Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.
Close
Lustgastuber som hamnar i vaggan på sopbilar kan explodera, fara ut och skada miljöarbetare och förbipasserande.
Close

Ny anläggning för att förstöra lustgastuber byggs

Miljö. 2024 samlade Renova in 40 000 lustgastuber i Göteborgsregionen och skickade i väg. Nu satsar miljöföretaget i stället på en egen anläggning där den miljöförstörande gasen bryts ner till kväve och syre, innan den släpps ut i luften.

Lustgastub som lämnats vid en offentlig soptunna. Foto: Justina Öster

Renova håller just på och bygger och installerar den maskin som ska ta emot och behandla lustgastuberna som samlas in, berättar produktionschef Nanna Bergendahl på företaget i region Göteborg.

– Vi beräknar att börja använda maskinen om en till två veckor, säger hon.

Naturvårdsverket bidrar med 50 procent av kostnaden inom ramen för Klimatklivet. Ett initiativ som ger ekonomiskt stöd till investeringar, vilka bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser – som bidrar till uppvärmningen av jorden

Att anläggningen byggs har två skäl, förklarar Nanna Bergendahl.

– Dels är behållarna många, dels vill vi ha koll på behandlingen av dem. Metoden som används är patenterad och bryter ner lustgas till kväve och syre innan den släpps ut i luften. Lustgas som släpps ut är en 300 gånger starkare växthusgas än koldioxid, säger hon.

Tuber kan explodera

Behandlingsanläggningen kommer att ta emot alla lustgastuber som samlas in på ”rätt sätt”, enligt reglerna. Det innebär att flaskorna klassas som farligt avfall och därför ska lämnas på exempelvis återvinningscentraler.

Problemet med tuber som felaktigt kastas i bland annat hushållssoporna kvarstår dock. Tuberna kan explodera och skada miljöarbetare och förbipasserande när de trycks ihop i vaggan på sopbilar. Flaskorna skadar också kommunernas förbränningsanläggningar när de exploderar i ugnarna, något Transportarbetaren skrivit om i flera tidigare artiklar.

– För tuber som hanteras fel blir det ingen förändring, det krävs att de slängs som farligt avfall. Det jag kan tillägga är att lustgasbehållare som upplevs som tomma har cirka 15 procent lustgas kvar. Tidigare har restgasen i behållarna släppts ut i luften, men nu destruerar vi lustgasen själva i stället för att skicka iväg behållarna, säger Nanna Bergendahl.

Ny lag på väg

Lustgas är i dag inte narkotikaklassat eller förbjudet att använda i berusningssyfte. Men efter en statlig utredningen har regeringen tagit fram ett förslag som bland annat innebär förbud att sälja lustgas till unga under 18 år. Beslut är inte fattat, men den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

– Allt som kan förhindra att det blir så mycket lustgasbehållare är bra. Efter att förbud mot lustgas infördes i England och Holland blev det lite färre flaskor som slängdes. Men i de som slängs finns det lite mer lustgas kvar än tidigare, säger Nanna Bergendahl.

Lustgastuber är farligt avfall och ska lämnas in till återvinningscentraler. Foto: Justina Öster

Är Sverige sena att införa förbud?

– Det kan man kanske säga. Det finns två vägar som vi kan behandla lustgastuberna på, de som hanteras rätt är ett spår och de som hamnar fel är ett annat. De felsorterade är svåra att åtgärda, säger Nanna Bergendahl.

I Transportarbetaren har miljöarbetare på Renova i Göteborg tidigare efterlyst mer information till hushåll och fastighetsägare från kommunen. Kommunernas gemensamma organisation Avfall Sverige har även lyft möjligheten att lämna pant på insamlade tuber, något som renhållare och skyddsombud välkomnat.

Lustgas kan ge allvarliga hälsoproblem

Lustgas är en växthusgas, som används inom sjukvården vid bland annat förlossningar. Den är då blandad med syrgas. Lustgas används också som drivgas i livsmedelsprodukter, främst i så kallade gräddsifoner, som via en lustgaspatron förvandlar flytande grädde till vispad.

Lustgas som används i berusningssyfte är koncentrerad, saknar alltså syre, och kan därför innebära stora hälsorisker. Gasen är väldigt kall och kan ge köldskador i munnen, matstrupen och luftvägarna. Den kan ge svårigheter att andas och svälja en lång tid efteråt.

Drar man in koncentrerad lustgas får man inget syre vilket innebär att man kan bli yr och svimma.

Vid inandning av lustgas förstörs vitamin B12 i kroppen. Görs det upprepade gånger kan nervsystemet skadas. Det kan ge känselbortfall, domningar och nedsatt kraft i fingrar, händer, armar och ben liksom att man kissar på sig. Man kan också få svårt att stå och gå, psykos och kognitiv nedsättning som påminner om demens.

Att ta vitamin B12 som kompenserande kosttillskott hjälper inte, all vitamin B12 i kroppen förstörs av lustgas.

