Tillbaka i studentstaden Örebro. Fanny Fischer Ohlsson och My Hansson är inne på nya forskningsområden i sin C-uppsats om fackligt förtroendevalda kvinnor i mansdominerade branscher.
Close
Tillbaka i studentstaden Örebro. Fanny Fischer Ohlsson och My Hansson är inne på nya forskningsområden i sin C-uppsats om fackligt förtroendevalda kvinnor i mansdominerade branscher.
Close

Kvinna och förtroendevald en bra kombo

Jämlikhet & systerskap. Att vara fackligt förtroendevald betydde nästan alltid att vara man. Så är det inte längre.

Men vilka problem kan möta fackligt förtroendevalda kvinnor i mansdominerade branscher? Det är en av frågorna som My Hansson och Fanny Fischer Ohlsson sökt svar på i en studie för Örebro universitet. Och de är ute på ny mark – inte mycket tidigare forskning finns i ämnet.

– Det var mycket positivt som kom fram i intervjuerna, om bemötande kvinnorna fått på grund av sitt kön. Men det finns ändå en hel del att jobba med, som jargongen på vissa arbetsplatser – sådant som kom fram i djupare samtal, säger My Hansson.

I höstas la hon och Fanny Fischer Ohlsson fram sin kandidatuppsats i sociologi, Vad gör en liten tjej här? om kvinnor som tagit fackliga förtroendeuppdrag i förbund som organiserar inom mansdominerade branscher. Att de valde arbetaryrken är för att könsuppdelningen är tydligast här, men under uppsatsarbetet blev de själva nyfikna på kvinnor inom manliga tjänstemannayrken som ingenjörer.

Både My och Fanny är själva engagerade fackligt, har jobbat som studentinformatörer för Fackförbundet ST och är som studenter med i flera förbund. I arbetslivet före universitetet var det Kommunal respektive Vision.

– Ämnet för uppsatsen var väldigt fritt, enda kravet var att det skulle ha någon sociologisk koppling. Eftersom vi både är intresserade av fackliga frågor var inriktningen rätt tidigt klar. Och båda brinner vi för jämställdhet, säger My.

Sex informanter

De har gjort längre intervjuer med sex kvinnor, så kallade informanter. De är verksamma inom tre olika LO-förbund. Vilka förbund informanterna kommer ifrån kan de inte lämna ut, men i inledningen av uppsatsen tar de upp att störst skillnad i representation av könen kan ses inom arbetaryrken, som statistiken från SCB visar:

”Bland lastbilsförare är fördelningen 7 procent kvinnor och 93 procent män. Ett annat yrke som domineras av män är installations- och serviceelektriker där 2 procent som arbetar inom yrket är kvinnor och 98 procent är män.”

– Vi har ställt öppna frågor, fört resonerande samtal utifrån tre eller fyra frågor. Alla har varit runt en timme. Mycket har vi utgått från vad informanterna själva lyft, och känt sig mest bekväma att tala någon timme var, säger Fanny.

Några exempel på frågor i olika kategorier

  • Kan du berätta lite mer om dig själv?
  • Hur kom det sig att du valde just det här yrket?
  • Kommer du ihåg någon händelse där du stött på motstånd, obehag eller varit utmanande kopplat till ditt fackliga engagemang?
  • Kan du berätta om en händelse där du som förtroendevald har fått stötta en medlem?

Trivs med uppdraget

Samtliga informanter berättade att de trivs med sitt fackliga förtroendeuppdrag. Den främsta drivkraften är att de vill vara delaktiga och verka för förändring, och nu upplever att de har större makt och möjlighet att påverka. En vittnar om att hon till och med närmast har blivit fjäskad för som något slags makthavare, men det lugnade ned sig efter ett tag.

Fem av de förtroendevalda säger sig inte heller ha mött något motstånd i uppdraget för att de är kvinnor. Varken från kollegor, företagsledning eller sina respektive förbund. Men en av kvinnorna upplever att hon hört att någon sagt att de ville ha en manlig ordförande, just för att det skulle vara en man – inte för att den kvinnliga gjorde ett dåligt jobb.

Fast de andra hade svårt att under intervjuerna komma på något liknande tillfälle. Däremot talade flera om sådant som hänt på jobbet.

– Det är mer problem på arbetsplatserna. En del riktigt grova grejer kom upp, som man inte tror att det ska vara 2022. Vi borde ha kommit längre, säger Fanny.

En informant berättar att när hon – som tjej – sagt att något inte är okej på jobbet möts av ”Jaha men du då din jävla feministhora. Alltså, det är ju på den nivån det kan vara.” En annan informant att hon fått höra ”Vad gör en liten tjej här? Hon kommer aldrig orka detta yrket.”

Viktigt med stöttning

Alla sex kvinnorna lyfter betydelsen av stöd från omgivningen.

– En berättade just vad stöttningen från både kollegor, chef och ledning betytt i en utsatt situation, att saken togs på allvar och att hon fick uppbackning, säger Fanny.

– Att mycket ligger på dem själva var också tydligt. Och det är lätt att tänka i banor av att ”det var nog mitt fel, man får skylla sig själv” eller att man bara inbillar sig saker, säger My.

My och Fanny betonar vikten av solidaritet i sammanhanget:

– Det krävs att alla säger ifrån, att också män stöttar, säger My.

