Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, kallad Europadomstolen, ligger i Strasbourg. Varje år inkommer över 50 000 klagomål från personer och organisationer i Europarådets 46 medlemsstater.
Close
Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, kallad Europadomstolen, ligger i Strasbourg. Varje år inkommer över 50 000 klagomål från personer och organisationer i Europarådets 46 medlemsstater.
Close
Europadomstolen

Här prövas misstänkta brott mot mänskliga rättigheter

Juridik. När Högsta domstolen nekade Transport prövning av rätten att utesluta en SD-politiker tog förbundet ärendet till Europadomstolen. Men väntan på besked om klagomål kommer att behandlas är ofta lång.

Europadomstolen med sin karaktäristiska cylinderform ligger centralt i de så kallade EU-kvarteren i Strasbourg. På andra sidan Ill-floden ligger Europaparlamentet, ett par kilometer bort rinner Ill ut i Rhen vars vatten utgör gräns mellan Frankrike och Tyskland här.

Men EU-domstolen, som Europadomstolen ofta förväxlas med, ligger inte här. Den ligger i Luxemburg.

Domstolens uppgift är att granska påstådda brott mot den Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna. Enskilda personer, organisationer och företag som anser att staten kränkt deras rättigheter enligt Europakonventionen kan vända sig hit med klagomål. Domstolen ”täcker” samtliga Europarådets 46 medlemsstater.

Uteslutningsärende

I september 2023 beslutade Transports förbundsstyrelse enhälligt att ta frågan om rätten att utesluta en medlem till Europadomstolen. Det handlar om en lastbilschaufför som för Sverigedemokraterna valts in i Kiruna kommunfullmäktige 2018. Beslutet att vända sig till den internationella domstolen togs efter att såväl tingsrätt som hovrätt slagit fast att uteslutningen var fel och Högsta domstolen avslagit Transports ansökan om prövning.

Lång väntan

Efter ett och ett halvt år har Europadomstolen ännu inte kommit med besked om ifall ärendet kommer att prövas; Transports rätt att utesluta en medlem som arbetar politiskt mot det förbundet står för.

Annett Olofsson, LO-TCO rättsskydd. Foto: LO-TCO rättsskydd
Annett Olofsson. Foto: LO-TCO rättsskydd

– Jag tar kontakt med domstolen en gång i månaden för att få veta om de kommer att ta upp det, säger Annett Olofsson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

Hon är en av de två jurister som företrädde Transport i den svenska rättsprocessen.

– En kollega, som klagade till Europadomstolen för ett annat förbund, fick vänta i över fyra år. Kanske hinner jag gå i pension…, säger Annett Olofsson.

HF:s klagomål prövas

Europadomstolen har däremot beslutat att gå vidare med ett av Hamnarbetarförbundets (HF:s) klagomål.

Enligt HF handlar det om en kränkning av föreningsrätten att det inte är möjligt att utkräva sanktioner för brott mot förbundets kollektivavtal. Det är dock ett andrahandsavtal, till skillnad från Transports hamn- och stuveriavtal, vilket enligt Arbetsdomstolens praxis inte ger rätt till skadestånd för avtalsbrott.

Domstolen har nu bett Sveriges regering yttra sig om ifall Hamnarbetarförbundets föreningsrätt kränks enligt Europakonventionen. Hamnarbetarförbundet har tidigare vänt sig till Europadomstolen med andra ärenden som rör Arbetsdomstolen, men som avvisats på grund av formella fel.

En dom i Europadomstolen är bindande för den berörda staten. Men Europadomstolen är inte en överinstans till nationella domstolar och saknar möjlighet att upphäva ett beslut fattat av ett lands rättsinstans. Det betyder att domar står fast.

Alltmer populär domstol

Förhandling i domstolen, stora avdelningen. Foto: Europeiska unionens domstol
Förhandling i domstolen, stora avdelningen. Foto: Europeiska unionens domstol

Juridik. Domstolen i Strasbourg kan sägas vara offer för sin egen framgång – varje år inkommer över 50 000 klagomål. Över hälften rör rätten till opartisk rättegång, inom rimlig tid, för en brottsmisstänkt.

Europadomstolens mål är att fatta beslut om ifall ett ärende ska tas upp inom tre år från det att ett klagomål kommit in. Men det är inte alltid möjligt. Allt fler, både privatpersoner och organisationer, vänder sig hit i hopp om rättvis prövning.

