Close
Tommy Wreeth håller invigningstal.
Close
Kongress 2022

Kongressen är öppnad

Kongressen. Svenska Transportarbetareförbundet har inlett sin 35:e ordinarie kongress. I sitt öppningstal på fredagseftermiddagen på Conventum i Örebro talade sittande förbundsordförande Tommy Wreeth om kommande val och avtalsrörelse, om utmaningar och krav – och om vägen framåt till fler medlemmar.

– Jag känner medlemmarnas stöd hela vägen, sa Tommy Wreeth i öppningstalet med syfte på Tranports linje i trygghetsfrågor som lagen om anställningsskydd (LAS) och omställningsstöd.

Kongressen öppnades med att församlingen sjöng Arbetets söner, följt av traditionsenlig parentation och tyst minut till minne av några av dem inom förbundet som gått bort under den gångna kongressperioden.

Tommy Wreeth talade inför de som ska staka ut Transports framtid för de kommande fem åren på Conventum i Örebro. Foto: Pernilla Ahlsén

Transports ordförande inledde med att tala om kongressperioden 2017-2021, som en på flera vis svår tid på grund av omständigheter inga kunnat förutse: En pandemi som drabbade flera transportgrenar mycket hårt, och det pågående ryska anfallskriget mot Ukraina.

– Men trots att det varit en prövande tid tycker jag ändå att vi som förbund lyckats flytta fram våra positioner på flera vis. Nu är vi på väg mot ett val och en avtalsrörelse, sa Wreeth.

Och här var Transports ordförande tydlig i båda fallen. För det första: Vikten av att gå och rösta. Och rösta rött, för att få en arbetarregering och inte en ”smörja med Centern” som efter senaste riksdagsvalet 2018.

– Det handlar inte om makt till varje pris, utan makt till arbetare, sa Tommy Wreeth.

Och inför kommande avtalsrörelse är ett tydligt krav kraftiga lönepåslag om det ska bli någon reallöneökning alls:

– Det folk behöver nu är pengar, nu har tamefan allt blivit dyrare.

Transportarbetareförbundet är förberett inför en tuff avtalsrörelse. Däremot uttryckte Tommy Wreeth skepsis mot en LO-samordning av traditionellt snitt, där IF Metall länge gått före och styrt lönebildningen. I stället skulle det kunna bli tal om diskussioner inom gruppen av fackförbunden i 6F, där Transport ju tidigare var ett av de sex förbunden, eller rent av två samordningar. Men Wreeth underströk också att Transport självklart kommer att delta i LO-gemensamma diskussioner inför kommande avtalsrörelse.

Tommy Wreeth, som valdes till ordförande vid förra kongressen, är den enda nominerade till posten för kommande period. Men nomineringsperioden går ut först klockan 15 i dag, fredag, och valet görs sedan i kväll. Till de andra två posterna i VU, förbundssekreterare och förbundskassör, är det möjligt att nominera kandidater något senare. De väljs i morgon, lördag.

Nu ska kongressen under fem dagar staka ut framtiden för kommande kongressperiod, besluta om de viktigaste områdena för förbundets linje och välja ny ledning – och behandla 230 motioner.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Norskt fack varslar om Tesla-bojkott

Konflikt. Nu ger sig Norge in i Tesla-konflikten och stoppar Tesla-bilar att komma in i landet. Stoppet träder i kraft den 20 december. Danska 3F har tidigare varslat om ett liknande stopp som träder i kraft 14 dagar efter varslet som las den 5 december.

Brett stöd i Tesla-konflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Upp till kamp!

Ledare. Striden om arbetsmarknadsmodellen har blossat upp. Svenska fackförbund kräver kollektivavtal hos tech-företag och andra internationella aktörer som Tesla.

