SD-uteslutning kan bli fall för Europadomstolen

Rättsfall. Transport kan komma att vända sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Det sedan Högsta domstolen nekat prövning av domen som hindrar förbundet att utesluta en SD-politiker.

Ett beslut om Svenska Transportarbetareförbundet ska gå vidare med fallet till Europadomstolen kommer att tas vid ett extra förbundsstyrelsemöte. Det beslutades vid det senaste ordinarie styrelsemötet, den 29 augusti.

Högsta domstolens besked kom i somras, den 5 juli: Rätten kommer inte att ta upp Transports rätt att utesluta en politiskt aktiv sverigedemokrat.

– Det är djupt beklagligt att ärendet inte prövas. Domen kränker våra medlemmars rätt att bestämma vem som ska få vara med i vårt förbund. Men ytterst handlar det om ett hot mot föreningsfriheten, och rör alla ideella organisationer, säger Lars Mikaelsson, Svenska Transportarbetareförbundets sekreterare och vice ordförande.

Förbundet hade överklagat domen i Svea hovrätt från den 8 december förra året: Det var fel att utesluta medlemmen Mats Fredlund sedan han valts in för Sverigedemokraterna i Kiruna kommunfullmäktige. Hovrätten fastställde därmed tingsrättens dom som ogiltigförklarar uteslutningen.

I juli meddelade HD att domstolen inte kommer att pröva fallet. Motiveringen är att rätten, efter att ha gått igenom materialet från hovrätten, inte finner skäl att ytterligare pröva fallet. Högsta domstolen har alltså gjort bedömningen att de mer aktuella fall som Europadomstolen avgjort, gällande uteslutningar ur fackförbund – som togs upp i hovrätten – inte ändrar saken.

– Vi tycker att domen kränker våra medlemmars föreningsfrihet. Målet har varit oerhört viktigt för oss och för hela fackföreningsrörelsen i stort. Vi tycker att det är djupt beklagligt att HD inte vill pröva vårt ärende i domstol, säger Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson.

– De beslut vi i förbundet fattat på demokratisk grund har nu alltså lyfts bort av svenska staten, och det är det verkligt upprörande.

Domen i hovrätten innebär att det inte går att utesluta politiskt aktiva sverigedemokrater på den grund Transport anförde i rätten; att förbundets värdegrund, byggd på alla människors lika värde, är oförenlig med det SD står för.

HD-nej förvånar

Transports talan har i båda rättegångarna i de svenska domstolarna förts av förbundsjurister från LO-TCO Rättsskydd. Även om Högsta domstolen bara åtar sig att pröva ett fåtal fall uttrycker juristerna förvåning över det aktuella beslutet – och besvikelse. De senaste fall där HD prövat fackförbunds rätt att utesluta medlemmar är gjorda under första delen av 1900-talet.

– Det är väldigt förvånande att Högsta domstolen inte ser den stora förändring som skett. Verkligheten i dag är en helt annan än den var då. Det fanns till exempel organisationsklausuler, som gjorde att medlemskap i en fackförening var ett krav för att få jobb. Och det var långt innan Europakonventionen kom till, säger arbetsrättsjurist Annett Olofsson, som tillsammans med Anne Alfredson företrätt Transport.

Europakonventionen rör bland annat föreningsfrihet. Arbetsrättsforskaren Niklas Selberg skriver i tidningen Lag&Avtal att de svenska domstolarna inte tillräckligt har beaktat rättsutvecklingen kring föreningsfriheten i tvisten om Transports uteslutning av SD-politikern – och att förbundet borde göra ett klagomål i Europadomstolen.  Rättsskyddets både jurister framhåller att Transport har rättsligt stöd för att driva frågan i Europadomstolen. Här kan du också läsa Transportarbetarens intervju med Niklas Selberg.

– Ur juridisk aspekt är det så, det rör en förenings och rättighetsfråga som vi och förbundet detaljerat redogjort för. Sedan är det ju andra saker som spelar in, och ett eventuellt utslag i Europadomstolen förändrar ju inte situationen efter hovrättens beslut som sådant, säger Annett Olofsson.

– Jag kan bara säga att det är möjligt att ta saken till Europadomstolen, om det är lämpligt är helt och hållet förbundets sak att avgöra. Men det är en viktig fråga för demokratin.

Anne Alfredson och Annett Olofsson föredrog ärendet vid Transports förbundsstyrelsemöte den 29 augusti. Men något beslut att gå vidare till Europadomstolen togs inte på sittande möte. I stället kommer det alltså sannolikt att fattas vid ett extra styrelsemöte inom kort.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Hederliga gängkriminella?

Davids krönika. Är svenska gängkriminella bättre än invandrade gängkriminella? Ja det verkar nästan så. De kanske värnar svenska värderingar med små röda stugor med svenska flaggor på tomten? Ja de till och med värnar den svenska demokratin!

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.