Uppsatsen tar upp ett relativt outforskat ämne, som Fanny Fischer och My Hansson hoppas fler vill forska i framöver. Och de uttrycker också förhoppningen att deras studie kan bidra till att stötta kvinnor också utanför akademien.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Fredrik Lindby. Foto: Justina Öster

Fredrik vill vara chaufför OCH pappa

Livspusslet. – Kan inte kärringen hämta barnen? Det är den vanligaste frågan distributionsföraren Fredrik Lindby fått på sina lastbilsjobb. Han vill gärna veta när han kommer hem på kvällarna och inte missa barnens uppväxt.

Gruppbild på förtroendevalda från Connect Bus på konferens i Askersund.

Connectare knyter band på konferens

Facket. Förtroendevalda från Connect Bus i hela landet möttes efter nyår. Under konferensen lyftes en rad frågor – om kollektivavtal, organisering och rollen som förtroendevald.

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.

ArbetsLIV
Många lastbilschaufförer säger: Jag vet aldrig när jag kommer hem och så var det för mig också tidigare. Fast på ett litet åkeri var det inga problem med barnen, åkaren hade själv småbarn, säger Fredrik Lindby.

Fredrik vill vara chaufför OCH pappa

Livspusslet. – Kan inte kärringen hämta barnen? Det är den vanligaste frågan distributionsföraren Fredrik Lindby fått på sina lastbilsjobb. Han vill gärna veta när han kommer hem på kvällarna och inte missa barnens uppväxt.

Månadens medlem
Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

Kultur
Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Månadens klubb
Fem sjättedelar av klubbstyrelsen, med ombudsman Annica Collstam i mitten. Från vänster: Daniel Norén, Adam Abdelraouf, Tobias Persson, Leon Antypas och Christer Svensson. (Saknas på bilden gör klubbens sekreterare Nor Zouaiter.)

Vägen framåt – dialog, inte krig

Lager. Det har varit på gång länge. Nu har nybildade klubben på Cevas lager i Brunna, norr om Stockholm, haft sitt första årsmöte. Att förbättra genom att själva organisera är en grundtanke på terminalen där Zalandos varor packas.

Hallå där!

Anna Almqvist

…LO-ekonom och författare till rapporten Makt­eliten. Den visar att eliten i storföretagen tjänar 73 gånger så mycket som en lastbilschaufför.

Månadens medlem
”Jag är en social person”, säger Heba Hammoush som gärna tar sig en pratstund med sina kunder när tillfälle ges. Foto: Sven Rosell

Heba vill inspirera andra kvinnor

Miljöarbetare. Som barn drömde Heba Hammoush om att få köra lastbil när hon blev vuxen. När hon tagit sig till Sverige blev hon den första kvinnan från Mellanöstern som utbildade sig till lastbilschaufför.

Hallå där!

Sofie Vianden

... Du kör ägg ihop med en kvinnlig kollega och bad i Facebookgruppen Queen of the road om tips på en skoj-dekal (liknande registreringsskylt) som du och kollegan kan pryda framrutan i lastbilen med. Vad blev det för text?

Internationella kvinnodagen
Illustration: Shutterstock

Behövs det en särskild kvinnodag?

Enkät. Den 8 mars infaller Internationella kvinnodagen som vill uppmärksamma bristande jämställdhet mellan könen och kvinnors situation i alla världens länder. Behövs det en särskild kvinnodag?

Kultur
Utsikt från Lars-Gunnar Ivarssons fönster. Bilden är manipulerad. Originalet är ett foto av Lars-Gunnar Ivarsson.

Budet, bågarna och böckerna

Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.

Att träffa barn och sprida glädje är det bästa med ballongartisteriet, tycker Martin Kertész. En mångsysslare och föreningsmänniska, som sprutar ur sig idéer. Bara tiden ville räcka till… Foto: Justina Öster

Uppdrag: glädjespridare

Mötet. ”Jag vill ha en clown, pappa!” ”Vad gör clownen?” ”Knyter ballonger!” Alltihop började när Martin Kertész dotter fyllde fem år och skulle ha kalas.

Mattias Schulstad har sammanställt LO:s upphandlingsguide.

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Månadens medlem
Annelie Edholm är Koreafrälst. Varje dag lyssnar hon på pojkbandet BTS. ”De har musik för vilket humör som helst, väldigt sällsynt”, säger hon.

”Jag gillar inte orättvisor”

Terminal. Annelie Edholm fann kärleken och flyttade från Stockholm till Jönköping. Blev terminalarbetare och djupdök i facklig utbildning och arbetsmiljö. Som sambon. På ledig tid ljuder koreansk musik i Annelies hörlurar och hon föredrar tv-serier, gjorda i Korea.

Månadens klubb
Erik Hjertberg är ordförande för flygtankarnas fackklubb på SFS vid Arlanda.

Klubben med arbetarna som fick mest i löneökning

Flyg. I årets avtalsrörelse fick flygtankarna den högsta löne­ökningen i hela LO-kollektivet. Klubben på Stockholm Fuelling Services vill inte röra det som fungerar bra.

Månadens medlem
”Jag är en inventarie i Skärnäs hamn, har snart varit fast anställd i 25 år. Så jag ska få en guldklocka! Jag kom säkert hit som baby i vagn också, med mamma och pappa”, säger Linda Gröning.

Gladiatorn i Skärnäs hamn

Hamn. 18 år gammal började Linda Gröning som ”extring” i Skärnäs hamn. Då hade hon redan sommarjobbat och städat där ett par år. Annars är Linda mest känd som Gladiatorvinnare. Hennes, sambons och döttrarnas fritid går i träningens tecken.