Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss
Close
Telepass AB, som bland annat kör servicetrafik i flera kommuner i södra Sverige, ingår numera i Nobinakoncernen. (GENREBILD)
Close

Facket fick rätt i AD mot taxibolag

Arbetsrätt. Telepass har brutit mot taxiavtalet genom att inte betala övertidsersättning till två förare. Det slår Arbetsdomstolen fast i en dom. Arbetsgivaren har försökt komma undan genom en konstruktion med ett annat bolag, enligt Transports stämning.

Arbetsdomstolen (AD) har inte funnit att det går att visa att taxiförarna varit anställda hos något bemanningsföretag. Det betyder att arbetsgivaren brutit mot gällande kollektivavtal enligt domen från den 14 maj.

– Vi är väldigt nöjda. Arbetsdomstolen fastslår att arbetsgivaren gjort fel och nu får våra medlemmar rätt, säger Anna Erixon, central ombudsman med ansvar för taxiavtalet.

– Domen är också viktig i stort för andra branscher, så att arbetsgivare som har samma upplägg slutar med det.

Det var för ett år sedan som Transport drog både Telepass och Biltrafikens Arbetsgivareförbund till domstol. Det efter att utan resultat under våren försökt komma fram till en lösning vid upprepade möten med arbetsgivarorganisationen.

Taxibolaget Telepass kör servicetrafik i ett tiotal kommuner i södra Sverige, bland annat i Malmö, Helsingborg och Kristianstad. Sedan 2021 ingår bolaget i Nobinakoncernen.

Rättsfallet rör två taxichaufförer som inte fått övertidsersättning när de arbetat extra. Då de arbetat utöver ordinarie heltid har de, enligt arbetsgivaren, kört för ett annat bolag. Ett bemanningsbolag – men med samma chefer, samma fordon och samma taxicentral som då de kört för Telepass.

Bara ett förslaget försök till konstruktion för att runda kollektivavtalet, enligt facket.

Och Arbetsdomstolen har gjort bedömningen att det finns anledning att se allvarligt på avtalsbrotten: ”Även om de totala beloppen inte är väldigt höga, rör det sig om ett stort antal felaktiga löneutbetalningar under en längre tid” heter det i domen.

AD har fastställt beloppen som arbetsgivaren ska betala till taxiförarna.

Till den ena chauffören ska Telepass AB betala ut övertidsersättning för tio månader, från augusti 2021 till februari 2023.

Sammanlagt handlar det om närmare 26 000 kronor, plus ränta räknat från respektive datum då övertiden egentligen skulle betalats ut. Dessutom ska arbetsgivaren betala semesterersättning med 3 348 kronor, plus ränta från maj 2023.

För den andra chauffören handlar det om rätt till övertidsersättning vid över 20 tillfällen, från juli 2021 till april 2023. Sammanlagt handlar det om närmare 80 000 kronor, plus ränta.

Allmänt skadestånd

AD förpliktigar också taxibolaget att betala allmänt skadestånd. För de båda taxichaufförerna handlar det om 50 000 kronor var.

Till Transportarbetareförbundet ska Telepass betala 150 000 kronor i allmänt skadestånd.

Eftersom arbetsgivarparterna i allt väsentlig förlorat målet ska de som huvudregel ersätta Transportarbetareförbundets rättegångskostnader.

Det är också något som AD följt i det här fallet, trots att arbetsgivarparterna i rätten fört fram att facket borde ersätta deras kostnader – helt eller delvis – oavsett hur domen blir.

Telepass och Biltrafikens Arbetsgivareförbund har hävdat att Transport delvis drivit processen mot bättre vetande och att det orsakat arbetsgivarsidan merkostnader.

Arbetsgivarparternas argument avvisas av AD. Rätten anser inte att Transports process varit vårdslös eller försumlig så att det skulle finnas skäl att frångå huvudregeln om fördelning av rättegångskostnaderna.

Arbetsdomstolen har således beslutat att Telepass AB och Biltrafikens Arbetsgivareförbund, med hälften var, ska ersätta Transportarbetareförbundet med 491 973 kronor.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Tord Eriksson:
    22 maj, 2025

    Helt rätt. Sätt åt fuskarna ordentligt!

  2. Sonny Strömberg:
    17 maj, 2025

    Bra, en gång Transportare alltid Transportare.

  3. Urban Eriksson:
    16 maj, 2025

    Bra jobbat avdelning 14, skulle absolut kunna tänka mig att byta tillbaka till Transportarbetareförbundet om hela förbundet verkade för sina medlemmar.

  4. Lone Olsson:
    16 maj, 2025

    Grattis och Bra jobbat avdelning 14 som lagt ner enormt mycket jobb i detta ärende.

  5. B L:
    15 maj, 2025

    Rättvisan hinner alltid ikapp

Lästips:

Flygvärdinna i mittgången på ett passagerarplan

Tio klubbar inom kabin klara

Kabin. Efter mycket arbete där även inslag av medling förekommit har Transport och Svenska Flygbranschen nu tecknat lokala avtal på tio olika företag. Det preliminära centrala avtalet är därmed permanent.

