Debatt hos LO under Almedalsveckans andra dag.

Piskad att ta deltid – i höst prövas frågan i AD

"Hyvlingen" blev Transports viktigaste fråga i avtalsrörelsen. Samma problem, alltså när arbetsgivare "hyvlar ner" tjänster till deltider, debatterades hos LO under Almedalsveckans andra dag. – Vi ser hur fenomenet exploderar på arbetsmarknaden, sa chefsjurist Dan Holke på LO-TCO Rättsskydd.

Hyvling är vanligt inom handeln, men också i flera av Transports branscher. Metoden kan användas redan när arbetsgivaren anställer. I stället för att erbjuda heltid får arbetstagare på exempelvis bensinstationer eller flygplatser bara deltid. Det ger arbetsgivaren stor flexibilitet att ringa in personal när det uppstår behov av mer folk.

På seminariet i Almedalen – som fackförbundens egen advokatbyrå, LO-TCO Rättsskydd, arrangerade – handlade hyvlingen främst om situationer där företag vill dra ner på bemanningen på grund av arbetsbrist. I stället för att säga upp någon eller några anställda har företag som Coop valt att låta nästan alla gå ner i tid.

Juristen Olov Östensson berättade att Rättsskyddet får fler och fler frågor från fackförbundet om hyvlingen:

– Vi har haft fall där arbetstagarna får två alternativ när arbetsgivaren ska dra ner. Antingen gå med på lägre anställningsgrad. Eller bli uppsagd på grund av arbetsbrist.

Enligt juristerna är rättsläget oklart när företag agerar som Coop och tvingar ner folk på deltid. Arbetsgivarsidan hävdar att det är fråga om en omplacering. Eftersom arbetsgivare har rätt att omplacera gäller heller inte uppsägningstid, turordningsregler och företrädesrätten i Lagen om anställningsskydd (Las).

Facket å sin sida anser att det handlar om en omreglering av arbetstagarnas anställningsvillkor. Den anställde har i praktiken blivit uppsagd och återanställd – med lägre arbetstidsmått. Med det synsättet gäller Las fullt ut.

Den 12-13 oktober tar Arbetsdomstolen (AD) upp ett ärende där frågan ställs på sin spets.

Rättsskyddets jurist Ulrika Edebrink anförde att ofrivillig deltid innebär stora problem för den som drabbas – inte minst ekonomiska. Men hon ansåg också att det leder till att arbetstagarna tystnar. Av rädsla för att inte få fler mertidstimmar, om man uppfattas som besvärlig.

På seminariet som hölls på förmiddagen i dag, måndag, blev det också en kort debatt – mellan Linda Palmetzhofer, förste vice ordförande i Handels, och Mattias Dahl, vd på arbetsgivarorganisationen Transportföretagen.

Dahl sa:

– Det finns mycket man kan säga i den här frågan. Det första är att vi inte kallar det hyvling. Fenomenet är heller inte utbrett, det är inget som är satt i system.

– Kom ihåg att arbetsgivare måste följa Las. Vid neddragningar säger lagen att de måste göra omplaceringsutredningar och försöka erbjuda anställda andra arbeten. Det kan innebära deltid.

Linda Palmetzhofer, Handels, gick till motattack:

– Det är självklart provocerande när arbetsgivare väljer att använda den här lösningen, utan att pröva andra vägar. Ofta råder det inte arbetsbrist över huvud taget, man vill bara ha fler personer på deltid. För att få större flexibilitet. Vi har sett att företag gör så här, och sedan nyanställer. På deltid.

Chefsjurist Dan Holke påminde om att fack och arbetsgivare inom handeln skrivit in i kollektivavtalet att heltid och tillsvidareanställning ska vara norm. Hur rimmar det med ICA Maxi på Gotland där bara 10–15 procent av personalen fått heltid, undrade han.

Mattias Dahl jobbade fram till i april som förhandlingschef på Svensk Handel. Han svarade:

– Vi vill helst att människor har heltid. Problemet är när lönsamheten viker.

Juristen Olov Östensson ansåg att det finns fall av hyvling som inneburit diskriminering. Det skedde på Coop i Örebro där några anställda med få anställningsår fick behålla sina heltidsjobb. Samtidigt som arbetskamrater med 40 år på Coop tvingades ner på deltid.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

”Skyddsombuden ska utses av fackförbunden”

Arbetsmiljö. Svenskt Näringsliv kritiserar Arbetsmiljöverkets rapport om skyddsombud. Men Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är nöjd med att myndigheten, som han säger, ”skött sitt uppdrag” och slagit fast att arbetsmiljölagen gäller och att skyddsombud ska utses av facket.

Pim van Dorpel, HRF. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kocken Pim van Dorpel föreslås leda LO

Facket. Valberedningen är klar med sitt förslag till ny ledning för LO. Pim van Dorpel föreslås bli ordförande. Han är i dag HRF:s vice ordförande.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

Rädsla för bråk – ett skäl till att inte bli skyddsombud

Arbetsmiljö. Rädsla för att göra sig osams med chefer och kollegor, dålig kunskap om vad uppdraget innebär, ont om tid och otrygga anställningsvillkor. Det är några av skälen till att färre arbetare inom LO-kollektivet tar uppdrag som skyddsombud på sina arbetsplatser.

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fokus på potthål i veckan

Trafiksäkerhet. Nationella potthålsveckan har inletts. Trafikanter uppmanas att anmäla skador i vägbanor till myndigheterna – potthål är ett växande problem i trafiken.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.