Två väktare i Stockholms tunnelbana.

Löneavtal klart för bevakningsanställda

En uppgörelse på 13 månader och 593 kronor mer till alla. Även nyanställda. Det blev facit när Transports näst största medlemsgrupp, de bevakningsanställda, fick ett nytt avtal i dag, onsdag. – Vi gör en låglönesatsning. Det är viktigt i en bransch där det kommit in mängder av nyanställda, säger Transports ordförande Lars Lindgren.

I bevakningsföretagen jobbar omkring 18 000 väktare, ordningsvakter, butikskontrollanter, p-vakter och säkerhetspersonal inom flyget.

Förhandlingarna om ett nytt avtal startade i slutet av april. Parterna – Transport och Almega – hamnade snabbt på kollisionskurs när det gäller ingångslöner och arbetstidsregler.

I det nya avtalet lyckades facket strama åt villkoren när bevakningsföretagen vill ändra i schemat. Transports ombudsman Jerker Nilsson säger:

– I avtalsdelegationen kom det fram hårresande exempel på hur företag dribblar med arbetstiderna. Det skapar enorm osäkerhet för den anställde. Nu har reglerna både skärpts och förtydligats.

– Förskjutning av arbetstiden (FA) får bara användas när arbetsgivaren har godtagbara skäl. Förskjutningen får heller inte syfta till en permanent ändring av det ordinarie schemat.

I avtalet höjs ersättningen rejält vid FA-tid. Från 12 till 15 kronor per timme. Jerker Nilsson påminner om att möjligheten att använda FA-tid är begränsad till heltidsanställda.

Facket noterar flera andra förbättringar. En handlar om läkarintyg. Nytt är att arbetsgivaren bara kan begära intyg om det finns ”skäl härtill”. Precis som tidigare gäller att arbetsgivaren ska ersätta kostnaderna för intyget.

I avtalet finns regler om restid och restidsersättning när exempelvis väktare jobbar på annat ställe än den ordinarie stationeringsorten.

Där framgår att personalen, förutom milersättning, ska ha timlön om resan tar mer än 30 minuter. Tvister har uppstått om regelverket. Avtalet förtydligar att timlön ska utgå för hela restiden – när den pågått mer än en halvtimme.

Åtskilliga vakter och väktare använder hund i tjänsten. Ersättningen har varit en stridsfråga länge, konstaterar Jerker Nilsson:

– Senast vi fick igenom en höjning var i avtalsrörelsen 2011. Nu höjs den med 2,38 procent, precis som lönerna i övrigt. Vår uppfattning är dessutom att hundvårdsersättningen i fortsättningen ska konsekvenshöjas på precis samma sätt som ob- och övertid.

Vilka krav fick arbetsgivarna igenom vid förhandlingsbordet?

– Det enda vi bjöd på, förutom fredsplikten, är en möjlighet för bevakningsföretagen att ”skicka ut” arbetsscheman digitalt, i stället för i pappersform som det stod tidigare.

– Nu kan det ske antingen via exempelvis mejl eller genom att den anställda loggar in sig. Men väljer man inloggning måste arbetsgivaren naturligtvis se till att personalen vet när det måste göras.

Jerker Nilsson tycker att uppgörelsen är ett bra första steg mot mer ordning och reda när handlar om arbetstider och schemaläggning. Transports ordförande Lars Lindgren håller med:

– Jag är också nöjd med att lönerna höjs med 593 kronor i alla löneklasser, även den lägsta. I Transport har vi traditionellt värnat bra ingångslöner. I bevakningsbranschen har den tyvärr halkat efter de första 15 månaderna av anställningen. Därefter kommer ett rejält lönelyft.

– Nu har vi haft en flyktingström som medfört många nya jobb i bevakningsbranschen. Då är det extra viktigt att vi inte gör som Svenskt Näringsliv vill, sänker ingångslönen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fokus på potthål i veckan

Trafiksäkerhet. Nationella potthålsveckan har inletts. Trafikanter uppmanas att anmäla skador i vägbanor till myndigheterna – potthål är ett växande problem i trafiken.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.