(Källa: Folkhälsomyndigheten)

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Det är bra om cheferna har lite extra koll på oss med diagnos så att vi inte kör på för hårt och går in i väggen”, säger Cindy Wannberg. Foto: Justina Öster

”Våga be om hjälp, fråga och säg ifrån”

Drömjobbet. Många VET vad adhd är, men FÖRSTÅR ändå inte vad det är. Man känner sig ensam och annorlunda, men vill man något ska man jobba för det, tycker Cindy Wannberg. Själv kämpade hon hårt för att uppnå sin dröm – att köra lastbil.

Första lastbilen som går på solenergi på väg

Åkeri. Här rullar den första lastbilen som drivs av solenergi – i kommersiell drift på svensk väg. Den specialbyggda dragbilen och trailern täckt med solceller har tagits fram genom ett forskningsprojekt.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Avtal 2025
Flygvärdinna i mittgången på ett passagerarplan

Tio klubbar inom kabin klara

Kabin. Efter mycket arbete där även inslag av medling förekommit har Transport och Svenska Flygbranschen nu tecknat lokala avtal på tio olika företag. Det preliminära centrala avtalet är därmed permanent.

Avtal 2025
Närbild på ett däckbyte.

Stora förändringar med nytt gummiavtal

Gummiverkstadsavtalet. Schemalagda lördagar, ob, nytt 8-årssteg i lönetrappan – det nya, tvååriga avtalet innehåller flera grundläggande förändringar för anställda på däckverkstäder. Och ger upp till 2 400 kronor mer i lön under perioden.

Långa fängelsestraff i Think Pink-målet

Miljöbrott. Fängelse i sex år. Det blev straffet för den huvudmisstänkta kvinnan i Think Pink-härvan. Ytterligare fem personer döms till fängelse för kriminell avfallshantering med kopplingar till återvinningsbolaget.

Taxiföretag stoppat – levde inte upp till avtal

Servicetrafik. Felaktiga löner och synen på avtalade villkor fick facket att reagera. Nu har Region Gävleborg avslutat avtalet med ett av trafikföretagen som vunnit upphandling av skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst.

Avtal 2025
Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana

Hur blev nya bevakningsavtalet?

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Måndagen den 2 juni blev det klart med det nya, tvååriga kollektivavtalet för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Transportarbetaren hörde med några från förhandlingsdelegationen – vad de själva tycker och vilka reaktioner de mött.

”Kamerorna i rondbilarna ska bort!”

Säkerhet. Kamerorna inne i rondbilarna kom som en blixt från klar himmel, berättar en väktare på bevakningsbolaget Securitas. När integritetsskyddsmyndigheten nu granskar övervakningssystemet hoppas han: ”Att Securitas får en redig knäpp på näsan. Kamerorna ska bort!”

Medlare för fyra lokala kabinavtal

Kabinavtalet. Transports klubbar på fyra arbetsplatser och deras arbetsgivare har inte kommit överens om nya lokala avtal. Nu kopplas medlare in.

”Man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden”

Säkerhet. ”Vad är det som försiggår, undrade vi? Vad är övervakningssystemet i rondbilen till för? Det är bara om olyckan skulle vara framme, sa ledningen. Men inte var det så roligt, man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden när man kör”.

”Laglig grund saknas för så ingripande övervakning”

Säkerhet. (UPPDATERAD 25-06-05 och 25-06-09) Företag och andra verksamheter som övervakar med kameror är skyldiga att följa reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR) och kamerabevakningslagen. Från och med den 1 april 2025 krävs inte längre tillstånd, däremot är den som vill kamerabevaka nu skyldig att göra en intresseavvägning.

Kameraövervakning / Securitas logga / IMY:s logga

Securitas kameraövervakning av anställda granskas av IMY

Säkerhet. Ett 30-tal bevakningsanställda har lämnat in anmälningar till integritetskyddsmyndigheten (IMY). De upplever säkerhetsbolagets installation av kameror i rondbilarna som djupt kränkande. Nu har IMY beslutat granska övervakningen och om den skett enligt bestämmelserna i GDPR.

Avtal 2025

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Avtal 2025

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Avtal 2025

Avtal klara för alla bensinstationer

Bilvårdsanläggningar. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Fremia om ett nytt kollektivavtal för anställda vid vissa bensinstationer. Avtalet är tvåårigt och ger en sammanlagd löneökning för dem som får mest på 2 300 kronor, fördelat på två år.

Nytt stopp för Stockholms miljözon

Trafikpolitik. Efter flera turer i olika domstolar har förbudet mot diesel- och bensindrivna fordon i en zon åter mött motstånd. Länsstyrelsen säger nu nej till miljözonen i Stockholms innerstad.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

Transport vill minska arbetstiden genom lagstiftning

Arbetstid. Transportarbetareförbundet är helt överens med LO om det som framkommer i arbetstidsrapporten, att vi jobbar väldigt mycket jämfört med andra länder. Men vi har ett kongressbeslut om att Transport ska verka för lagstadgad sänkning av heltidsmåttet.