Marita Ulvskog
Close
Marita Ulvskog är nöjd med dagens beslut att lika lön för lika arbete ska gälla på en plats – oavsett från vilket EU-land den anställda kommer från.
Close

Lika lönprincipen – slutligt godkänd i EU

UPPDATERAD. EU har med stor majoritet beslutat att lika lön för lika arbete ska gälla i hela unionen. Med detta ska dumpning av arbetarnas villkor hejdas, enligt EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S). Transportsektorn är dock undantagen – där pågår diskussionerna fortfarande.

Dagens omröstning i EU-parlamentet slår fast vad som gäller när anställda i ett EU-land tillfälligt skickas till ett annat land i unionen för att arbeta. Detta kallas utstationering och omröstningen gällde EU:s utstationeringsdirektiv.

– Med de nya reglerna blir det bättre ordning och reda på arbetsmarknaden i EU, säger Marita Ulvskog strax efter omröstningen. Lika lön för lika arbete ska gälla på samma plats i unionen.

Hon är nöjd med röstsiffrorna: 456 för att anta det föreslagna utstationeringsdirektivet. 147 emot. Och 49 ledamöter som avstod från att rösta.

– Med de här reglerna skulle det aldrig ha blivit någon Lavaldom, säger hon.

(Alltså när EU:s domstol och svenska Arbetsdomstolen kom fram till att Byggnads och Elektrikernas blockad mot ett skolbygge i Vaxholm inte var tillåten. De svenska facken hade krävt att svenska kollektivavtal skulle gälla.)

Det nya utstationeringsdirektivet gäller dock inte i transportsektorn. Där pågår en parallell process om ett helt paket med ändringar av reglerna kring kör- och vilotider, cabotage och utstationering.

Men det har inte hunnit lika långt i EU-byråkratin. En omröstning är på gång i transportutskottet nu på måndag och därefter hamnar det så kallade vägpaketet i parlamentet, kommissionen och rådet, där det sitter ministrar från unionens länder.

– Dagens beslut är en bra grund för diskussionen i transportutskottet, säger Marita Ulvskog som sitter i just det utskottet.

Nu har EU-länderna två år på sig att införa de nya reglerna i sina nationella lagar.

Det nya direktivet slår fast att arbetsgivaren ska betala resor, uppehälle och logi för sina utstationerade anställda. Där står också att en utstationering kan pågå i ett år, med en möjlighet att förlänga perioden med ytterligare sex månader. Sedan ska värdlandets arbetsmarknadsregler gälla fullt ut.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.

CSG-anställda har inte fått sin lön

Bevakning. Väktare och ordningsvakter som jobbar på CSG har inte fått sin lön. Företaget är i rekonstruktion och lönekontoret hänvisar till statliga lönegarantin och länsstyrelsen.

25 år sen tunnelbranden i Mont Blanc
Collage med tidningsurklipp och skärmdumpar med artiklar om olyckan i Mont Blanctunneln 1999.

Lastbil orsakade katastrofen i Alperna 1999

Åkeri. Mitt i den 11 kilometer långa tunneln började Volvo-lastbilen brinna. Några minuter senare var 50 fordon fångade i den giftiga röken. Nu är det 25 år sen branden i Mont Blanctunneln krävde 39 liv.

CSG och Nordic Level Security i rekonstruktion

Bevakning. CSG och Nordic Level Security är i rekonstruktion, bara månader efter att bolagen köptes upp av Anzen Security Group AB. De två bolagen har 98 miljoner kronor i skatteanstånd som ska betalas i höst.

Hallå där!

Magnus Wainebro

...busschaufför som tillsammans med branschkollegor firas med en egen dag i dag, den 18 mars.

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Misstänkt insider nekar till allt

Rättsfall. På måndagen inleddes rättegången mot den hamnarbetare som är misstänkt för inblandning i omfattande kokainsmuggling kopplad till hamnen i Helsingborg. Mannen själv säger sig inte vara inblandad i något av det han anklagas för.

Närbild på ett däckbyte.

Mycket fusk i liten verkstad?

Däckverkstad. Så var det högsäsong för byte igen – den sista mars kan vinterdäcken tas av. I höstas granskade Skatteverket företag i branschen för att komma åt fusk.

Lastbil med ny front före krocktest med personbil. Foto: Trafikverket

Ny front på lastbilar kan rädda liv

Teknik och trafik. En ny stötdämpande lastbilsfront kan mildra personskador och rädda liv – vid en krock mellan en personbil och en lastbil. Forskare vid Chalmers har konstruerat en prototyp som Trafikverket krocktestat, med positivt resultat enligt myndigheten.

Transport stämmer UPS om handdatorer

Arbetsrätt. UPS-chaufförernas handdatorer används till tidrapporteringen. Den som är utloggad får löneavdrag. Helt fel anser Transport som stämmer UPS och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i Arbetsdomstolen.