Inte bara järnväg i Trafikverkets plan

Politik. Höghastighetståg är en stor sak när förslaget till transportplanen för Sverige presenteras i dag. Men där finns också tankar på vilka vägar som ska byggs och rustas. Och en del om hamnar och flygplatser.

Trafikverket lämnar under torsdagen över sitt förslag till transportplan för åren 2018 till 2029. Mottagare är regeringens nya infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

– Det blir spännande att ta emot reaktionerna på verkets prioriteringar, sa han på en pressträff. Jag kommer att följa remissbehandlingen, men också ha egna remissmöten och resa runt i landet för att bilda mig en uppfattning om vad som är viktigast.

Fler fartkameror

Grunden är 622,5 miljarder kronor som är regeringens ram för infrastrukturkostnaderna under de tio närmaste åren. En stor del ska bekosta underhåll, drift och reinvesteringar av järnväg och väg. Men kvar finns 333,5 miljarder kronor för att utveckla transportsystemet.

– Vi fortsätter att satsa på nollvisionen på vägarna, sa Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket, under pressträffen.

– Det blir fler kameror på vägarna, anpassade hastighetsgränser och mötesseparering. Vi förslår också automatisk nykterhetskontroll vid hamnar, p-hus, olika event och andra strategiska platser.

Hon beskrev också hur självkörande bilar och automatiserade godsflöden, till exempel mellan en hamn och en terminal, ska bli verklighet.

Huvudrollen på dagens presskonferens spelade ändå Ostlänken med tåg som – i en hastighet på 250 kilometer i timmen – ska färdas mellan Järna och Linköping. Höghastighetsjärnväg är också planerad på sträckan Hässleholm—Lund. Byggstart för järnvägens Norrbottniabana finns med i planen. Liksom fyra spår i bredd mellan Stockholm och Uppsala.

Vägbyggen på g

Men när generaldirektör Lena Erixon presenterade förslaget kom hon också in på underhåll och satsningar på vägnätet. Transportarbetaren sammanfattar, med start längst i norr:

  • Ny bro där E4 passerar Kalix älv vid Kalix.
  • Investeringar och underhåll på delar av E10 i Norrbotten.
  • Samma sak för delar av E 14 i Västernorrland och Jämtland.
  • Förbifart Stockholm ska färdigställas.
  • E22 förbi Strängnäs.
  • E18 mellan Köping och Västjädra.
  • Underhåll på Essingeleden i Stockholm, väg 55 Strängnäsbron och väg 56 mellan Gävle och Katrineholm.
  • Underhåll på E6: bro over Nordre älv vid Kungälv samt Älvsborgsbron.
  • Underhåll av delar av E45 i Västra Götaland.
  • Delar av E22 i Blekinge, Skåne och Kalmar län byggs färdigt.
  • Underhåll av E22-bron över Helgeå i Kristianstad.
  • Underhåll av väg 25 i Kronobergs län.
  • Underhåll av väg 26 och 40 i Jönköpings län.

Beslut i vår

Lena Erixon berättade också om satsningar på Sälens flygplats, slussarna i Södertälje och farlederna från Södertälje, både in i Mäklaren och ut i Saltsjön. Slussarna i Trollhätte kanal finns också med i långtidsplanen.

Efter en bred remissrunda, där Transport och många andra intressenter, har fått chansen att kommentera myndighetens plan kommer regeringen att presentera sitt förslag. Målet är att riksdagen ska fatta beslut om transportplanen under kommande vår.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Örjan Torpe:
    15 oktober, 2017

    Inte ett ord om att försöka få ned viltolyckorna, man är inte särdeles intresserad av trafiksäkerhet, vad hjälper fartkameror mot vilt?. En kamera kostar ca 500.000:-. Ökade skottpengar på exempelvis vildsvin med en 2 - 4 miljoner kronor till de jägare som är ute om mornar och nätter skulle vara mycket effektivare, men det är inte lika roligt som att ta in fartböter. Pulsådern till Norrland framför allt E4 mellan Stockholm och Sundsvall struntar man också i. Satsningar på höghastighetståg 250 km/h är rena skämtet. För långsamt och för dyrt. Det positiva är att förbifart Stockholm skall genomföras. Sverige är idag ca 30 år efter kontinenten när det gäller infrastruktur. Det är nästan att man börja sukta efter Habsburgarna. Bygga infrastruktur det kunde de. Det duger inte längre när våra storstäder har hög befolkningstillväxt men som MP säger "oplogat är bäst". För övrigt anser jag att blyad bensin bör förbjudas i Sydamerika och Asien.

Lästips:

Illustration elvägar

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Plan för bättre vägunderhåll efter vinterns snökaos

Åkeri. Efter trafikkaoset på bland annat E22 i Skåne i vintras riktade landets yrkeschaufförer och åkerier hård kritik mot bristen på plogning och vägunderhåll. Nu ger regeringen Trafikverket i uppdrag att lägga fram en handlingsplan för bättre väghållning.

En gul Svevia-lastbil.

Riksrevisionen: Missade mål i bildandet av Svevia

Anläggning. Svevia och Infranord bildades för att öka konkurrensen och sänka priserna i anläggningsbranschen. Det lyckades inte helt, enligt en ny granskning från Riksrevisionen.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.