
Ny anläggning för att förstöra lustgastuber byggs
Miljö. 2024 samlade Renova in 40 000 lustgastuber i Göteborgsregionen och skickade i väg. Nu satsar miljöföretaget i stället på en egen anläggning där den miljöförstörande gasen bryts ner till kväve och syre, innan den släpps ut i luften.

Renova håller just på och bygger och installerar den maskin som ska ta emot och behandla lustgastuberna som samlas in, berättar produktionschef Nanna Bergendahl på företaget i region Göteborg.
– Vi beräknar att börja använda maskinen om en till två veckor, säger hon.
Naturvårdsverket bidrar med 50 procent av kostnaden inom ramen för Klimatklivet. Ett initiativ som ger ekonomiskt stöd till investeringar, vilka bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser – som bidrar till uppvärmningen av jorden
Att anläggningen byggs har två skäl, förklarar Nanna Bergendahl.
– Dels är behållarna många, dels vill vi ha koll på behandlingen av dem. Metoden som används är patenterad och bryter ner lustgas till kväve och syre innan den släpps ut i luften. Lustgas som släpps ut är en 300 gånger starkare växthusgas än koldioxid, säger hon.
Tuber kan explodera
Behandlingsanläggningen kommer att ta emot alla lustgastuber som samlas in på ”rätt sätt”, enligt reglerna. Det innebär att flaskorna klassas som farligt avfall och därför ska lämnas på exempelvis återvinningscentraler.
Problemet med tuber som felaktigt kastas i bland annat hushållssoporna kvarstår dock. Tuberna kan explodera och skada miljöarbetare och förbipasserande när de trycks ihop i vaggan på sopbilar. Flaskorna skadar också kommunernas förbränningsanläggningar när de exploderar i ugnarna, något Transportarbetaren skrivit om i flera tidigare artiklar.
– För tuber som hanteras fel blir det ingen förändring, det krävs att de slängs som farligt avfall. Det jag kan tillägga är att lustgasbehållare som upplevs som tomma har cirka 15 procent lustgas kvar. Tidigare har restgasen i behållarna släppts ut i luften, men nu destruerar vi lustgasen själva i stället för att skicka iväg behållarna, säger Nanna Bergendahl.
Ny lag på väg
Lustgas är i dag inte narkotikaklassat eller förbjudet att använda i berusningssyfte. Men efter en statlig utredningen har regeringen tagit fram ett förslag som bland annat innebär förbud att sälja lustgas till unga under 18 år. Beslut är inte fattat, men den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
– Allt som kan förhindra att det blir så mycket lustgasbehållare är bra. Efter att förbud mot lustgas infördes i England och Holland blev det lite färre flaskor som slängdes. Men i de som slängs finns det lite mer lustgas kvar än tidigare, säger Nanna Bergendahl.

Är Sverige sena att införa förbud?
– Det kan man kanske säga. Det finns två vägar som vi kan behandla lustgastuberna på, de som hanteras rätt är ett spår och de som hamnar fel är ett annat. De felsorterade är svåra att åtgärda, säger Nanna Bergendahl.
I Transportarbetaren har miljöarbetare på Renova i Göteborg tidigare efterlyst mer information till hushåll och fastighetsägare från kommunen. Kommunernas gemensamma organisation Avfall Sverige har även lyft möjligheten att lämna pant på insamlade tuber, något som renhållare och skyddsombud välkomnat.