
Här prövas misstänkta brott mot mänskliga rättigheter
Juridik. När Högsta domstolen nekade Transport prövning av rätten att utesluta en SD-politiker tog förbundet ärendet till Europadomstolen. Men väntan på besked om klagomål kommer att behandlas är ofta lång.
Europadomstolen med sin karaktäristiska cylinderform ligger centralt i de så kallade EU-kvarteren i Strasbourg. På andra sidan Ill-floden ligger Europaparlamentet, ett par kilometer bort rinner Ill ut i Rhen vars vatten utgör gräns mellan Frankrike och Tyskland här.
Men EU-domstolen, som Europadomstolen ofta förväxlas med, ligger inte här. Den ligger i Luxemburg.
Domstolens uppgift är att granska påstådda brott mot den Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna. Enskilda personer, organisationer och företag som anser att staten kränkt deras rättigheter enligt Europakonventionen kan vända sig hit med klagomål. Domstolen ”täcker” samtliga Europarådets 46 medlemsstater.
Uteslutningsärende
I september 2023 beslutade Transports förbundsstyrelse enhälligt att ta frågan om rätten att utesluta en medlem till Europadomstolen. Det handlar om en lastbilschaufför som för Sverigedemokraterna valts in i Kiruna kommunfullmäktige 2018. Beslutet att vända sig till den internationella domstolen togs efter att såväl tingsrätt som hovrätt slagit fast att uteslutningen var fel och Högsta domstolen avslagit Transports ansökan om prövning.
Lång väntan
Efter ett och ett halvt år har Europadomstolen ännu inte kommit med besked om ifall ärendet kommer att prövas; Transports rätt att utesluta en medlem som arbetar politiskt mot det förbundet står för.

– Jag tar kontakt med domstolen en gång i månaden för att få veta om de kommer att ta upp det, säger Annett Olofsson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.
Hon är en av de två jurister som företrädde Transport i den svenska rättsprocessen.
– En kollega, som klagade till Europadomstolen för ett annat förbund, fick vänta i över fyra år. Kanske hinner jag gå i pension…, säger Annett Olofsson.
HF:s klagomål prövas
Europadomstolen har däremot beslutat att gå vidare med ett av Hamnarbetarförbundets (HF:s) klagomål.
Enligt HF handlar det om en kränkning av föreningsrätten att det inte är möjligt att utkräva sanktioner för brott mot förbundets kollektivavtal. Det är dock ett andrahandsavtal, till skillnad från Transports hamn- och stuveriavtal, vilket enligt Arbetsdomstolens praxis inte ger rätt till skadestånd för avtalsbrott.
Domstolen har nu bett Sveriges regering yttra sig om ifall Hamnarbetarförbundets föreningsrätt kränks enligt Europakonventionen. Hamnarbetarförbundet har tidigare vänt sig till Europadomstolen med andra ärenden som rör Arbetsdomstolen, men som avvisats på grund av formella fel.
En dom i Europadomstolen är bindande för den berörda staten. Men Europadomstolen är inte en överinstans till nationella domstolar och saknar möjlighet att upphäva ett beslut fattat av ett lands rättsinstans. Det betyder att domar står fast.