Strejken på Tesla

Finska hamnarbetare tar också strid mot Tesla

Konflikt. Efter Danmark och Norge kliver nu också finska Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT in i den nordiska kampen för ett kollektivavtal på Tesla i Sverige. Liksom systerfacken varslar AKT om stopp för transport av elbilsjättens bilar från och med den 20 december.

Återvinnarna i norr hänger med Spindelmannen

Miljö. En uppstoppad vessla tar emot vid behållaren för uttjänta glödlampor och en lysande grön drake vakar över farligt avfall. Samtidigt blickar flera mjukisdjur ner på besökarna från träden. Furunäsets miljöstation i Överkalix är inte som andra.

Strejken på Tesla

Norskt fack varslar om Tesla-bojkott

Konflikt. Nu ger sig Norge in i Tesla-konflikten och stoppar Tesla-bilar att komma in i landet. Stoppet träder i kraft den 20 december. Danska 3F har tidigare varslat om ett liknande stopp som träder i kraft 14 dagar efter varslet som las den 5 december.

LO: Det krävs för rättvis klimatomställning

Klimat. Omställningen till ett hållbart samhälle är nödvändig. För att den ska bli rättvis krävs en ny politik och krafttag från både fack och arbetsgivarförbund. Det är slutsatsen i en ny LO-rapport med konkreta förslag på hur det ska gå till.

Strejken på Tesla

Danska transportfacket varslar om stopp för Tesla-transporter

Danmarks största fackförbund 3F har tidigare uttalat sitt stöd, men tar nu steget in i Teslakonflikten. Facket varslar om att hamnarbetare och chaufförer i Danmark, om 14 dagar räknat från nu, inte kommer att ta emot eller transportera Teslabilar till Sverige.

Vinterdäcken är generellt okej på tunga fordon

Åkeri. Kraven på vinterdäck för tunga fordon över 3,5 ton behöver inte skärpas ytterligare. Dagens regelverk räcker gott och väl. Den slutsatsen drar forskningsinstitutet VTI och Transportstyrelsen i en utredning, gjord på uppdrag av regeringen.

Strejken på Tesla

Europeiska transportfack sluter upp i Tesla-konflikten

Konflikt. ”Konflikten med Tesla är inte bara en kamp om arbetsvillkoren för svenska arbetare utan också en avgörande kamp för rätten till kollektivavtal i stort”. Nu ger Europeiska Transportarbetarefederationen, som representerar 4 miljoner transportarbetare, sitt stöd till de svenska facken.

34,5 meters ekipage – nu är de här

Åkeri. Från den 1 december får 34,5 meter långa lastbilar köra på vissa vägsträckor. Enligt Trafikverket ska det leda till minskade utsläpp.

Kontroller avslöjar utbrett fusk bland matbudsföretag

Matbud. Nio av tio kontrollerade företag som erbjuder matleveranser måste betala mer skatt. Skatteverkets riktade insats har upptäckt oredovisade intäkter, momsfusk och bristande bokföring – och utnyttjande av människor.

Här sugs fartyg in

Hamn. Kappelskärs hamn är först i landet med att använda automatisk förtöjning med vakuumplattor. Att fartygen förtöjs med jättelika sugproppar i stället för trossar ska göra arbetet säkrare och effektivare.

Ojämlik vägstandard orsak till olycksrisk

Trafik. Risken att dö i olyckor på vägarna är betydligt högre i skogslänen i norr än i södra delen av landet. Kvaliteten på vägarna har avgörande betydelse, visar en ny rapport.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Mörk trend i trafiken

Trafik. Dödsolyckorna på vägarna fortsätter att öka. Under årets nio första månader omkom 194 personer i trafiken, visar statistik från Transportstyrelsen. Även i november har antalet olyckor legat högt, flera med yrkesförare inblandande.

Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

Populärt soundtrack stoppas i Teslabilar

Konflikt. Musikerförbundet ansluter sig till de fackförbund som, likt Transport, vidtar sympatiåtgärder för att stötta IF Metall i kampen för att förmå Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall.