Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Det säger Transports centrala ombudsman för försäkringar, Pia Edvall.

Regeringen pekar på en arbetslöshet på 8,4 procent under fjärde kvartalet 2024 och riktar sig till de grupper som i dag har svårast att ta sig in på arbetsmarknaden. Att inte söka den utbildning eller delta i den insats som du anvisats är oacceptabelt, deklarerar arbetsmarknads- och integrationsminister Mats Persson (L) i ett pressmeddelande.

Bli av med ersättning

Med nuvarande regler får den som är arbetslös en varning om hon eller han inte deltar i en åtgärd, insats, aktivitet eller låter bli att söka en utbildning som personen blivit anvisad, anför regeringen.

– Vi vill se hur många gånger man kan utebli och hur många dagar man i så fall ska kunna bli av med ersättningen, säger Mats Persson till TT.

Han anser att dagens system är för slappt och inte tillräckligt poängterar den enskildes ansvar att söka arbete. Strängare krav och striktare regler tror regeringen ökar drivkraften hos arbetslösa att söka jobb och försörja sig på egen hand.

– I tider av hög arbetslöshet riskerar man som jobbsökande att fastna i långtida utanförskap om man inte gör vad man kan. Därför avser regeringen att strama åt regelverket och införa mer kännbara sanktioner för när en deltagare i arbetsmarknadspolitiska program på olika sätt missköter sitt arbetssökande, säger Mats Persson i pressmeddelandet.

Försäkringsombudsman Pia Edvall kommenterar regeringens utspel:

– Det hade varit bättre om man fokuserat på möjligheter och framtidstro. Det man presenterat är inte så konkret än så länge, men att man tar chansen att skära i våra gemensamma välfärdssystem märks ändå tydligt.

Mer krav

Regeringen räknar upp en rad åtgärder för att fler ska komma ut i arbetslivet. Dit hör en förändrad integrationspolitik, som också den ska baseras mer på krav för att nå ”språklig integration”,  att man kan tala, förstå, läsa och skriva på svenska.

Regeringen vill också se fler deltagare i arbetsmarknadsutbildningar. Arbetsförmedlingen har fått i uppdrag att ta fram en plan för hur det ska gå till.

När det gäller yrkesutbildning pekar regeringen på att man i år satsar 900 miljoner kronor av våra skattepengar på regional yrkesinriktad vuxenutbildning (regionalt yrkesvux). Det uppges innebära 11 000 nya platser inom yrkesutbildning för vuxna.

Öka kännedom

Forskning och rapporter från flera handikappförbund visar på svårigheterna för personer med funktionsnedsättning att få jobb och rätt anpassningar och hjälpmedel. Där nöjer sig regeringen med ännu ett uppdrag till Arbetsförmedlingen om att ”öka kännedomen om de insatser som finns tillgängliga” för dessa personer om de anställs.

Regeringen lyfter slutligen fram vad de kallar ”en bidragsreform för fler i arbete”. Mer konkret betyder det en förändring av statliga bidrag i tre delar. Ett så kallat bidragstak, som nu utreds, ska göra att bidragen inte är högre än inkomsten om man arbetar. Nysvenskar ska successivt kvalificera sig för att få ta del av den svenska välfärden och för att få försörjningsstöd ska ett aktivitetskrav införas.

– Att man satsar på att öka utbildningsutbudet med cirka 15 000 platser är bra, men det är en väldigt liten morot i ett paket som i övrigt bara består av piska i form av sanktioner och krav, säger Pia Edvall.

Bättre stöd i stället

Den statliga utredningen om ett bidragstak, som ska överlämnas till regeringen i morgon onsdag, möter kritik av Hugo Krantz, som forskar om socialt arbete. Han intervjuas i Tidningen Syre, där han varnar för att ett bidragstak skulle förändra grunden i välfärdsstaten. I stället för ytterligare begränsningar av försörjningsstödet borde resurserna öka till att ge bättre stöd och arbetsmarknadsutbildningar för gruppen, anser han.

Fotnot. Bidragstak innebär en snävare övre gräns för hur mycket ett hushåll kan få i ekonomiskt bistånd (tidigare socialbidrag). Regeringens inriktning är att genomföra åtstramningarna inom arbetslöshetsförsäkringen under detta år.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter:
    11 mars, 2025

    Det intresssanta i alla som "klagar på att arbetslösa är lata har troligen aldrig varit arbetslös själv eller haft TUR att bli anställd snabbt. Detta genomsyrar hela marknaden" de som är arbetslösa och inte får en anställning eller timtidsjobb kan bero många gånger på att de inte är gångbara pga personliga åsikter från intevjuare. Strama åt hela tiden ger inte mer jobb då ALLA jobb INTE FINNS egentligen, Finns de så beror det på att AG inte hittar rätt" enligt dem, då de vill ha en person som inte finns att få snabbt. Sedan kommer all den admin som ska utföras. AF är också således befolkad av personer som har "anhöriga som klienter och därmed tilldelas ersättning trots all lathet". Finns mycket att säga om saken men att bestraffa folk hela tiden leder ingenstans. Så alla som har ett jobb ta ledigt och ge "ditt jobb ett tag till en arbetslös. Börja städa elle plocka skräp själv ett tag.

