Hamnarbetarförbundet varslar om strejk vid två hamnar

Strejk. Hamnarbetarförbundet varslar om strejk från och med 6 juli. De kräver en social fond för extraanställda och facklig introduktion på arbetstid.

Tidigare i vår tecknade Transport och Sveriges hamnar ett nytt kollektivavtal. Avtalet är det först tecknade och gäller därför i alla hamnar som är medlemmar i Sveriges Hamnar.
Hamnarbetarförbundet hade fram till i våras ett andrahandsavtal. Det är likalydande med det mellan Transport och Sveriges Hamnar. Avtalet är numera uppsagt.

Ett antal domar i Arbetsdomstolen har gått emot Hamnarbetarförbundet, då domstolen kommit fram till att Hamnarbetarförbundets dåvarande avtal inte var tillämpligt i sin helhet. Vissa delar, exempelvis schemaförhandling, är exklusivt för Transport som har det först tecknade avtalet. Sveriges Hamnar anser att Hamnarbetarförbundet försöker tränga undan Transports avtal.

– Medlingsinstitutet har – på HF:s initiativ – redan varit involverade och lagt fram ett förslag som är möjligt utifrån den svenska modellen. Det är beklagligt att HF, när de inte får som de vill, vägrar acceptera medlarnas bud. Det alla i hamnarna nu behöver är lugn och ro samt fokus på verksamheten, sägerJohan Grauers, förhandlingschef på Sveriges hamn.

Hamnarbetarförbundet har i en medlemsomröstning kommit fram till att de ska gå ut i strejk.

Varslet gäller först arbetsnedläggning vid RoRo-terminalen i Göteborg och Helsingborgs hamn mellan den 6 och 11 juli. Samtidigt gäller övertids-, nyanställnings- och inhyrningsblockad vid Hallands Hamnar.

Hamnarbetarförbundet kräver en social fond som ska hjälpa till att finansiera rehabilitering av behovsanställda. Ett annat krav är facklig introduktion på arbetstid för nyanställda och inhyrda.

– I hamnarna jobbar många på en extremt osäker anställningsform som innebär att man hamnar mellan stolarna i försäkringssystemen, trots att vissa kan ha försörjt sig som hamnarbetare i decennier. Vi har flera exempel i närtid på extringar som helt cyniskt lämnats vind för våg, till och med efter att de skadat sig allvarligt på jobbet. Med den här fonden premieras de arbetsgivare som har ett bättre förhållningssätt, och förhoppningsvis ger det incitament för fler att följa efter, säger Hamnarbetarförbundets förbundsordförande Martin Berg i ett pressmeddelande.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

I juni 2017 varslar APM Terminals 160 tjänster vid containerhamnen i Göteborg. Varslet sades bero på minskade volymer på grund av den segdragna fackliga konflikten i Göteborgs hamn.

HF söker prövning i Europadomstolen

Arbetsrätt. Andrahandsavtalet är verkningslöst när det kommer till sanktioner mot arbetsgivaren. Det anser Hamnarbetarförbundet som tar frågor om föreningsfrihet och rättvisa rättegångar till Europadomstolen.

Göteborgs hamn

Hamnarbetarförbundet tecknar nytt andrahandsavtal

Hamn. Hamnarbetarförbundets medlemsomröstning gav klartecken till medlarnas bud. Därmed är Hamnarbetarförbundets avtal fortsatt ett andrahandsavtal som följer Transport.

Transportarbetarens logga

Strejken i hamnar avblåst

Hamn. På torsdag skulle den varslade hamnstrejken i Göteborg och Helsingborg inletts. Men i dag drog Hamnarbetarförbundet tillbaka sitt varsel. Nu ska medlemmarna få rösta om medlarnas bud.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Jag & jobbet
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.