
Facket fick rätt i AD mot taxibolag
Arbetsrätt. Telepass har brutit mot taxiavtalet genom att inte betala övertidsersättning till två förare. Det slår Arbetsdomstolen fast i en dom. Arbetsgivaren har försökt komma undan genom en konstruktion med ett annat bolag, enligt Transports stämning.
Arbetsdomstolen (AD) har inte funnit att det går att visa att taxiförarna varit anställda hos något bemanningsföretag. Det betyder att arbetsgivaren brutit mot gällande kollektivavtal enligt domen från den 14 maj.
– Vi är väldigt nöjda. Arbetsdomstolen fastslår att arbetsgivaren gjort fel och nu får våra medlemmar rätt, säger Anna Erixon, central ombudsman med ansvar för taxiavtalet.
– Domen är också viktig i stort för andra branscher, så att arbetsgivare som har samma upplägg slutar med det.
Det var för ett år sedan som Transport drog både Telepass och Biltrafikens Arbetsgivareförbund till domstol. Det efter att utan resultat under våren försökt komma fram till en lösning vid upprepade möten med arbetsgivarorganisationen.
Taxibolaget Telepass kör servicetrafik i ett tiotal kommuner i södra Sverige, bland annat i Malmö, Helsingborg och Kristianstad. Sedan 2021 ingår bolaget i Nobinakoncernen.
Rättsfallet rör två taxichaufförer som inte fått övertidsersättning när de arbetat extra. Då de arbetat utöver ordinarie heltid har de, enligt arbetsgivaren, kört för ett annat bolag. Ett bemanningsbolag – men med samma chefer, samma fordon och samma taxicentral som då de kört för Telepass.
Bara ett förslaget försök till konstruktion för att runda kollektivavtalet, enligt facket.
Och Arbetsdomstolen har gjort bedömningen att det finns anledning att se allvarligt på avtalsbrotten: ”Även om de totala beloppen inte är väldigt höga, rör det sig om ett stort antal felaktiga löneutbetalningar under en längre tid” heter det i domen.
AD har fastställt beloppen som arbetsgivaren ska betala till taxiförarna.
Till den ena chauffören ska Telepass AB betala ut övertidsersättning för tio månader, från augusti 2021 till februari 2023.
Sammanlagt handlar det om närmare 26 000 kronor, plus ränta räknat från respektive datum då övertiden egentligen skulle betalats ut. Dessutom ska arbetsgivaren betala semesterersättning med 3 348 kronor, plus ränta från maj 2023.
För den andra chauffören handlar det om rätt till övertidsersättning vid över 20 tillfällen, från juli 2021 till april 2023. Sammanlagt handlar det om närmare 80 000 kronor, plus ränta.
Allmänt skadestånd
AD förpliktigar också taxibolaget att betala allmänt skadestånd. För de båda taxichaufförerna handlar det om 50 000 kronor var.
Till Transportarbetareförbundet ska Telepass betala 150 000 kronor i allmänt skadestånd.
Eftersom arbetsgivarparterna i allt väsentlig förlorat målet ska de som huvudregel ersätta Transportarbetareförbundets rättegångskostnader.
Det är också något som AD följt i det här fallet, trots att arbetsgivarparterna i rätten fört fram att facket borde ersätta deras kostnader – helt eller delvis – oavsett hur domen blir.
Telepass och Biltrafikens Arbetsgivareförbund har hävdat att Transport delvis drivit processen mot bättre vetande och att det orsakat arbetsgivarsidan merkostnader.
Arbetsgivarparternas argument avvisas av AD. Rätten anser inte att Transports process varit vårdslös eller försumlig så att det skulle finnas skäl att frångå huvudregeln om fördelning av rättegångskostnaderna.
Arbetsdomstolen har således beslutat att Telepass AB och Biltrafikens Arbetsgivareförbund, med hälften var, ska ersätta Transportarbetareförbundet med 491 973 kronor.