Regeringen höjer lönekrav

Politik. Lönekravet för arbetskraftsinvandrare dubbleras i höst. Det är regeringen och Sverigedemokraterna överens om. För flera tusen personer innebär det att utvisningshotet blir akut – många tidningsbud, som nästan alla jobbar deltid, hamnar under lönegolvet.

På torsdagen presenterade regeringen det nya försörjningskravet för att arbetskraftsinvandrare ska få jobba i Sverige. Det innebär att lönegolvet höjs från dagens 13000 kronor till 26560 kronor i månaden.

– Det innebär en dryg fördubbling mot dagens försörjningskrav, sa migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) vid en presskonferens.

Kravet ligger något under Tidöpartiernas mål på medianlönen; 33 200 kronor. Men lönegolvet kan komma att höjas ytterligare. Migrationsministern ser planen som en tvåstegsraket där det första steget ska börja gälla den 1 oktober.

Målet är att stoppa invandring till låglöneyrken. Sverigedemokraten Magnus Persson (SD) är arbetsmarknadsutskottets ordförande. Han pekar ut snabbmatspersonal, kök- och restaurangbiträden samt städare och hemtjänstpersonal som exempel på yrken där de genomsnittliga lönerna ligger under den föreslagna nivån.

Deltidsarbete

I en yrkesgrupp som Transport organiserar, tidningsbuden, tjänar också många under det nya lönegolvet. För tidningsbud med mer än två år i yrket ligger en heltidslön visserligen på runt 29 000 kronor. Men de allra flesta tidningsbud arbetar deltid och som en följd av tidningsbranschens omvandling riskerar många att förlora arbete eller tvingas gå ned i tjänstgöringsgrad.

Flera stora distributionsbolag har dragit ned på tid för tidningsbuden under senare år, bland annat Västsvensk Tidningsdistribution (VTD). I ett aktuellt ärende riskerar majoriteten av tidningsbuden i Bohuslän att förlora jobben, som en följd av att två morgontidningar i regionen upphör att komma ut som papperstidning, respektive halverar utgivningstakt.

– Det är självklart svårt för alla som riskerar att förlora jobbet, men ytterligare en tragedi är att många riskerar att utvisas då de inte längre uppfyller kraven för arbetstillstånd, säger Daniel Hilmér, ordförande för Transports avdelning 55 Bohuslän/Uddevalla.

Den nya organisationen i Bohuslän ska vara genomförd till den 1 oktober, samtidigt som de nya kraven på lägsta lön ska vara införda. Efter det väntar ytterligare skärpningar på lönenivån. En utredning ser just nu över hur lönekravet ska kunna höjas mer och samtidigt medge fler undantag. Klart i dag är att det kommer att gälla säsongsarbetare, som bärplockare, men även vårdpersonal kan i ett senare skede komma att undantas.

I dag tjänar drygt 70 procent av arbetskraftinvandrarna mer än 25 000 kronor i månaden, uppger nyhetsbyrån TT.  Förra året beviljade Migrationsverket 24 117 arbetstillstånd.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Kritik mot ytterligare höjning av inkomstkrav

Migrantarbetare. I höstas mer än fördubblade regeringen inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare. Nu föreslås ännu en höjning. Den som tjänar under 34 200 kronor i månaden riskerar både att förlora jobb och att utvisas om förslaget går igenom.

Utsikt från Lars-Gunnar Ivarssons fönster. Bilden är manipulerad. Originalet är ett foto av Lars-Gunnar Ivarsson.

Budet, bågarna och böckerna

Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.

MSB och Räddningstjänstens översvämning i Revinge. Foto: Martina Hansen

Översvämning skapar kaos i skånska Revinge

Tidningsbud. Översvämningen av Kävlingeån har orsakar störningar för diverse läsare av morgontidningar. Dammluckorna till Vombsjön öppnades för att minska vattenkaoset i Revingeby. Men kaoset blev mer omfattande än så.

Jobben räddade i Helsingborgs hamn

Hamn. Helsingborgs hamn har dragit tillbaka de sista varslen om uppsägning. Jobben räddades efter att Transport och Helsingborgs hamn har kommit överens om ett nytt skiftschema.

Kritik mot ytterligare höjning av inkomstkrav

Migrantarbetare. I höstas mer än fördubblade regeringen inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare. Nu föreslås ännu en höjning. Den som tjänar under 34 200 kronor i månaden riskerar både att förlora jobb och att utvisas om förslaget går igenom.

”Vi känner inte igen Transports bild av Unionen”

Flyg. Transportarbetareförbundet gick i förra veckan ut med att man är beredd att organisera flygvärdinnor och flygvärdar som vill byta fackförbund, från Unionen till Transport. ”Vi är förvånade och känner inte riktigt igen den bild som Transport förmedlar”.

Usel väghållning hotar knäcka yrkesförare

Vägtrafik. Växlande väderlek har lett till ovanligt många potthål och isiga vägar i år. Trafikverket varnar nu för att bilar kan skadas. Men inte bara fordon går sönder – vägstandarden knäcker yrkeschaufförer.

Lyftande flygplan

Flygvärdar och flygvärdinnor vill byta fack till Transport

Flyg. Under en längre tid har kabinanställda inom flyget kontaktat Transportarbetareförbundet. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack. – Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Finsk storstrejk fortsätter

Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.

Transport med i upprop för sänkt arbetstid

Politik. Fem fackförbund öppnar upp för lagstiftning om stänkt arbetstid i en debattartikel. Samtidigt förbereder Socialdemokraterna förslag om sänkt arbetstid med bibehållen lön.

Tuff väg väntar framtidens transportsystem

Teknik och trafik. Underhåll framför nyinvesteringar, effektivare koll på kostnader och klimatanpassning. Det är några inriktningar i Trafikverkets underlag för transportsystem på lång sikt.

Månadens stormöte
I panelen: Socialdemokratiska politikerna Kadir Kasirga, Gunilla Svantorp och Johan Danielsson samt Transports Jimmy Ovesson.

Här lyfter Transports frågor politiskt

Fackligt-politiskt. Det var högt tryck och många frågor när medlemmar digitalt mötte politiker på plats i LO-borgen. Ämnen för första stormötet: Reglering av taxibranschen och kontroll av yrkestrafiken så att mobilitetspakets regler verkligen följs.

Mattias Schulstad har sammanställt LO:s upphandlingsguide.

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Amazon riskerar böter för övervakning av anställda

Lager. Världens största e-handelsbolag, Amazon, hotas av böter på 363 miljoner kronor i Frankrike. Företaget går alldeles för långt i sin övervakning och kontroll av lagerarbetarna, menar den franska integritetsskyddsmyndigheten.

Förtroendevalda från Connect Bus på konferens i Askersund.. Foto: Mats Neander

Connectare knyter band på konferens

Facket. Förtroendevalda från Connect Bus i hela landet möttes efter nyår. Under konferensen lyftes en rad frågor – om kollektivavtal, organisering och rollen som förtroendevald.

Åkerier varnar: För få p-platser

Åkeri. Det finns för få parkerings- och omkopplingsplatser för den tunga godstrafiken. Det anser 93 procent av de företag som svarat på en enkätundersökning från Sveriges Åkeriföretag.

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.