

Rättsfall. I slutet av april dömdes en hamnarbetare, tillsammans med två andra män, för brott kopplade till kokainsmuggling via Helsingborgs hamn. Alla tre har nu överklagat tingsrättens domar till hovrätten.

Mindre konflikt med starka fack

Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.

Hylla nattens hjältar!

Tidningbudens dag. I en tid av stora förändringar kanske det är viktigare än någonsin att uppmärksamma den yrkeskår som i ur och skur konkret levererar det fria ordet. Lördagen den 12 oktober är alla tidningsbuds egen dag!

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

Kultur
Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Pengar

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Han vill spåra avfallsbrott med AI

Artificiell intelligens. Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshantering­en är en ständig katt och råtta- lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårds­verket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?