Närbild på ett däckbyte.

Stora förändringar med nytt gummiavtal

Gummiverkstadsavtalet. Schemalagda lördagar, ob, nytt 8-årssteg i lönetrappan – det nya, tvååriga avtalet innehåller flera grundläggande förändringar för anställda på däckverkstäder. Och ger upp till 2 400 kronor mer i lön under perioden.

Magnus Hedman. Foto:privat

Det är dags för en bojkott av Israel

Debatt. I 600 dagar har Gaza bombats sönder och samman. Utan respekt för civila offer bombas skolor, sjukhus, bostadsområden och tältläger. FN uppskattar att nära 60 000 palestinier har dödats i Gaza och på Västbanken, varav nära 20 000 barn, 224 biståndsarbetare från FN och 180 journalister.

Avtal 2025
Flygvärdinna i mittgången på ett passagerarplan

Tio klubbar inom kabin klara

Kabin. Efter mycket arbete där även inslag av medling förekommit har Transport och Svenska Flygbranschen nu tecknat lokala avtal på tio olika företag. Det preliminära centrala avtalet är därmed permanent.

Avtal 2025
Närbild på ett däckbyte.

Stora förändringar med nytt gummiavtal

Gummiverkstadsavtalet. Schemalagda lördagar, ob, nytt 8-årssteg i lönetrappan – det nya, tvååriga avtalet innehåller flera grundläggande förändringar för anställda på däckverkstäder. Och ger upp till 2 400 kronor mer i lön under perioden.

Långa fängelsestraff i Think Pink-målet

Miljöbrott. Fängelse i sex år. Det blev straffet för den huvudmisstänkta kvinnan i Think Pink-härvan. Ytterligare fem personer döms till fängelse för kriminell avfallshantering med kopplingar till återvinningsbolaget.

Taxiföretag stoppat – levde inte upp till avtal

Servicetrafik. Felaktiga löner och synen på avtalade villkor fick facket att reagera. Nu har Region Gävleborg avslutat avtalet med ett av trafikföretagen som vunnit upphandling av skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst.

Avtal 2025
Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana

Hur blev nya bevakningsavtalet?

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Måndagen den 2 juni blev det klart med det nya, tvååriga kollektivavtalet för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Transportarbetaren hörde med några från förhandlingsdelegationen – vad de själva tycker och vilka reaktioner de mött.

”Kamerorna i rondbilarna ska bort!”

Säkerhet. Kamerorna inne i rondbilarna kom som en blixt från klar himmel, berättar en väktare på bevakningsbolaget Securitas. När integritetsskyddsmyndigheten nu granskar övervakningssystemet hoppas han: ”Att Securitas får en redig knäpp på näsan. Kamerorna ska bort!”

Medlare för fyra lokala kabinavtal

Kabinavtalet. Transports klubbar på fyra arbetsplatser och deras arbetsgivare har inte kommit överens om nya lokala avtal. Nu kopplas medlare in.

”Man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden”

Säkerhet. ”Vad är det som försiggår, undrade vi? Vad är övervakningssystemet i rondbilen till för? Det är bara om olyckan skulle vara framme, sa ledningen. Men inte var det så roligt, man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden när man kör”.

”Laglig grund saknas för så ingripande övervakning”

Säkerhet. (UPPDATERAD 25-06-05 och 25-06-09) Företag och andra verksamheter som övervakar med kameror är skyldiga att följa reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR) och kamerabevakningslagen. Från och med den 1 april 2025 krävs inte längre tillstånd, däremot är den som vill kamerabevaka nu skyldig att göra en intresseavvägning.

Kameraövervakning / Securitas logga / IMY:s logga

Securitas kameraövervakning av anställda granskas av IMY

Säkerhet. Ett 30-tal bevakningsanställda har lämnat in anmälningar till integritetskyddsmyndigheten (IMY). De upplever säkerhetsbolagets installation av kameror i rondbilarna som djupt kränkande. Nu har IMY beslutat granska övervakningen och om den skett enligt bestämmelserna i GDPR.

Avtal 2025

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Avtal 2025

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Avtal 2025

Avtal klara för alla bensinstationer

Bilvårdsanläggningar. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Fremia om ett nytt kollektivavtal för anställda vid vissa bensinstationer. Avtalet är tvåårigt och ger en sammanlagd löneökning för dem som får mest på 2 300 kronor, fördelat på två år.

Nytt stopp för Stockholms miljözon

Trafikpolitik. Efter flera turer i olika domstolar har förbudet mot diesel- och bensindrivna fordon i en zon åter mött motstånd. Länsstyrelsen säger nu nej till miljözonen i Stockholms innerstad.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

Transport vill minska arbetstiden genom lagstiftning

Arbetstid. Transportarbetareförbundet är helt överens med LO om det som framkommer i arbetstidsrapporten, att vi jobbar väldigt mycket jämfört med andra länder. Men vi har ett kongressbeslut om att Transport ska verka för lagstadgad sänkning av heltidsmåttet.