Close
Tommy Wreeth håller invigningstal.
Close
Kongress 2022

Kongressen är öppnad

Kongressen. Svenska Transportarbetareförbundet har inlett sin 35:e ordinarie kongress. I sitt öppningstal på fredagseftermiddagen på Conventum i Örebro talade sittande förbundsordförande Tommy Wreeth om kommande val och avtalsrörelse, om utmaningar och krav – och om vägen framåt till fler medlemmar.

– Jag känner medlemmarnas stöd hela vägen, sa Tommy Wreeth i öppningstalet med syfte på Tranports linje i trygghetsfrågor som lagen om anställningsskydd (LAS) och omställningsstöd.

Kongressen öppnades med att församlingen sjöng Arbetets söner, följt av traditionsenlig parentation och tyst minut till minne av några av dem inom förbundet som gått bort under den gångna kongressperioden.

Tommy Wreeth talade inför de som ska staka ut Transports framtid för de kommande fem åren på Conventum i Örebro. Foto: Pernilla Ahlsén

Transports ordförande inledde med att tala om kongressperioden 2017-2021, som en på flera vis svår tid på grund av omständigheter inga kunnat förutse: En pandemi som drabbade flera transportgrenar mycket hårt, och det pågående ryska anfallskriget mot Ukraina.

– Men trots att det varit en prövande tid tycker jag ändå att vi som förbund lyckats flytta fram våra positioner på flera vis. Nu är vi på väg mot ett val och en avtalsrörelse, sa Wreeth.

Och här var Transports ordförande tydlig i båda fallen. För det första: Vikten av att gå och rösta. Och rösta rött, för att få en arbetarregering och inte en ”smörja med Centern” som efter senaste riksdagsvalet 2018.

– Det handlar inte om makt till varje pris, utan makt till arbetare, sa Tommy Wreeth.

Och inför kommande avtalsrörelse är ett tydligt krav kraftiga lönepåslag om det ska bli någon reallöneökning alls:

– Det folk behöver nu är pengar, nu har tamefan allt blivit dyrare.

Transportarbetareförbundet är förberett inför en tuff avtalsrörelse. Däremot uttryckte Tommy Wreeth skepsis mot en LO-samordning av traditionellt snitt, där IF Metall länge gått före och styrt lönebildningen. I stället skulle det kunna bli tal om diskussioner inom gruppen av fackförbunden i 6F, där Transport ju tidigare var ett av de sex förbunden, eller rent av två samordningar. Men Wreeth underströk också att Transport självklart kommer att delta i LO-gemensamma diskussioner inför kommande avtalsrörelse.

Tommy Wreeth, som valdes till ordförande vid förra kongressen, är den enda nominerade till posten för kommande period. Men nomineringsperioden går ut först klockan 15 i dag, fredag, och valet görs sedan i kväll. Till de andra två posterna i VU, förbundssekreterare och förbundskassör, är det möjligt att nominera kandidater något senare. De väljs i morgon, lördag.

Nu ska kongressen under fem dagar staka ut framtiden för kommande kongressperiod, besluta om de viktigaste områdena för förbundets linje och välja ny ledning – och behandla 230 motioner.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth är förbundsordförande för Transport.

Transport kräver 5,5 procent i ettårigt avtal

Avtal. Avtalskraven mellan Transport och Transportföretagen är överlämnade. Transport kräver ett ettårigt avtal med 5,5 procents löneökning, samt ett engångbelopp på 5 726 kronor.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Den svenska modellen står pall…

Ordförandeord. Ett händelserikt år närmar sig sitt slut. Jag ska inte summera allt som hänt men i backspegeln kan jag konstatera att Transport har haft att göra.

Transport har lämnat in sitt nej till LO:s lönekrav

Avtal 2023. Transport ställer sig utanför LO:s siffersatta lönekrav inför nästa års avtalsförhandlingar.

Taxiunionens manifestation den 10 januari 2023.

Svar till förare: Nej – och tystnad

Taxi. Förare som kör för de stora taxiapparna har demonstrerat och strejkat för bättre villkor och högre ersättning. Nybildade organisationen Taxiunionen har krävt att bli accepterade som samtalspart. Men Uber meddelar i ett pressmeddelande att det inte är tal om några förändringar.

