Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster
Close
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna.
Close
Månadens medlem

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Pea Olsson bor i Mora, vid stranden av sjön Siljan och kör färdtjänst, sjukresor, skol och omsorgsresor. Kärleken, Johannes, fann hon på jobbet efter att ha touchat en älg – när hon skjutsade en nyopererad patient. Det gick bra, men Pea var uppskakad och pratade med sin dåvarande chef varje dag. De blev ett par och delar i dag sitt kedjehus med tre döttrar.

Pea Olssons hästintresse började tidigt. Foto: Justina Öster
Pea Olssons hästintresse började tidigt. Foto: Justina Öster

Pea växte upp granne med ett stall och började tidigt lära sig köra travhäst. Hon gick travgymnasiet och skulle bli travhästskötare.

– Men villkoren var så dåliga då, långa dagar och dåligt betalt. Nu har de blivit bättre, så jag kanske skulle ha hållit fast vid det ändå… Hästar är så vackra djur. De ger fart och fläkt och alla har olika personlighet. Man väljer varandra, människa och häst. Vissa passar inte ihop, det är som med människor, säger hon.

Tränar och sköter hästar

Pea har haft flera egna hästar, de blev bästa kompisar. Nu hjälper hon en vän som har ett travstall att sköta och träna hästarna. När hon hinner för arbetet inom serviceresor. Passen är ofta långa och hon jobbar många dagar i sträck. Favoritpasset är 04–10 och arbetsplatsen nästgårds. En av anledningarna till att de slog ner bopålarna nära Mora centrum.

Kärrorna står på rad vid hästhagen för körträning av travhästarna. Foto: Justina Öster
Kärrorna står på rad vid hästhagen för körträning av travhästarna. Foto: Justina Öster

Förutom jobbet, en hoper fackliga uppdrag och umgänget med vänner är Pea delägare i travhästen Habanero i Rättvik. Spelar på V75, självklart! Hingsten var smäcker, lovande när hon fick syn på honom, men hittills har han inte dragit in så mycket pengar.

– Vi går med förlust, fast det gör inget. Jag blir alltid inbjuden när han tävlar och åker dit så ofta jag kan.

”Frost är lika snäll som han är stor, störst i stallet. Han gör allt jag ber honom om”, säger Pea.
”Frost är lika snäll som han är stor, störst i stallet. Han gör allt jag ber honom om”, säger Pea. Foto: Justina Öster

Att Pea engagerade sig fackligt berodde på hennes och kollegornas missnöje med en dåvarande chef. Pea, som pratar med alla, valdes till skyddsombud. Samarbetet med chefen blev oväntat:

– Superbra. Vi fick all skyddsutrustning vi begärde, vi kunde knappt tro det. När bolaget blev uppköpt och han fick sluta grät jag.

Ungdomsansvarig

Pea är ungdomsansvarig på Dalaavdelning 88 och vill sänka tröskeln till facket. Locka in unga med något annat än möten. Som spelkvällar en gång i månaden, där man också pratar arbetsmiljö och peppar varandra.

– Det är kul att jobba fackligt, och det behövs! Vi har det för bra i Sverige och det pratas för lite om facket. Men så fort jag kommer in i fikarummet blir det fackliga frågor. Folk ser att jag brinner, jag har öppnat ögonen för många. Facket är inte bara ombudsmän och kostymnissar, som många tror. Facket är vi och ombudsmännen klarar sig inte utan oss medlemmar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Jonsson. Foto: John Antonsson

Tommy Jonsson

…som får 2024 års pris från Europeiska arbetsmyndigheten (European labour authority) för sitt initiativ att sätta upp ett mobilt fackligt kontor i Jönköping.

Taxiföretag stoppat – levde inte upp till avtal

Servicetrafik. Felaktiga löner och synen på avtalade villkor fick facket att reagera. Nu har Region Gävleborg avslutat avtalet med ett av trafikföretagen som vunnit upphandling av skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst.

Jenny Lundström (MP) & Joel Gohari Moghadam (S), Region Uppsala

Bolt förlorar avtalet om de inte uppfyller kraven

Debatt. Den senaste upphandlingen i Region Uppsala har väckt uppmärksamhet, särskilt kring Bolt och arbetsvillkor. Det finns anledning att klargöra regionens agerande och krav.

Hallå där!
Tommy Jonsson. Foto: John Antonsson

Tommy Jonsson

…som får 2024 års pris från Europeiska arbetsmyndigheten (European labour authority) för sitt initiativ att sätta upp ett mobilt fackligt kontor i Jönköping.

Adhd i arbetslivet
”Det är bra om cheferna har lite extra koll på oss med diagnos så att vi inte kör på för hårt och går in i väggen”, säger Cindy Wannberg. Foto: Justina Öster

”Våga be om hjälp, fråga och säg ifrån”

Drömjobbet. Många VET vad adhd är, men FÖRSTÅR ändå inte vad det är. Man känner sig ensam och annorlunda, men vill man något ska man jobba för det, tycker Cindy Wannberg. Själv kämpade hon hårt för att uppnå sin dröm – att köra lastbil.

Månadens medlem
Malin Dahlström trivs som allra bäst när hon får stå på scenen med sitt rockband Acorise. Foto: Justina Öster

”Rock är ren glädje”

I rampljuset. Ren glädje. Så beskriver lagerarbetaren Malin Dahlström känslan när hon står på scenen med gitarren i hand.

Hallå där!

Hasse Lönn

…väktare utanför Mariefred som fyller 64 år i sommar. Du utmanar alla kollegor inom bevakning att ställa upp i Vasaloppet 2026. Varför då?

Hallå där!

Marina Larsson

…biljettkontrollant på Avarn security, som arbetar inom Skånetrafiken.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

Patrick Hörstam i Norrköpings hamn

”Jag tål inte att folk behandlas illa”

Mötet. En eftermiddag i februari stannar 74 arbetare kvar i fikarummet i Norrköpings hamn. Den viktigaste punkten: Att välja Patrick Hörstam till ordförande.

4 tycker till

Enkät. Hur ser du på din löneutveckling de senaste åren?

Månadens medlem
Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Hallå där!
Bärgare Anton Pontén med son. Foto: Privat

Anton Pontén

…bärgaren som var med och bärgade fordon vid den stora masskrocken i snökaoset på E18 utanför Enköping i mitten av februari.

Månadens medlem
2024 var ett bra år för Jimmy Liljensöe. Han vann flera priser i dragracing och verkstan rullade på långt över förväntan.

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.