SD-uteslutning kan bli fall för Europadomstolen

Rättsfall. Transport kan komma att vända sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Det sedan Högsta domstolen nekat prövning av domen som hindrar förbundet att utesluta en SD-politiker.

Ett beslut om Svenska Transportarbetareförbundet ska gå vidare med fallet till Europadomstolen kommer att tas vid ett extra förbundsstyrelsemöte. Det beslutades vid det senaste ordinarie styrelsemötet, den 29 augusti.

Högsta domstolens besked kom i somras, den 5 juli: Rätten kommer inte att ta upp Transports rätt att utesluta en politiskt aktiv sverigedemokrat.

– Det är djupt beklagligt att ärendet inte prövas. Domen kränker våra medlemmars rätt att bestämma vem som ska få vara med i vårt förbund. Men ytterst handlar det om ett hot mot föreningsfriheten, och rör alla ideella organisationer, säger Lars Mikaelsson, Svenska Transportarbetareförbundets sekreterare och vice ordförande.

Förbundet hade överklagat domen i Svea hovrätt från den 8 december förra året: Det var fel att utesluta medlemmen Mats Fredlund sedan han valts in för Sverigedemokraterna i Kiruna kommunfullmäktige. Hovrätten fastställde därmed tingsrättens dom som ogiltigförklarar uteslutningen.

I juli meddelade HD att domstolen inte kommer att pröva fallet. Motiveringen är att rätten, efter att ha gått igenom materialet från hovrätten, inte finner skäl att ytterligare pröva fallet. Högsta domstolen har alltså gjort bedömningen att de mer aktuella fall som Europadomstolen avgjort, gällande uteslutningar ur fackförbund – som togs upp i hovrätten – inte ändrar saken.

– Vi tycker att domen kränker våra medlemmars föreningsfrihet. Målet har varit oerhört viktigt för oss och för hela fackföreningsrörelsen i stort. Vi tycker att det är djupt beklagligt att HD inte vill pröva vårt ärende i domstol, säger Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson.

– De beslut vi i förbundet fattat på demokratisk grund har nu alltså lyfts bort av svenska staten, och det är det verkligt upprörande.

Domen i hovrätten innebär att det inte går att utesluta politiskt aktiva sverigedemokrater på den grund Transport anförde i rätten; att förbundets värdegrund, byggd på alla människors lika värde, är oförenlig med det SD står för.

HD-nej förvånar

Transports talan har i båda rättegångarna i de svenska domstolarna förts av förbundsjurister från LO-TCO Rättsskydd. Även om Högsta domstolen bara åtar sig att pröva ett fåtal fall uttrycker juristerna förvåning över det aktuella beslutet – och besvikelse. De senaste fall där HD prövat fackförbunds rätt att utesluta medlemmar är gjorda under första delen av 1900-talet.

– Det är väldigt förvånande att Högsta domstolen inte ser den stora förändring som skett. Verkligheten i dag är en helt annan än den var då. Det fanns till exempel organisationsklausuler, som gjorde att medlemskap i en fackförening var ett krav för att få jobb. Och det var långt innan Europakonventionen kom till, säger arbetsrättsjurist Annett Olofsson, som tillsammans med Anne Alfredson företrätt Transport.

Europakonventionen rör bland annat föreningsfrihet. Arbetsrättsforskaren Niklas Selberg skriver i tidningen Lag&Avtal att de svenska domstolarna inte tillräckligt har beaktat rättsutvecklingen kring föreningsfriheten i tvisten om Transports uteslutning av SD-politikern – och att förbundet borde göra ett klagomål i Europadomstolen.  Rättsskyddets både jurister framhåller att Transport har rättsligt stöd för att driva frågan i Europadomstolen. Här kan du också läsa Transportarbetarens intervju med Niklas Selberg.

– Ur juridisk aspekt är det så, det rör en förenings och rättighetsfråga som vi och förbundet detaljerat redogjort för. Sedan är det ju andra saker som spelar in, och ett eventuellt utslag i Europadomstolen förändrar ju inte situationen efter hovrättens beslut som sådant, säger Annett Olofsson.

– Jag kan bara säga att det är möjligt att ta saken till Europadomstolen, om det är lämpligt är helt och hållet förbundets sak att avgöra. Men det är en viktig fråga för demokratin.

Anne Alfredson och Annett Olofsson föredrog ärendet vid Transports förbundsstyrelsemöte den 29 augusti. Men något beslut att gå vidare till Europadomstolen togs inte på sittande möte. I stället kommer det alltså sannolikt att fattas vid ett extra styrelsemöte inom kort.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Helsingborgs containerhamn

Fängelsedom för smuggling överklagad

Rättsfall. I slutet av april dömdes en hamnarbetare, tillsammans med två andra män, för brott kopplade till kokainsmuggling via Helsingborgs hamn. Alla tre har nu överklagat tingsrättens domar till hovrätten.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.