Close
Elinor Odeberg och Vilgot Österlund presenterar sin rapport hos Arenagruppen i Stockholm.
Close

Så kan skatten bli mer rättvis

Rapport. Beskattning på arbete behöver förändras för att klara välfärden och öka jämlikheten. Och det är dags att släppa myten om att sänkt skatt leder till fler jobb. Det är slutsatser i en översyn från tankesmedjan Arena Idé.

Lika skatt på inkomst – oavsett om det handlar om pension, förvärvsarbete eller a-kassa – och marginalskatt som höjs i linje med att inkomsten ökar. Det är förslag i Skatt på arbete, den första av tre delrapporter med skatteöversyn från Arena Idé.

Bakom rapporten står tankesmedjans chefsekonom Elinor Odeberg och statistiker Vilgot Österlund. De presenterade sin översyn i mitten av maj hos Arenagruppen vid Norra Bantorget i Stockholm.

Elinor Odeberg inledde med att tala om skattereformen på 1990-talet. Syftet med reformen var att skapa en effektiv och mer enhetlig inkomstbeskattning. I dag liknar det mest ett lapptäcke av undantag och avdrag som urholkat systemet, enligt Odeberg.

Skatteintäkternas andel av bruttonationalprodukten har minskat de senaste årtiondena. Mest när det gäller inkomstskatt. Sedan 2006 har de direkta skatterna på arbete minskat med 3,7 procent av bruttonationalprodukten (BNP), vilket betyder 229 miljarder kronor år 2023.

Rapporten innehåller konkreta förslag på hur skatteintäkterna ska öka. För det är nödvändigt för att inte välfärdssystemen ska urholkas än mer, och ytterligare öka de växande ekonomiska klyftorna i samhället, framhåller författarna.

Men att höja skatteintäkterna med 150 miljarder kronor om året, som Odeberg och Österlund vill, betyder inte att alla ska dra åt svångremmen.

– Fyra av tio svenskar får oförändrad eller sänkt skatt med vårt förslag, sa Elinor Odeberg vid presentationen.

För att kunna stärka offentlig sektor, och genom det också skapa tillväxt, föreslås bland annat:

  • Lika beskattning oavsett inkomst. I dag skiljer det sig åt beroende på hur pengarna kommer: Den med en föräldrapenning på 28 000 kronor i månaden betalar i genomsnitt 8 318 kronor i skatt, en 67-åring med motsvarande lön skattar ”bara” 2 344 kronor.
  • Höjd arbetsgivaravgift, från dagens 31,42 procent till 33,5 procent. Motiveras av att det är rimligt att företagen bidrar med något mer i dag med tanke på de stora fördelar utbildad arbetskraft, socialt skydd och infrastruktur ger. Och dessutom har den avgift arbetsgivare betalat tidigare legat betydligt högre.
  • Linjärt stigande marginalskatt: Särskilda regler, undantag och tröskeleffekter tas bort och blir enhetligt. Helt enkelt så att ju mer någon tjänar, desto mer får han eller hon betala i marginalskatt.

Vid presentationen passade också rapportförfattarna på att lyfta myter om vårt skattesystem. Att skattetrycket i landet är högt i största allmänhet, och marginalskatten i synnerhet, är sådana föreställningar utan större fog.

En annan uppfattning är att fler får arbete genom lättnader i skattesystemet, som jobbskatteavdrag, för dem som har ”vanliga” jobb. Den så kallade arbetslinjen går att betrakta som ett slags borgerlig incitamentpolitik.

– Men det går inte att klarlägga att vi fått några effekter av den incitamentpolitiken, sa Elinor Odeberg.

Det finns ingen forskning som visar att jobbskatteavdragen visar att arbetslinjen fungerar, snart 20 år efter att det första avdraget infördes. Och arbetslösheten ligger i dag på 8,5 procent, jämfört med runt 6 procent i början av 2000-talet.

Klart är däremot att skillnaderna på olika slags inkomster ökat dramatiskt. I dag kan det skilja 25 procentenheter på hur mycket en person betalar i skatt. Dels beroende på vilket slags inkomst det gäller, dels på var personen bor.

Den som får in 28 000 kronor i månaden och bor i Degerfors, den kommun i landet med högst kommunalskatt, betalar varje månad 9 055 kronor i skatt om han eller hon har föräldrapenning, sjukpenning eller a-kassa.

Den som däremot bor i Österåker, med landets lägsta kommunalskatt, och tjänar lika mycket på sitt jobb betalar ”bara” 4 894 kronor.

Den som förlorar jobbet, eller blir långvarigt sjuk, får alltså inte bara lägre inkomst utan måste också betala betydligt mer i skatt. En orättvisa som Arena Idés rapportförfattare önskar ändra på genom sina förslag.

– I dag är vi inte längre så ensamma om kritiken som vi nog skulle varit för 20 år sedan, då var ju systemet inte testat… sa Elinor Odeberg.

Marginalskattespöket lever

En annan utbredd föreställning är att det är vanligt att drabbas av de höga, svenska marginalskatterna också för den med måttliga inkomster. Marginalskatt kan uttryckas som skatt på den senast intjänade 100-lappen.

Att sänka marginalskatterna var också ett av syftena med skattereformen på 1990-talet. Det tycks ha lyckats. Ingen som har en lön under 560 000 kronor i månaden behöver skatta bort mer än 50 procent av sin inkomst.

