Hallå där!

Peder Wahlgren

… timmerbilsförare från Österåker, som i ett klipp på Instagram ryter till om trafikvett och onödiga, farliga omkörningar som kan leda till olyckor.

Peder Wahlgren från Österåker kör timmerbil sen nio år. Han har varit lastbilsförare i femton år och pratar om trafikvett.
Timmerbilsförare Peder Wahlgren. Foto: Privat

Vad tog du upp i ditt Instagram-inlägg?

– Jag kom körande med min timmerbil på väg 55 mellan Malmköping och Flen. På den sista 2+1-sträckan blev jag omkörd av flera bilar. Bara några kilometer senare skulle två av dem göra en vänstersväng. De stoppade upp trafiken och alla fick tvärnita eftersom de här förarna inte tänkte sig för.

Hur mycket vägde din timmerbil vid incidenten?

– 64 ton. Jag hann bromsa den här gången, som tur var. Men om det varit halt hade jag definitivt inte fått stopp på timmerbilen utan fått vika av, ner i diket. Är det halt så är det halt, oavsett om jag bromsar.

Du gillar inte körstilen att först köra om för att strax därpå svänga vänster?

– Nej, det är oansvarigt, men händer väldigt ofta. Folk ska absolut om, även om de snart ska svänga av och inte tjänar något på det. Attityden hos vissa är helt åt fanders, där finns inget samspel alls. De allra flesta sköter sig ju, men så finns det de som kör med livet som insats och ska fram till varje pris. De som tror att det är bråttom.

Vintern är här med halka och snö. Vad kan hända om du bromsar hårt med timmerbilen?

– Bromsar jag för hårt kan timmer, som är glatt, lätt glida av. Det har hänt några gånger.

Du säger att tungbilsförare har särskilt ansvar i trafiken?

– Ja, ju högre behörighet desto mer ansvar. Det är väldigt logiskt med all utbildning vi har.

 Hur är det att ha vägen som arbetsmiljö?

– För det mesta är det bra. De flesta visar respekt och hänsyn, men det är busarna man kommer i håg. Om alla tar det lugnt och framför allt håller avstånd så kan vi rädda många situationer. Det är mänskligt att göra fel, men man får aldrig göra planerade fel.

Något mer råd?

– Ge er inte ut om det är för jäkligt väder! Då tänker jag både på åkare, kollegor och allmänhet.

Är du rädd på vägen någon gång?

– Det var länge sen. Jag har kört lastbil i femton år och timmer i nio ungefär. Men jag har stor respekt för det jag gör och inser vad jag har i händerna. Fast det är klart att man sitter på helspänn ibland när det är ishalka och man inte vet vilket håll man glider åt. Men vi har sandlåda med oss på timmerbilen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Insänt logga

Trött på hänsynslösa förare!

Insändare. Jag bor efter vägen i Bergvik, en liten by i Gävleborg. Just nu leder de om E4 på en väg med bitvis 40 kilometer i timmen som hastighetsbegränsning. Tyvärr är det inte många lastbilar och personbilar som respekterar hastigheten.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Magnus Wainebro

...busschaufför som tillsammans med branschkollegor firas med en egen dag i dag, den 18 mars.

Anna Almqvist, LO-ekonom som skrivit rapporten Makteliten.

Anna Almqvist

…LO-ekonom och författare till rapporten Makt­eliten. Den visar att eliten i storföretagen tjänar 73 gånger så mycket som en lastbilschaufför.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.