Domar mot Sverige har i flera fall lett till utbetalning av ersättning till den klagande och även till förändringar i svensk lagstiftning. Det rör bland annat ökad möjlighet att få fall prövade i domstol.

Ett exempel, från 2006: En arkitekt som ville bygga ett hus på sina föräldrars tomt drog regeringen inför rätta när han efter ett otal turer inte fick rätt mot Lunds kommun. Den mångåriga tvisten om bygglov slutade med att Europadomstolen dömde den svenska regeringen för att på flera punkter ha brutit mot konventionen om de mänskliga rättigheterna.

Ryssland värst

Jämfört med övriga 46 länder i Europarådet som domstolen har jurisdiktion över är antalet fällningar mot Sverige få, 40 hittills. Bara åtta stater har färre fällningar. Värst är Ryssland med över 3 500 fällningar, följt av Turkiet med nästan lika många.

Offentliga förhandlingar som hålls i domstolen sänds på dess hemsida dagligen. Juristernas överläggningar är däremot alltid hemliga.

Europarådet är en samarbetsorganisation med 46 medlemsstater med säte i Strasbourg. Organisationens verksamhet är helt skild från EU. Sverige tillhör de länder som grundade rådet år 1949.

(Källa: Europarådet för mänskliga rättigheter: 50 frågor om domstolen.)

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

LO:s man om makt och möjligheter

Politik. Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Foodorabud på moped åker på snöig innerstadsgata i Stockholm

Ett steg mot bättre villkor för plattformsarbetare

Gigarbetare. Regeringen tar hjälp av arbetsmarknadens parter för att förbättra plattformsarbetarnas villkor. Utredare tillsatt för att få en svensk lag på plats.

Kultur
Många har en sorts ekonomiskt konto-tänkande, som ifall vi sätter in ”god” konsumtion som jeans i ekologisk bomull på vårt konto så kan vi göra uttag för mer miljöförstörande köp och handlingar. Men så fungerar det inte, menar Nina Wormbs.

Vilka är dina ursäkter?

Miljötänk. Vi vet så mycket om klimatkrisen, ändå lever vi på som förut. Vilka är dina ursäkter för att inte leva mer hållbart?

Svarta pengar
Börje Jönsson åkeri, Stay fresh och Thomas betong AB har försett Skatteverket med underlag som visar att ”Peters” företag borde ha betalat löner i Sverige. Foto: Shutterstock

Välkommen till ”Scam trans”!

Åkeri. Ett företag som hyrt ut personal till Börje Jönsson åkeri, Stay fresh och Thomas betong hade hängavtal, men valde ändå att låta pengarna runda ett bosniskt företag och betala svart. Grundaren av Scan trans d.o.o. tycker att Skatteverket behandlat honom ”skitigt”.

Arbetsmiljö
Johan Duvskog är huvudskyddsombud och Jessica Karlsson skyddsombud. De vill samverka kring arbetsmiljön på Prezero, men tycker inte att ledningen lyssnar.

Stress och press på Prezero

Miljöarbetare. ”Det bästa med Prezero är omhändertagandet av personalen”, säger Malmöregionens chef i företagets interntidning. Flera miljöarbetare vittnar tvärtemot om övervakning, hot och stress.

Snabbkoll
Rättigheter och skyldigheter. Illustration: Mattias Käll

Håll koll på dina rättigheter – och skyldigheter

Anställd. Det kör ihop sig på jobbet och du vänder dig till facket. Får arbetsgivaren verkligen göra så här? Som anställda har vi många rättigheter – men också skyldigheter.

Kultur
Kiruna Folkets hus när verksamheten var i gång. Foto: Lars Sjölund

Farväl till Folkets hus?

Organisering. En gång arbetarrörelsens egen mötesplats, blomstrande och med central roll för folkbildningen. I dag på väg att försvinna. De senaste tjugo åren har vart tredje Folkets hus lagts ned.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Drönarpilot
En vanlig arbetsdag i livet som kraftlinjeinspektör. Foto: Michael Moe

Michael inspekterar på höga höjder

Ny teknik. Drönare blir allt vanligare och kommer i framtiden att kunna användas mer och mer för olika typer av transporter. Vilka är möjligheterna, och vilka hinder finns det på vägen? Kommer vi kanske snart att kunna åka drönartaxi om persontransporter blir verklighet?