I rapporten Skatt på arbete slås fast att den med en genomsnittslön (42 600 kronor i månaden) bara betalar totalt 22,3 procent i skatt i dag.

Elinor Odeberg och Vilgot Österlund vill se att deras förslag införs successivt. Det för att både företagens konkurrenskraft ska upprätthållas och för att hushållen ska få ha kvar reella inkomstökningar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    21 maj, 2025

    Sänkta skatter för mig och andra som är unga och friska pensionärer och ekonomiskt fria med mycket kunskap innebär att vi kan starta nya företag ock skapa nya och fler arbetstillfällen och även erbjuda högre löner och längre semester minst 6 veckor till alla våra anställda för att höja statusen på lönearbete.Höga skatter på arbetsinkomster var en av anledningarna till att jag valde att pensionera mig redan 2028 när jag var 52 år då jag inte längre ansåg att det var lönsamt för mig att arbeta utan jag ville hellre vara ledig 24/7 och själv bestämma över min tid istället för att ha en arbetsgivare som talar om när jag skall arbeta och vad jag skall utföra för arbetsuppgifter.

Lästips:

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Svensk strejkrätt. Illustration: Ingrid Fröhlich

Nu ska facket avväpnas

Stridsåtgärder. Fackliga sympatier i Tesla-konflikten har väckt en gammal fråga till liv. Röster höjs för att begränsa strejkrätten.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Taxiföretag stoppat – levde inte upp till avtal

Servicetrafik. Felaktiga löner och synen på avtalade villkor fick facket att reagera. Nu har Region Gävleborg avslutat avtalet med ett av trafikföretagen som vunnit upphandling av skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst.

Avtal 2025
Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana

Hur blev nya bevakningsavtalet?

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Måndagen den 2 juni blev det klart med det nya, tvååriga kollektivavtalet för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Transportarbetaren hörde med några från förhandlingsdelegationen – vad de själva tycker och vilka reaktioner de mött.

”Kamerorna i rondbilarna ska bort!”

Säkerhet. Kamerorna inne i rondbilarna kom som en blixt från klar himmel, berättar en väktare på bevakningsbolaget Securitas. När integritetsskyddsmyndigheten nu granskar övervakningssystemet hoppas han: ”Att Securitas får en redig knäpp på näsan. Kamerorna ska bort!”

Medlare för fyra lokala kabinavtal

Kabinavtalet. Transports klubbar på fyra arbetsplatser och deras arbetsgivare har inte kommit överens om nya lokala avtal. Nu kopplas medlare in.

”Man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden”

Säkerhet. ”Vad är det som försiggår, undrade vi? Vad är övervakningssystemet i rondbilen till för? Det är bara om olyckan skulle vara framme, sa ledningen. Men inte var det så roligt, man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden när man kör”.

”Laglig grund saknas för så ingripande övervakning”

Säkerhet. (UPPDATERAD 25-06-05 och 25-06-09) Företag och andra verksamheter som övervakar med kameror är skyldiga att följa reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR) och kamerabevakningslagen. Från och med den 1 april 2025 krävs inte längre tillstånd, däremot är den som vill kamerabevaka nu skyldig att göra en intresseavvägning.

Securitas kameraövervakning av anställda granskas av IMY

Säkerhet. Ett 30-tal bevakningsanställda har lämnat in anmälningar till integritetskyddsmyndigheten (IMY). De upplever säkerhetsbolagets installation av kameror i rondbilarna som djupt kränkande. Nu har IMY beslutat granska övervakningen och om den skett enligt bestämmelserna i GDPR.

Avtal 2025

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Avtal 2025

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Avtal 2025

Avtal klara för alla bensinstationer

Bilvårdsanläggningar. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Fremia om ett nytt kollektivavtal för anställda vid vissa bensinstationer. Avtalet är tvåårigt och ger en sammanlagd löneökning för dem som får mest på 2 300 kronor, fördelat på två år.

Nytt stopp för Stockholms miljözon

Trafikpolitik. Efter flera turer i olika domstolar har förbudet mot diesel- och bensindrivna fordon i en zon åter mött motstånd. Länsstyrelsen säger nu nej till miljözonen i Stockholms innerstad.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

Transport vill minska arbetstiden genom lagstiftning

Arbetstid. Transportarbetareförbundet är helt överens med LO om det som framkommer i arbetstidsrapporten, att vi jobbar väldigt mycket jämfört med andra länder. Men vi har ett kongressbeslut om att Transport ska verka för lagstadgad sänkning av heltidsmåttet.

Skallig man med skägg och ljus kostym på en innerstadsgata i Stockholm

LO: ”Dags att sänka arbetstiden”

Arbetstid. ”Det är dags att sänka arbetstiden för alla som jobbar i Sverige för det har vi helt enkelt råd med”. Så sa ordförande Johan Lindholm när LO presenterade sin slutrapport om förkortad arbetstid.

Avtal 2025
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

Norwegian-klubbens ordförande stolt över nytt avtal

Kabinavtalet. Norwegian-klubbens ordförande Danijel Kovacic har varit med under hela vägen till Transports första avtal för kabinpersonal. – För mig är det extra speciellt eftersom det var jag, Susanne Kindblad, Karen Paz Vasquez och vår kabinklubb som startade resan från Unionen till Transport.