  2. Peter Jansson:
    13 februari, 2025

    Det är alldeles för dålig kontroll av de som är arbetslösa.Det är även alldeles för dåligt stöd till de arbetslösa.Arbetsförmedlingen upplever jag som en kontrollverksamhet som inte klarar av att kontrollera att de arbetssökandena verkligen söker arbeten när de är arbetslösa och tar emot pengar från a-kassan.Det måste ställas krav på närvaro 8 timmar om dagen och utför de arbeten man blir tilldelad om man vill ha pengar från a-kassan.Jag kan garantera att alla kommer att göra precis vad de kan för att skaffa sig ett nytt arbete för att t.ex slippa städa offentliga toaletter eller utföra andra arbeten som de flesta inte vill utföra eller anser sig för fina för att utföra.Man skall stå till arbetsmarknadens förfogande och städa toaletter.Det borde alla som söker arbete klarar av utföra även om de inte vill arbeta med det.På vintern kan det vara t.ex snöskottning som gäller och det borde också alla som söker arbete klara av att skyffla snö med en spade, det är liksom ingen högskoleutbildning som behövs.Plocka skräp utefter vägarna och i våra städer och parker är också lämpligt för alla arbetssökande att kunna utföra om de vill ha ersättning från a-kassan.

Lästips:

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Transportarbetarens logga

80 jobb riskerar att förloras när Alviks trafik säger upp avtal

Arbetslöshet. Det Luleåbaserade transportföretaget Alviks trafik har sagt upp kontakten med Schenker, DSV och Tempcon Norrland. Nu riskerar 80 chaufförer att bli av med jobbet.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Avtal 2025
Flygvärdinna i mittgången på ett passagerarplan

Tio klubbar inom kabin klara

Kabin. Efter mycket arbete där även inslag av medling förekommit har Transport och Svenska Flygbranschen nu tecknat lokala avtal på tio olika företag. Det preliminära centrala avtalet är därmed permanent.

Avtal 2025
Närbild på ett däckbyte.

Stora förändringar med nytt gummiavtal

Gummiverkstadsavtalet. Schemalagda lördagar, ob, nytt 8-årssteg i lönetrappan – det nya, tvååriga avtalet innehåller flera grundläggande förändringar för anställda på däckverkstäder. Och ger upp till 2 400 kronor mer i lön under perioden.

Långa fängelsestraff i Think Pink-målet

Miljöbrott. Fängelse i sex år. Det blev straffet för den huvudmisstänkta kvinnan i Think Pink-härvan. Ytterligare fem personer döms till fängelse för kriminell avfallshantering med kopplingar till återvinningsbolaget.

Taxiföretag stoppat – levde inte upp till avtal

Servicetrafik. Felaktiga löner och synen på avtalade villkor fick facket att reagera. Nu har Region Gävleborg avslutat avtalet med ett av trafikföretagen som vunnit upphandling av skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst.

Avtal 2025
Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana

Hur blev nya bevakningsavtalet?

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Måndagen den 2 juni blev det klart med det nya, tvååriga kollektivavtalet för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Transportarbetaren hörde med några från förhandlingsdelegationen – vad de själva tycker och vilka reaktioner de mött.

”Kamerorna i rondbilarna ska bort!”

Säkerhet. Kamerorna inne i rondbilarna kom som en blixt från klar himmel, berättar en väktare på bevakningsbolaget Securitas. När integritetsskyddsmyndigheten nu granskar övervakningssystemet hoppas han: ”Att Securitas får en redig knäpp på näsan. Kamerorna ska bort!”

Medlare för fyra lokala kabinavtal

Kabinavtalet. Transports klubbar på fyra arbetsplatser och deras arbetsgivare har inte kommit överens om nya lokala avtal. Nu kopplas medlare in.

”Man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden”

Säkerhet. ”Vad är det som försiggår, undrade vi? Vad är övervakningssystemet i rondbilen till för? Det är bara om olyckan skulle vara framme, sa ledningen. Men inte var det så roligt, man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden när man kör”.

”Laglig grund saknas för så ingripande övervakning”

Säkerhet. (UPPDATERAD 25-06-05 och 25-06-09) Företag och andra verksamheter som övervakar med kameror är skyldiga att följa reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR) och kamerabevakningslagen. Från och med den 1 april 2025 krävs inte längre tillstånd, däremot är den som vill kamerabevaka nu skyldig att göra en intresseavvägning.

Kameraövervakning / Securitas logga / IMY:s logga

Securitas kameraövervakning av anställda granskas av IMY

Säkerhet. Ett 30-tal bevakningsanställda har lämnat in anmälningar till integritetskyddsmyndigheten (IMY). De upplever säkerhetsbolagets installation av kameror i rondbilarna som djupt kränkande. Nu har IMY beslutat granska övervakningen och om den skett enligt bestämmelserna i GDPR.

Avtal 2025

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Avtal 2025

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Avtal 2025

Avtal klara för alla bensinstationer

Bilvårdsanläggningar. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Fremia om ett nytt kollektivavtal för anställda vid vissa bensinstationer. Avtalet är tvåårigt och ger en sammanlagd löneökning för dem som får mest på 2 300 kronor, fördelat på två år.

Nytt stopp för Stockholms miljözon

Trafikpolitik. Efter flera turer i olika domstolar har förbudet mot diesel- och bensindrivna fordon i en zon åter mött motstånd. Länsstyrelsen säger nu nej till miljözonen i Stockholms innerstad.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

Transport vill minska arbetstiden genom lagstiftning

Arbetstid. Transportarbetareförbundet är helt överens med LO om det som framkommer i arbetstidsrapporten, att vi jobbar väldigt mycket jämfört med andra länder. Men vi har ett kongressbeslut om att Transport ska verka för lagstadgad sänkning av heltidsmåttet.