Toppa din pension

Medlemsförmån. Har du möjlighet att avsätta lite pengar varje månad i ett pensionsspar? I så fall har du som medlem i Transport ett erbjudande från Folksam att spara i Medlemsspar.

Månadens klubb

Klubb Örat får folk att lyssna

Fackklubb. Facket är till för alla – även döva eller personer med hörselnedsättning. På kongressen föddes idén om anpassning av språk och kommunikation. I dag finns nybildade Klubb Örat i Örebro, unik inte bara inom Transport utan hela LO-familjen.

1945 invigdes Riksväg 6, ”Rikssexan” i folkmun, och 1962 bytte vägen namn till E3:an. Först 1992 blev det E20. Foto: Pernilla Ahlsén

Fler konkurser inom transport

Ekonomi. Under januari månad 2023 ökade konkurserna i transportbranschen med 150 procent, jämfört med samma månad förra året, enligt statistik från företaget UC. Ökningen är stor men utgår från låga nivåer.

Med gig-jobbarnas egna bilder

Utställning. 17 arbetare, 105 foton. Bra och dåligt med plattformsarbete gestaltat av taxiförare, internetbaserade frilansare och bud i Stockholm. På Karolinska Institutet pågår för närvarande en utställning kopplad till en studie om gig-jobb och hälsa.

Regeringen backar om karens

Arbetsmarknad. Efter kritik mot att skrota utredningen om karensavdrag ändrar sig regeringen. Vissa yrkesgrupper kan undantas från karens och en andra karensdag självrisk ska inte utredas.

Fler tydliga rutiner i Oxelösunds hamn efter dödsfallet

Hamn. – Regelverket har inte ändrats efter dödsolyckan i Oxelösunds hamn. Men vi har tagit fram fler tydliga rutiner med en rad kontrollpunkter för att så långt som möjligt förhindra att något går fel, säger Transports regionala skyddsombud Roger Jönsson.

Svart på vitt: Så farlig är stressen

Arbetsmiljö. Mer än var tredje färdtjänstförare har varit inblandad i stressrelaterade trafikolyckor. Körtiderna är så pressade att fyra av tio sjukskrivit sig det senaste året för att orka. Det visar en enkätundersökning som Transports Linköpingsavdelning gjort bland anställda i bolag som kör servicetrafik i regionen.

Nedläggning av karensutredning – LO rasar

Arbetsmarknad. Utredningen om karensavdrag skrotas av den borgerliga regeringen. Avdraget slår hårdast mot dem som saknar möjlighet att arbeta hemma: Nio av tio medlemmar inom LO-förbunden.

20-åriga hamnarbetaren Nimas död togs upp i hovrätten

Hamn. Rutiner som inte kontrollerades ledde till att 20-åriga stuveriarbetaren Nima kvädes till döds på en kolbåt, hävdar åklagaren. Det systematiska arbetsmiljöarbetet var gott, kontrar försvaret när förhandlingarna om misstänkt arbetsmiljöbrott återupptogs och avslutades i Svea hovrätt.

”Stoppa all tung trafik på skolgårdar!”

Miljö. Nu får det vara nog! Efter tre allvarliga incidenter när barn var nära att bli påbackade la huvudskyddsombudet Peter Strålind i bromsen. Med stöd av miljöbolaget Prezero har han startat ett projekt för att stoppa all tung trafik på skolgårdar.

Åsas resa

Vägen till chaufförsyrket – Del 1

Blogg. Åsa har börjat en YKB-utbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är hennes berättelse om hur det gå att som snart 50-årig journalist börja ratta tunga fordon. Läs del 1 av Åsas berättelse.

Tommy Wreeth är förbundsordförande för Transport.

Transport kräver 5,5 procent i ettårigt avtal

Avtal. Avtalskraven mellan Transport och Transportföretagen är överlämnade. Transport kräver ett ettårigt avtal med 5,5 procents löneökning, samt ett engångbelopp på 5 726 kronor.