Webbtidning med artiklar om kyla. Norrländska Socialdemokraten (NSD) och de andra tidningarna i Norrbotten hänvisar till webben i dag. Och där handlar det mycket om den extrema kylan.
Close
Norrländska Socialdemokraten (NSD) och de andra tidningarna i Norrbotten hänvisar till webben i dag. Och där handlar det mycket om den extrema kylan.
Close

Kylan stoppar tidningsbuden

Minus 47 grader i byn. Då får tidningsläsarna gå in på webben i stället. – Vi kan inte riskera tidningsbudens liv och hälsa, säger Lars Hietala, driftchef vid NMD som delar ut morgontidningarna i Norrbotten.

I morse blev cirka 10 000 hushåll i Norrbotten utan morgontidning i lådan. Den extrema kylan gjorde att arbetsgivaren ställde in utdelningen på de rutter som har långt mellan abonnenterna.

– Vi har inte haft så här kallt sedan 1999, säger Lars Hietala. Under 40 grader över lag – och inne i Vittangi by var det minus 47. Då måste sunt förnuft råda så vi sade åt buden att inte göra sina rundor, även om det inte finns några temperaturgränser i vare sig kollektivavtalet eller lagen.

Han konstaterar att många av de anställda inte har utrustning för att bli stående med bilen i 40 graders kyla. Även vid mer normal Norrbottensvinter är grundordern att inte köra vidare från bebodda platser om bilen börjar hacka.

Thorbjörn Johansson, Transports skyddsombud vid NMD, ligger hemma – däckad av en förkylning. Han var med i resonemanget inför den senaste natten, men behövde själv inte agera:

– Företaget beslutade att alla linjer med längre avstånd mellan husen skulle ställas in, säger han. Chefen tillät ingen att köra, men en del anställda behövde övertalas … De är så lojala mot tidningsabonnenterna.

Han berättar att tidningsbuden vid andra extrema omständigheter är sina egna skyddsombud.

– Om det är så halt att det är farligt att ta sig fram måste de själva reagera och agera. Det är ju bara den som är på platsen som kan avgöra hur halt det är.

När det finns en omedelbar fara för liv eller hälsa i jobbet har en arbetstagare, enligt arbetsmiljölagen, rätt att avbryta arbetet. Men den anställda måste direkt informera arbetsgivaren om beslutet.

I Norrbotten räknar Lars Hietala med att ställa in tidningsutbärning även natten som kommer. Prenumeranter av Norrbottens-Kuriren, NSD, Haparandabladet och Piteå-Tidningen hänvisas till att läsa på nätet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fokus på potthål i veckan

Trafiksäkerhet. Nationella potthålsveckan har inletts. Trafikanter uppmanas att anmäla skador i vägbanor till myndigheterna – potthål är ett växande problem i trafiken.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.